Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hudsjukdom?

Min boaorm har på nosen ett märke som ser ut att vara ihopskrumpnad fjäll. Han hade problem med sina fjäll innan förra ömsningen och jag undrar om det kan vara en hudsvamp eller annan sjukdom som fastnat kvar och nu satt sig på nosen?
Dock då gick det förra inte så djupt som det här gör men det här sitter också mitt på nosen medans det andra satt på magen.

Veterinären svarar

Hej Mia!
Det kan vara någon form av infektion i huden (bakterier eller svamp) eller ett rent ömsningsproblem. Om lite ömsningshud inte lossnar som den ska, kan det se det ut som ett ihopskrumpnat fjäll. Om förändringen inte blir större mellan ömsningarna, tycker jag att du kan avvakta såvida ormen inte mår dåligt på annat sätt. Du ska dock hålla huden på nosen fuktig ända fram till nästa ömsning. Det gör du lättast genom att sätta på en liten klick ögongel (t.ex. Viscotears) varje dag. Om det är oömsad hud, bör hela fjället följa med vid nästa ömsning. Ögongelen kan du köpa receptfritt på apoteket.
Om förändringen blir större i väntan på ömsningen, bör du söka hjälp hos en retilkunnig veterinär som kan ta prover från huden. Tar man en bakterie- och svampodling, kan man få reda vad det är som växer i huden och behandla därefter.

Veterinären svarar om Reptil

 • Rosa utslag

  Hej! Jag har en gulbukad vattensköldpadda som jag har tagit över från en vän. Har idag upptäckt att den har rosa utslag på halsen och på simhuden mellan klorna. vad kan detta bero på? tacksam för svar! MVH Elin Johansson

  ElinJohansson

  Av: ElinJohansson

 • ömsnings poblem

  under en resa tidigare i veckan ömsade min leopardgecko men han fick inte av allt skinn från svanstippen (ca 1 cm) och eftersom skinnet torkade är det som finns kvar av den delen av svansen skinn och ben, det är helt stelt och jag undrar om han kommer tappa den delen av svansen, om det är farligt för ödlan eller om han får leva med det resten av livet.

  mallow

  Av: mallow

 • Konstiga blåsor på ryggen

  Jag har en skäggagam som nu har fått gulaktiga blåsor (tror jag) på ryggen! Det är inte vanligt ömsande! Jag kan bifoga bild om det skulle hjälpa. Vad kan det vara?

  mariawagenius

  Av: mariawagenius

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons