Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Leopardgecko - geléartad avföring

Hej!
Upptäckte nyss att min lilla leopardgecko hona som jag haft i lite över 1 år (köpte henne när hon var ca 6 månader) har avföring som liknar tjock, vit gelé. Detta är första gången hon någonsin lagt en sådan korv. Tog självfallet bort den med en gång och efter att ha sökt på nätet efter information så misstänker jag att hon har mask i magen. Kan det vara så? Troligtvis är det från den syrsa hon åt igår kväll (torsdag 10/4) i så fall, men det är bara en teori. Vet att syrsor ibland kan bära på parasiter (jag köper dem från djuraffären).
Jag bor i Karlstad. Finns det någon reptilkunnig veterinär i Värmland? Hittar inget om det. Att behöva ta sig till t ex Stockholm för att få hjälp blir bökigt då jag ej har bil och vill helst inte utsätta henne för onödig stress.

Tacksam för all möjlig info som skulle kunna klarna upp det här!

Veterinären svarar

Hej!

På din beskrivning låter det inte som typiska symptom på parasitsjukdom men ska man vara säker måste man titta på ett träckprov. Jag känner tyvärr inte till någon reptilkunnig veterinär i Karlstad men på en lite större klinik bör de kunna hjälpa dig att få en parasitundersökning gjord. Gör de inte undersökningen själva, kan de skicka provet till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt). Det är dock viktigt att veta att det inte är all parasitförekomst som måste behandlas. Lite parasitfynd kan vara helt normalt.

Skulle det inte vara något parasitproblem kan det vara något annat på tok i magtarmkanalen. När det passerar geléliknande material kan det vara ytan på tarmslemhinnan som släppt. Händer det bara en gång är det inte säkert att det behöver vara något allvarligt problem men om det upprepas, om ödlan får diarré, kräkningar, tappar i vikt eller visar andra symptom måste man börja leta efter andra diagnoser. Du får i så fall höra dig för om det finns någon veterinär där du bor som vågar sig på den saken.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Reptil

 • Geckoödla med kväljningar

  Hej! Jag har en leopardgecko som är ca 10 år ( osäker på ålder då sonen fick honom av en bekant för ca 8 år sedan ). " Zlatan" har sedan ett par månader tillbaks ätit dåligt och varit ovanligt slö samt fått kväljliknande rörelser med munnen/käken. I normalfallet reagerar Zlatan direkt när maten kommer fram och/ eller om jag närmar mig terrariet genom att komma fram direkt och kika vad som händer utanför men…

  laila_jovanovic

  Av: laila_jovanovic

 • min skäggagam har nått konstigt i rumpan

  jag undrar vad det kan vara som sitter fast i min ödlas rumpa det liknar skit men vågar inte rycka bort det och när han väl skiter så åker inte det dära med så jag undrar om det är hans könsorgan eller om det är hans avföring som fastnat?

  kevlan

  Av: kevlan

 • Axolotl med utåtsittande utslag

  Hejsan! Nu kommer jag med en svår fråga men jag har en axolotl som har fått en utåtsittande böld av något slag på munnen. Hon äter som vanligt, är lite slö men vet inte om det beror på värmen. Vill gärna ha svar om det går att finna. Med vänlig hälsning, Frida

  frida_danielsson

  Av: frida_danielsson

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons