Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

h dricker som vanlogt och äter kalk har ni någon aning ora? och hon gåt på foten som vanligt

min leopardgecko har fått en svullen fot efter en ömsning men den äter och dricker som vanlogt och äter kalk har ni någon aning om vad det kan vara? och hon gåt på foten som vanligt

Veterinären svarar

Hej!

På din beskrivning låter det som att din leopardgecko lider av ett för dessa ödlor vanligt problem; oömsad hud på tårna. När huden inte lossar helt och håller från tårna, torkar huden och stramar då åt blodflödet. Till en början svullnar tårna men till slut skrumpnar de ihop och ramlar av. Har man otur kan tårna bli infekterade och ställa till mer trassel

Jag tycker du ska börja med en koll hos en reptilkunnig veterinär. Är det oömsad hud får man försöka fukta huden och försiktigt massera bort den. Man brukar använda sig av bad och en fuktgel till ögonen (t.ex. Viscotears).

För framtiden är det viktigt att geckon har en bra fuktlåda och att man badar den ofta när den ömsar.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Reptil

 • Rosa utslag

  Hej! Jag har en gulbukad vattensköldpadda som jag har tagit över från en vän. Har idag upptäckt att den har rosa utslag på halsen och på simhuden mellan klorna. vad kan detta bero på? tacksam för svar! MVH Elin Johansson

  ElinJohansson

  Av: ElinJohansson

 • ömsnings poblem

  under en resa tidigare i veckan ömsade min leopardgecko men han fick inte av allt skinn från svanstippen (ca 1 cm) och eftersom skinnet torkade är det som finns kvar av den delen av svansen skinn och ben, det är helt stelt och jag undrar om han kommer tappa den delen av svansen, om det är farligt för ödlan eller om han får leva med det resten av livet.

  mallow

  Av: mallow

 • Konstiga blåsor på ryggen

  Jag har en skäggagam som nu har fått gulaktiga blåsor (tror jag) på ryggen! Det är inte vanligt ömsande! Jag kan bifoga bild om det skulle hjälpa. Vad kan det vara?

  mariawagenius

  Av: mariawagenius

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons