Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

förstoppning

Hej vår lilla leopardgeckos har lite problem vid ömsning,hon får inte bort allt under svansenprecis vid rumpan då hon får problem när hon ska bajsa.Har lagt henne i vattenbad och sen tagit bort det från rumpan.Men nu syns inget öms men är lite rädd att hon har blivet förstoppad.Vilken olja ska man ge vid förstoppning,djuraffären sa olivolja.Men jag har hört parrafinolja.Vi har haft servetter i terrariet innan men bytade till sand.Kanske bäst med servetter igen?Vad tycker du är bäst för ödlan?Har varit hos dig för några år sedan med vår andra ödla Geckan som tyvärr fick avlivas.Mvh Eva Olsson

Veterinären svarar

Hej Eva!

Eftersom du varit hos mig tidigare, kan du säkert gissa att jag helst skulle vilja att geckon blev röntgad hos en veterinär. Då kan man se om det är grusförstoppning, hur illa/inte illa det är eller om man misstänker något annat. Det kan vara bra för att veta vad man ska ha för bottenmaterial i framtiden.

Nåväl, om ni ändå vill prova något hemma innan ni åker till veterinären är det paraffinolja som gäller. Olivolja tas upp av kroppen och har då inte samma smörjande effekt som paraffinoljan har (den tas inte upp). Det är också bra att ge rent vatten direkt i munnen, även det hjälper till att lösa upp.

Visar det sig att det är grusförstoppning ska ni absolut inte ha grus i framtiden. Annars kan ni ha grus men var medvetna om att man aldrig vet när en geckoödla kan få för sig att böja äta grus.

Om ni inte får ödlan att börja bajsa inom någon vecka, tycker jag att ni ska söka veterinärhjälp.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Reptil

 • Geckoödla med kväljningar

  Hej! Jag har en leopardgecko som är ca 10 år ( osäker på ålder då sonen fick honom av en bekant för ca 8 år sedan ). " Zlatan" har sedan ett par månader tillbaks ätit dåligt och varit ovanligt slö samt fått kväljliknande rörelser med munnen/käken. I normalfallet reagerar Zlatan direkt när maten kommer fram och/ eller om jag närmar mig terrariet genom att komma fram direkt och kika vad som händer utanför men…

  laila_jovanovic

  Av: laila_jovanovic

 • min skäggagam har nått konstigt i rumpan

  jag undrar vad det kan vara som sitter fast i min ödlas rumpa det liknar skit men vågar inte rycka bort det och när han väl skiter så åker inte det dära med så jag undrar om det är hans könsorgan eller om det är hans avföring som fastnat?

  kevlan

  Av: kevlan

 • Axolotl med utåtsittande utslag

  Hejsan! Nu kommer jag med en svår fråga men jag har en axolotl som har fått en utåtsittande böld av något slag på munnen. Hon äter som vanligt, är lite slö men vet inte om det beror på värmen. Vill gärna ha svar om det går att finna. Med vänlig hälsning, Frida

  frida_danielsson

  Av: frida_danielsson

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.