Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Magsjuk och "droopy eye"

Hej! Jag köpte för tre veckor sedan min andra Skäggagam. Min äldsta är 10 år, men det här som har hänt med min lilla förstår jag inte.

Min lilla är cr. 4 månader gammal och heter Katla. När jag fick henne samma dag åt, drack och badade hon. Då upptäckte jag något som kan vara “droopy eye”, att när hon ska blinka så åker undre ögonlocket ner så att man ser det röda på insidan och det ser allmänt besvärligt och obehagligt ut. Jag har läst att man ska utsätta henne för fukt och vatten regelbundet så kan det gå över av sig själv. Det har minskat men händer ändå varje dag när vatten kommer in till ögat. Och igår upptäckte jag att hon började vara hängig, men hon åt och drack. De senaste dagarna har hon trilskats med maten, men igår åt hon 16st mjölmaskar. Idag när jag gick upp hade hon spytt upp allting och haft kraftig diarré. Hon har druckit väldigt lite vatten och badat, men vägrar att äta och ligger mest och vilar med stängda ögon. Jag har rengjort allting i ett försök att få bort bakterier.

Vad ska jag göra? Hon får allt hon behöver med värmelampor dag som natt, heating spot med värmelampa (en för dag och en infraröd på natten), gömställen, UVA och UVB-ljus, stort terrarie, allting som hon får äta i en varierad kost.. Har aldrig stött på dessa problem med min andra skäggis som ändå är 10 år nu.

Ska jag ta henne till veterinär eller kommer det att bli bättre tror du?

Veterinären svarar

Hej!

Med tanke på hur mycket som krånglar, tycker jag absolut att du ska ta din skäggagam till veterinären. Man bör till en början ta ett blodprov och ett träckprov.

Försök få tag på en veterinär som är kunnig på reptiler så att du får den bästa hjälpen.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Reptil

 • Geckoödla med kväljningar

  Hej! Jag har en leopardgecko som är ca 10 år ( osäker på ålder då sonen fick honom av en bekant för ca 8 år sedan ). " Zlatan" har sedan ett par månader tillbaks ätit dåligt och varit ovanligt slö samt fått kväljliknande rörelser med munnen/käken. I normalfallet reagerar Zlatan direkt när maten kommer fram och/ eller om jag närmar mig terrariet genom att komma fram direkt och kika vad som händer utanför men…

  laila_jovanovic

  Av: laila_jovanovic

 • min skäggagam har nått konstigt i rumpan

  jag undrar vad det kan vara som sitter fast i min ödlas rumpa det liknar skit men vågar inte rycka bort det och när han väl skiter så åker inte det dära med så jag undrar om det är hans könsorgan eller om det är hans avföring som fastnat?

  kevlan

  Av: kevlan

 • Axolotl med utåtsittande utslag

  Hejsan! Nu kommer jag med en svår fråga men jag har en axolotl som har fått en utåtsittande böld av något slag på munnen. Hon äter som vanligt, är lite slö men vet inte om det beror på värmen. Vill gärna ha svar om det går att finna. Med vänlig hälsning, Frida

  frida_danielsson

  Av: frida_danielsson

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons