Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Leopardgecko med svart mage

Jag köpte en leopardgecko hane för 2 veckor sen. Nu är jag orolig för honom. Han äter bra och verkar pigg än så länge. Han har även gått upp lite i vikt sen jag fick honom men han bajsar väldigt sällan och syrsorna är inte helt smälta. Min största oro är att han är väldigt mörk på magen så är orolig över att han kanske har någon parasit. Vad tror ni? Jag kanske bara bör dra ner på maten för att hans matsystem kanske inte hänger med? Han såg ut att ha gått ner lite i vikt jämfört med bilden säljaren skickat. Han är inte förstoppad av sand för det har han aldrig gått på. Han är ca 4 månader och väger 17 gram.
https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/t1.0-9/s403x403/10154164_10153950594310710_213542509_n.jpg

Veterinären svarar

Hej!

Leopardgeckos har ganska genomskinlig hud och tunn bukvägg så ibland kan bukorganen skina igenom. T.ex. kan en lever som ligger dikt an mot bukväggen, skina igenom som en mörk skugga. Det är därför svårt att säga om det ens är något på tok med er ödla eller inte.
Är ni osäkra är det aldrig fel att få en allmän hälsokontroll hos en reptilkunnig veterinär.

Lycka till!

Veterinären svarar om Reptil

 • Geckoödla med kväljningar

  Hej! Jag har en leopardgecko som är ca 10 år ( osäker på ålder då sonen fick honom av en bekant för ca 8 år sedan ). " Zlatan" har sedan ett par månader tillbaks ätit dåligt och varit ovanligt slö samt fått kväljliknande rörelser med munnen/käken. I normalfallet reagerar Zlatan direkt när maten kommer fram och/ eller om jag närmar mig terrariet genom att komma fram direkt och kika vad som händer utanför men…

  laila_jovanovic

  Av: laila_jovanovic

 • min skäggagam har nått konstigt i rumpan

  jag undrar vad det kan vara som sitter fast i min ödlas rumpa det liknar skit men vågar inte rycka bort det och när han väl skiter så åker inte det dära med så jag undrar om det är hans könsorgan eller om det är hans avföring som fastnat?

  kevlan

  Av: kevlan

 • Axolotl med utåtsittande utslag

  Hejsan! Nu kommer jag med en svår fråga men jag har en axolotl som har fått en utåtsittande böld av något slag på munnen. Hon äter som vanligt, är lite slö men vet inte om det beror på värmen. Vill gärna ha svar om det går att finna. Med vänlig hälsning, Frida

  frida_danielsson

  Av: frida_danielsson

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons