Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Geckoödla med kväljningar

Hej! Jag har en leopardgecko som är ca 10 år ( osäker på ålder då sonen fick honom av en bekant för ca 8 år sedan ). ” Zlatan” har sedan ett par månader tillbaks ätit dåligt och varit ovanligt slö samt fått kväljliknande rörelser med munnen/käken. I normalfallet reagerar Zlatan direkt när maten kommer fram och/ eller om jag närmar mig terrariet genom att komma fram direkt och kika vad som händer utanför men som sagt sedan ett par månader tillbaks oavsett om det är matning eller annan aktivitet i rummet reagerar han inte överhuvudtaget och hans svans är otroligt smal ( ingen fettdepå kvar) och när han väl äter så är det max en syrsa eller en mask i veckan och han vrider och vänder sin hals efter intaget och har även vid upprepade tillfällen under dygnet kväljningar samt rörelser liknande jäspningar med käken. Då jag sett när han jäspat tidigare kan jag tydligt se att detta ej är jäspningar längre utan snarare kväljningar då käken liksom fastnar för någon sekund och så åker hans tunga ut och in vid upprepade tillfällen under dygnet ( om han slickar sig ter sig tungan annorlunda ). Då han avmagrat så mycket och fått upprepade kväljningar under dygnet börjar jag bli orolig för hans hälsa. Är Zlatans beteende normalt eller tyder det på att något är allvarligt fel? Uppskattar all hjälp jag kan få då han är en kär familjemedlem!

Veterinären svarar

Hej!

Det låter utan tvekan som att er ödla inte mår bra. En orsak till kväljningarna kan vara att han mår illa eller är drabbad av parasiter men det kan självfallet finnas fler anledningar.

I vilket fall, är det dags för ett veterinärbesök. Ni måste dock vara beredda på att undersökningsmöjligheterna och provtagningsmöjligheterna är begränsade på så här små ödlor. Försök få tag på en reptilkunnig veterinär så att ni får den bästa hjälpen.  Förhoppningsvis finns det något att göra för er leopardgecko.

Lycka till!

Veterinären svarar om Reptil

 • Geckoödla med kväljningar

  Hej! Jag har en leopardgecko som är ca 10 år ( osäker på ålder då sonen fick honom av en bekant för ca 8 år sedan ). " Zlatan" har sedan ett par månader tillbaks ätit dåligt och varit ovanligt slö samt fått kväljliknande rörelser med munnen/käken. I normalfallet reagerar Zlatan direkt när maten kommer fram och/ eller om jag närmar mig terrariet genom att komma fram direkt och kika vad som händer utanför men…

  laila_jovanovic

  Av: laila_jovanovic

 • min skäggagam har nått konstigt i rumpan

  jag undrar vad det kan vara som sitter fast i min ödlas rumpa det liknar skit men vågar inte rycka bort det och när han väl skiter så åker inte det dära med så jag undrar om det är hans könsorgan eller om det är hans avföring som fastnat?

  kevlan

  Av: kevlan

 • Axolotl med utåtsittande utslag

  Hejsan! Nu kommer jag med en svår fråga men jag har en axolotl som har fått en utåtsittande böld av något slag på munnen. Hon äter som vanligt, är lite slö men vet inte om det beror på värmen. Vill gärna ha svar om det går att finna. Med vänlig hälsning, Frida

  frida_danielsson

  Av: frida_danielsson

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons