Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

förstoppad leopardgecko?

Hej jag har en leopardgecko som slutat bajsa själv, Vi måste bada och massera honom på magen för att det ska hända någonting.
Han äter som vanligt och har inga mörka fläckar på magen som jag förstått ska tyda på förstoppning, men eftersom han slutade bajsa själv för cirka 6 veckor sedan och inte blivit normal än så är det lika bra att fråga.
Hans temperaturer ligger inom rätt områden och fuktgrottan blir fuktad dagligen.

Veterinären svarar

Hej!

Tyvärr är förstoppning vanligt på leopardgecko och som ni säkert förstår håller det inte i längden att massera magen för att han ska kunna bajsa. Det kan vara nödvändigt en kortare tid men på något sätt måste geckon börja sköta det själv.

Om ni har sand eller grus i terrariet, kanske ni ska ta bort detta. Många förstoppningar beror på att leopardgeckon äter för mycket av underlaget. Vill man veta säkert hur det ligger till med den saken, måste man röntga ödlan.

Ni kan också prova att ge ödlan lite paraffinolja 1-2 gånger om dagen, 0,25-0,5 ml kan vara lagom. Det hjälper till att smörja magtarmkanalen. Fortsätt att bada honom men försök att undvika att massera ut avföringen.

Fungerar det inte inom någon vecka eller två eller om ödlan visar tecken på att inte må bra, måste ni söka veterinärhjälp.

Försök i så fall att få tag på någon som är kunnig på reptiler så att ni får den bästa hjälpen.

Lycka till!

Veterinären svarar om Reptil

 • Geckoödla med kväljningar

  Hej! Jag har en leopardgecko som är ca 10 år ( osäker på ålder då sonen fick honom av en bekant för ca 8 år sedan ). " Zlatan" har sedan ett par månader tillbaks ätit dåligt och varit ovanligt slö samt fått kväljliknande rörelser med munnen/käken. I normalfallet reagerar Zlatan direkt när maten kommer fram och/ eller om jag närmar mig terrariet genom att komma fram direkt och kika vad som händer utanför men…

  laila_jovanovic

  Av: laila_jovanovic

 • min skäggagam har nått konstigt i rumpan

  jag undrar vad det kan vara som sitter fast i min ödlas rumpa det liknar skit men vågar inte rycka bort det och när han väl skiter så åker inte det dära med så jag undrar om det är hans könsorgan eller om det är hans avföring som fastnat?

  kevlan

  Av: kevlan

 • Axolotl med utåtsittande utslag

  Hejsan! Nu kommer jag med en svår fråga men jag har en axolotl som har fått en utåtsittande böld av något slag på munnen. Hon äter som vanligt, är lite slö men vet inte om det beror på värmen. Vill gärna ha svar om det går att finna. Med vänlig hälsning, Frida

  frida_danielsson

  Av: frida_danielsson

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons