Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Död leopardsköldpadda

Hej! Är fruktansvärt ledsen och känner mig misslyckad i min skötsel av min kära leopardsköldpadda. Hela hösten har den nyst lite då och då och varit lite snuvig. För en månad sen blev den bra och för två veckor sen var den hur pigg som helst! Den åt, sprang runt och badade. En vecka senare var den trött och slö men jag lät den ligga där den ville(i solen) och den åt rätt dåligt. I torsdags gick den och la sig, vilket den inte brukar göra om den känner sig dålig utan då ligger den kvar i solen. På fredagen la jag den i solen men lät den vara för att inte störa om den ville vila. På lördagen hittade jag den död…. Undersidan var rosafärgad, blödningar? Den hann bli tre år och har alltid växt sämre än sin kompis. Dess kompis är 5 år och hon har alltid varit jättepigg.
Min dröm var en liten “farm” av några sköldpaddor men efter det här kommer jag aldrig våga skaffa en till!
Vad hände? Vad gjorde jag för fel?
Tyvärr har jag aldrig varit till veterinären med den och veterinärerna hemmavid är rätt dåliga på sköldpaddor…
Tacksam för någon liten ledtråd, hjälp eller stöttning
Med vänlig hälsning
Maja Jansson

Veterinären svarar

Hej Maja!

Vad tråkigt med din sköldpadda! Jag förstår att du känner dig ledsen och förtvivlad. Vad som hänt är omöjligt att svara på utan en obduktion men symptomen du beskriver tyder på blodförgiftning. Det är en av de få sjukdomar som går hastigt på sköldpaddor. Blödningar samt uppmjukning av skölden är ganska typiska symptom. Om det är någon tröst, är det inte så troligt att man hade kunnat rädda din sköldpadda även om du sökt hjälp, ffa om du inte har tillgång till reptilkunniga veterinärer.

När en reptil får en blodförgiftning kommer bakterier direkt ut i blodet och sprider sig oerhört snabbt. Bakterierna kan ha funnits i kroppen en längre tid om det handlade om en kronisk infektion. Något kan ha gjort att bakterierna kom ut i blodbanan och då går det väldigt fort. Bakterierna kan också ha tagit sig in snabbt via någon sårskada eller via magtarmkanalen.

Jag vet inget om hur du sköter och utfodrar dina sköldpaddor men följer du rådande skötselråd, tycker jag inte du ska dra dig för att skaffa fler sköldpaddor. Du måste dock vara beredd på att åka en bit om du behöver veterinärhjälp.

Hoppas mitt svar varit till hjälp!

Veterinären svarar om Reptil

 • Ömsningsproblem

  Min kungspyton på 3 år har ömsat fem gånger under ett halvår och när han ömsar så kommer det inte av helt utan bara i flisor. Jag har badat honom varje gång så att allt skulle gå att ta bort men sist så fick han inte bort skinnet på huvudet. Det sitter fortfarande kvar och jag vet inte vad man kan göra åt det. Han är inte så handtam så det är svårt att hjälpa…

  ingrid_rose

  Av: ingrid_rose

 • döda fiskar

  Hej! Min syster skaffade för ett par månader sedan två guldfiskar, eller slöjstjärtar liksom. För några dagar sedan dog den ena, hon hittade den helt missfärgad och med ett blodigt öga. Under natten hade det varit ett åskoväder, så vi tänkte att det kanske var det. Men nu idag hittade hon även den andra helt död och missfärgad. Den var svart men hon sa att den hade blivit helt guldig. Vi hade inte märkt några…

  Glitter_kitty

  Av: Glitter_kitty

 • Grön leguan

  Hej! Jag heter Tord Gillström och driver ett Tropicarium på en grundskola i Västerås. Det kom in enkvinna till mig idag med en leguan hane som såg ganska ok ut, det som var konstigt och hennes oro var att dom så kallade "brain bump" hade sjunkit ihop på den. Så vitt jag vet så är väl det en fettreserv som bildas där och väldigt tydligt på hanar. Min fråga är vad kan det bero på…

  totte_gillström

  Av: totte_gillström

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons