Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

förstoppad sköldpadda?

Hej!
Jag har en leopardsköldpadda som är 6 år gammal. Hon badar ca 1 ggr/vecka och då sköter hon sin avföring i samband med badet. Hon har nu inte haft avföring på 2 och en halv vecka trots upprepade bad. Är hon förstoppad? Är det allvarligt? och vad ska jag göra?
Tacksam för svar
Mvh
Katarina

Veterinären svarar

Hej Katarina!
Det kan bli allvarligt om du inte får igång din sköldpadda. Prova under någon vecka att bada henne varje dag för att stimulera drickandet och tarmtömningen. Du kan även försöka ge henne lite paraffinolja (finns att köpa på apoteket) i munnen. Det smörjer tarmen utan att vara ett skadligt laxativ.
De vanligaste orsakerna till förstoppning är kalkbrist och överdrivet intag av grus/sand. Se därför till att du ger kalk varje dag samt att ditt UV-ljus inte är äldre än 1/2 år. Eftersom det är en hona du har finns det även en risk att det kan vara äggläggning involverat.
Får du inte igång din sköldpadda inom 1-2 veckor eller om hon är allmänpåverkad måste du söka hjälp hos en reptilkunnig veterinär.

Veterinären svarar om Reptil

 • Geckoödla med kväljningar

  Hej! Jag har en leopardgecko som är ca 10 år ( osäker på ålder då sonen fick honom av en bekant för ca 8 år sedan ). " Zlatan" har sedan ett par månader tillbaks ätit dåligt och varit ovanligt slö samt fått kväljliknande rörelser med munnen/käken. I normalfallet reagerar Zlatan direkt när maten kommer fram och/ eller om jag närmar mig terrariet genom att komma fram direkt och kika vad som händer utanför men…

  laila_jovanovic

  Av: laila_jovanovic

 • min skäggagam har nått konstigt i rumpan

  jag undrar vad det kan vara som sitter fast i min ödlas rumpa det liknar skit men vågar inte rycka bort det och när han väl skiter så åker inte det dära med så jag undrar om det är hans könsorgan eller om det är hans avföring som fastnat?

  kevlan

  Av: kevlan

 • Axolotl med utåtsittande utslag

  Hejsan! Nu kommer jag med en svår fråga men jag har en axolotl som har fått en utåtsittande böld av något slag på munnen. Hon äter som vanligt, är lite slö men vet inte om det beror på värmen. Vill gärna ha svar om det går att finna. Med vänlig hälsning, Frida

  frida_danielsson

  Av: frida_danielsson

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons