Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

En ödla som inte vill äta!

Jag har en fransgecko ödla (crested gecko) och det stora problemet är att han inte vill äta. Hans förra ägare vågade inte ge honom levande föda utan gav honom bara mangopuré med crested gecko pulver. Jag har även försökt att ge honom barnmat med kött i eftersom levande föda är helt uteslutet men han äter inte längre purén heller. Jag har suttit varannan dag och kletat lite puré på “nosen” som han får slicka i sig men det börjar bli krångligt det med. Han vill lirka sig där ifrån och är inte alls sugen på att äta. Han är ganska mager och det var han även när vi fick honom för 6månader sedan. Har du något bra tips för att få honom att äta. han har tillgång till mat i sitt terrarie. Luftfuktigheten i terrariet är mellan 50% och 70% (det pendlar lite) och det är 22 grader varmt.
Tack på förhand

Veterinären svarar

Hej Jenny!
Det kan finnas väldigt många orsaker till att en reptil inte äter. Det kan vara både skötselorsaker men även sjukdomsorsaker. Många reptiler äter sämre när de flyttar till ett nytt ställe men jag tycker er ödla borde ha vant sig vid sitt nya hem nu.
Det är synd att ödlan inte lärt sig äta “rätt” mat från början Den låga proteinhalten kan ha givit upphov till bristtillstånd som påverkar aptiten. Jag tycker även att ni ska höja temperaturen dagtid till 27-29 grader. 22 grader är lagom på natten.
Ni kan även prova att köpa en svag UV-lampa för dagsbruk. Även om ödlorna är nattaktiva får de lite UV-strålar på sig som kan stimulera aptiten. Så är det ju i naturen.
B-vitamin kan också vara stimulerande för aptiten. Man kan köpa öljästtabletter eller B-vitaminpulvet i zoo-butiker.
Om ni inte får igång ödlan ganska snart, tycker jag at ni ska söka hjälp hos en reptilkunnig veterinär.
 

Veterinären svarar om Reptil

 • Geckoödla med kväljningar

  Hej! Jag har en leopardgecko som är ca 10 år ( osäker på ålder då sonen fick honom av en bekant för ca 8 år sedan ). " Zlatan" har sedan ett par månader tillbaks ätit dåligt och varit ovanligt slö samt fått kväljliknande rörelser med munnen/käken. I normalfallet reagerar Zlatan direkt när maten kommer fram och/ eller om jag närmar mig terrariet genom att komma fram direkt och kika vad som händer utanför men…

  laila_jovanovic

  Av: laila_jovanovic

 • min skäggagam har nått konstigt i rumpan

  jag undrar vad det kan vara som sitter fast i min ödlas rumpa det liknar skit men vågar inte rycka bort det och när han väl skiter så åker inte det dära med så jag undrar om det är hans könsorgan eller om det är hans avföring som fastnat?

  kevlan

  Av: kevlan

 • Axolotl med utåtsittande utslag

  Hejsan! Nu kommer jag med en svår fråga men jag har en axolotl som har fått en utåtsittande böld av något slag på munnen. Hon äter som vanligt, är lite slö men vet inte om det beror på värmen. Vill gärna ha svar om det går att finna. Med vänlig hälsning, Frida

  frida_danielsson

  Av: frida_danielsson

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons