Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Geckoödla med kväljningar

Hej! Jag har en leopardgecko som är ca 10 år ( osäker på ålder då sonen fick honom av en bekant för ca 8 år sedan ). ” Zlatan” har sedan ett par månader tillbaks ätit dåligt och varit ovanligt slö samt fått kväljliknande rörelser med munnen/käken. I normalfallet reagerar Zlatan direkt när maten kommer fram och/ eller om jag närmar mig terrariet genom att komma fram direkt och kika vad som händer utanför men som sagt sedan ett par månader tillbaks oavsett om det är matning eller annan aktivitet i rummet reagerar han inte överhuvudtaget och hans svans är otroligt smal ( ingen fettdepå kvar) och när han väl äter så är det max en syrsa eller en mask i veckan och han vrider och vänder sin hals efter intaget och har även vid upprepade tillfällen under dygnet kväljningar samt rörelser liknande jäspningar med käken. Då jag sett när han jäspat tidigare kan jag tydligt se att detta ej är jäspningar längre utan snarare kväljningar då käken liksom fastnar för någon sekund och så åker hans tunga ut och in vid upprepade tillfällen under dygnet ( om han slickar sig ter sig tungan annorlunda ). Då han avmagrat så mycket och fått upprepade kväljningar under dygnet börjar jag bli orolig för hans hälsa. Är Zlatans beteende normalt eller tyder det på att något är allvarligt fel? Uppskattar all hjälp jag kan få då han är en kär familjemedlem!

Veterinären svarar

Hej!

Det låter utan tvekan som att er ödla inte mår bra. En orsak till kväljningarna kan vara att han mår illa eller är drabbad av parasiter men det kan självfallet finnas fler anledningar.

I vilket fall, är det dags för ett veterinärbesök. Ni måste dock vara beredda på att undersökningsmöjligheterna och provtagningsmöjligheterna är begränsade på så här små ödlor. Försök få tag på en reptilkunnig veterinär så att ni får den bästa hjälpen.  Förhoppningsvis finns det något att göra för er leopardgecko.

Lycka till!

Veterinären svarar om Reptil

 • Geckoödla med kväljningar

  Hej! Jag har en leopardgecko som är ca 10 år ( osäker på ålder då sonen fick honom av en bekant för ca 8 år sedan ). " Zlatan" har sedan ett par månader tillbaks ätit dåligt och varit ovanligt slö samt fått kväljliknande rörelser med munnen/käken. I normalfallet reagerar Zlatan direkt när maten kommer fram och/ eller om jag närmar mig terrariet genom att komma fram direkt och kika vad som händer utanför men…

  laila_jovanovic

  Av: laila_jovanovic

 • min skäggagam har nått konstigt i rumpan

  jag undrar vad det kan vara som sitter fast i min ödlas rumpa det liknar skit men vågar inte rycka bort det och när han väl skiter så åker inte det dära med så jag undrar om det är hans könsorgan eller om det är hans avföring som fastnat?

  kevlan

  Av: kevlan

 • Axolotl med utåtsittande utslag

  Hejsan! Nu kommer jag med en svår fråga men jag har en axolotl som har fått en utåtsittande böld av något slag på munnen. Hon äter som vanligt, är lite slö men vet inte om det beror på värmen. Vill gärna ha svar om det går att finna. Med vänlig hälsning, Frida

  frida_danielsson

  Av: frida_danielsson

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skäggagam misstänkt mbd

  Hej! Har innförskaffat en liten skäggagam, inte så liten kanske runt 15cm. Men bara 3-4 mån gammal. Sen vi skaffat honom har han inte velat äta. Vi har rätt uvb och inredning. Rätt fuktighet o.s.v. Förutsättningarna är som dom ska, dock började vi bli oroliga när han inte åt på…

 • Skötselråd landsköldpadda

  Lansköldpaddor är tysta, behagliga djur som lämpar sig väl för pälsallergiker. Det är dock mycket viktigt att noga ta reda på hur de lever i det vilda och hur de ska skötas i fångenskap.

 • Vikt

  Hej, jag har en vuxen dvärgskäggagam som snart är två år, och väger ca 58 g, ca 24 cm och undrar om hon behöver bli bättre på att äta?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons