Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Färgskiftning

Hej! Jag har två ca 11-åriga vattensköldpaddor av arten Chinemys Reevesi och har haft dem ca tre år. Den ena har sedan en vecka blivit helsvart till skillnad från sin vanliga gulstrimmade hud. Även ögonen har blivit helt svarta. Båda äter som vanligt med god aptit de foderpellets som de alltid har ätit. Jag måste erkänna att jag slarvat med kalktillskottet, kan det bero på kalkbrist? Jag har från och med upptäckten av färgförändringen varit noga med att blanda “Reptimineral C” i deras dagliga kost. Dessutom får de då och då grönsallad som de älskar att slita i stycken. Saknar de något mer?

Veterinären svarar

Hej Jonas!
Trekölssköldpaddor är ganska “nya” som sällskapsdjur och därmed vet vi ännu inte allt om alla sjukdomar eller tillstånd de kan drabbas av. Rent generellt kan teckningen på dessa sköldpaddor variera beroende på var de kommer ifrån och färgen på reptiler över lag kan variera med hormonpåverkan, stress, bristsjukdomar och andra sjukdomar. Hanar av trekölssköldpaddor kan också anta en helt mörk färg när de uppnår könsmognad men färgförändringen är inget säkert sätt att könsbestämma.
Utfodringen av alla typer av reptiler är mycket viktig så jag tycker du ska se över det du ger och vara mycket noga med tillskotten, ffa kalktillskottet, framöver. Tänk också på att ska ha färska UV-lysrör för att kunna tillgodogöra sig kalket i kosten. Även temperaturen är viktig för att matsmältningen ska fungera optimalt.
Jag vågar inte svara för vad alla olika kommersiella foder innehåller och hur bra eller dåliga de är men ett foder som rekommenderas just för den här arten är Sera Raffy.
De vanligaste sjukdomsproblemen jag sett på trekölssköldpaddor är hud- och skalinfektioner. Det brukar yttra sig som tilltagande brun/grå fläckar i huden eller på skalet. Skulle liknande förändringar uppstå måste de ha veterinärhjälp. För övrigt är det aldrig fel att göra en allmän koll för att se om det kan finnas undersliggande orsaker till de besvär du beskriver. Försök få tag på en reptilkunnig veterinär som kan ta prover från en sköldpadda. 

Veterinären svarar om Reptil

 • Rosa utslag

  Hej! Jag har en gulbukad vattensköldpadda som jag har tagit över från en vän. Har idag upptäckt att den har rosa utslag på halsen och på simhuden mellan klorna. vad kan detta bero på? tacksam för svar! MVH Elin Johansson

  ElinJohansson

  Av: ElinJohansson

 • ömsnings poblem

  under en resa tidigare i veckan ömsade min leopardgecko men han fick inte av allt skinn från svanstippen (ca 1 cm) och eftersom skinnet torkade är det som finns kvar av den delen av svansen skinn och ben, det är helt stelt och jag undrar om han kommer tappa den delen av svansen, om det är farligt för ödlan eller om han får leva med det resten av livet.

  mallow

  Av: mallow

 • Konstiga blåsor på ryggen

  Jag har en skäggagam som nu har fått gulaktiga blåsor (tror jag) på ryggen! Det är inte vanligt ömsande! Jag kan bifoga bild om det skulle hjälpa. Vad kan det vara?

  mariawagenius

  Av: mariawagenius

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons