Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Fortfarande obalanserad skäggagam

Hej!
Vi skrev till er om vår 5-åriga skäggagam i somras. Han är obalanserad och har svårt att sikta på födan. Vi skulle avvakta och se om ny UV-lampa och kalk förbättrade läget. Det är svårt att få i honom tillräckligt med grönsaker. Pinkisar har blivit huvudföda men ibland även syrsor, morötter ibland larver och maskrosblad.
Jag undrar hur ni skulle undersöka en agam om man kommer in med honom. Blodprov? Mineralanalys? Injicerar ni bristämne? Vi bor i Rättvik och veterinärerna nära oss har inte kompetens. Kan de rådgöra med er så vi slipper åka så långt om han behöver vård?
Är orolig då han verkar mer passiv och “drar åt ett håll.
Tacksam för svar.
MVH
Jonathan 12-årig ägare och mamma Maria

Veterinären svarar

Hej Jonathan och Maria!

Tyvärr är undersökningsmöjligheterna och provtagningsmöjligheterna begränsade när det gäller ödlor jämfört med t.ex. hund och katt. Det betyder dock inte att det inte finns något alls att göra.

Man kan inte kolla alla bristsjukdomar på ett blodprov men kalk och fosfor finns med på en “normalpanel”. Man kan också se om lever och njurar fungerar som de ska, om blodsockret är normalt och om röda och vita blodkroppar ser normala ut. Det kan ge väldigt mycket information.

Jag brukar också göra en helkroppsröntgen på ödlor som också kan ge mycket för helhetsbilden. Träckprov och parasitundersökningar kan också vara av värde.

Om du väljer att gå till en lokal veterinär hjälper de flesta reptilkunniga veterinärer till så gott det går med tolkning av provsvar och med att rekommendera behandlingsrutiner. Begränsningen brukar i första hand vara blodprovet. Många veterinärer som inte är vana, har svårt att få ett fullständigt blodprov på ödlor.

Röntgen är enkel, det är bara att lägga ödlan på en röntgenplåt och ta en bild på hela djuret från topp till tå. Träckprov kan skickas till SVA för analys.

Jag tycker du kan börja med att kontakta en lokal veterinär och höra vad de säger. Om de är ovilliga att ta emot dig är det sällan någon vits att vara påstridig. Om de är villiga att göra ett försök, var tacksam för detta och hoppas att de får upp intresset för reptiler och andra “udda djurslag”. Det är dock viktigt att veterinären pratar/mailar direkt med en reptilkunnig veterinär om de behöver hjälp. Ni djurägare ska inte vara mellanhand eller budbärare.

Ha också respekt för att det inte finns diagnostik för alla sjukdomar och skador för de här djuren.

Lycka till!

Veterinären svarar om Reptil

 • Fortfarande obalanserad skäggagam

  Hej! Vi skrev till er om vår 5-åriga skäggagam i somras. Han är obalanserad och har svårt att sikta på födan. Vi skulle avvakta och se om ny UV-lampa och kalk förbättrade läget. Det är svårt att få i honom tillräckligt med grönsaker. Pinkisar har blivit huvudföda men ibland även syrsor, morötter ibland larver och maskrosblad. Jag undrar hur ni skulle undersöka en agam om man kommer in med honom. Blodprov? Mineralanalys? Injicerar ni bristämne?…

  florp

  Av: florp

 • skäggagam med obalans

  Vi har en 5-årig skäggagam som äter ömsar och bajsar men som senaste tiden är vinglig och det har blivit sämre. Vad kan det vara och hur ska vi agera? Näringsbrist? Han äter mest pinkisar, syrsor morot och ibland larver tack på förhand Maria

  florp

  Av: florp

 • Skäggagam sjuk?

  Hej på dig! Min skäggagam Bamse är en fin ödla på 5 år och är ofta på bra humör men har märkt att han har fått svårare o svårare med precisionen och får ryckningar i huvudet när han ska ta föda o det gör att han ofta missar att fånga insekterna jag ger alt grönsakerna. Han är dock sällan rädd eller irriterad då han för det mesta är ljus i färgen. Dock har detta med…

  rangwe

  Av: rangwe

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skäggagam misstänkt mbd

  Hej! Har innförskaffat en liten skäggagam, inte så liten kanske runt 15cm. Men bara 3-4 mån gammal. Sen vi skaffat honom har han inte velat äta. Vi har rätt uvb och inredning. Rätt fuktighet o.s.v. Förutsättningarna är som dom ska, dock började vi bli oroliga när han inte åt på…

 • Skötselråd landsköldpadda

  Lansköldpaddor är tysta, behagliga djur som lämpar sig väl för pälsallergiker. Det är dock mycket viktigt att noga ta reda på hur de lever i det vilda och hur de ska skötas i fångenskap.

 • Vikt

  Hej, jag har en vuxen dvärgskäggagam som snart är två år, och väger ca 58 g, ca 24 cm och undrar om hon behöver bli bättre på att äta?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons