Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Avmaskning av kamelont

Hej! Jag var nyligen på en mässa i Hamm och köpte på mig några Melleris kameleonter(Trioceros melleri) och vill nu för säkerhets skull avmaska dessa djur. Vilket preparat rekommenderar ni och hur ska det doseras?
Med vänlig hälsning, Tord Gillström

Veterinären svarar

Hej Tord!

Jag rekommenderar faktiskt inte avmaskning av reptiler generellt. De är ju vilda djur och en viss parasitförekomst kan t.o.m. vara till fördel för dem. Har reptilen symptom (avmagring, kräkning, lös avföring eller annat) och/eller det visar sig att parasitbördan är stor, ska man självfallet behandla.

Vill du veta hur läget är med just dina kameleonter, är det bättre att lämna in träckprover för att se hur det ser ut. Finns det några få parasiter som brukar förekomma på vilda exemplar, kan det vara bättre att låta dessa vara obehandlade. Förekommer det sjukdomsframkallande parasiter eller om det blivit överväxt, vet man vilka det handlar om och vad man bäst behandlar med.

Du kan lämna in träckprover på veterinärkliniker som jobbar med reptiler eller SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt).

Lycka till!

Veterinären svarar om Reptil

 • Avmaskning av kamelont

  Hej! Jag var nyligen på en mässa i Hamm och köpte på mig några Melleris kameleonter(Trioceros melleri) och vill nu för säkerhets skull avmaska dessa djur. Vilket preparat rekommenderar ni och hur ska det doseras? Med vänlig hälsning, Tord Gillström

  totte_gillström

  Av: totte_gillström

 • pris på en koll

  Hej undrar hur mycket en koll kostar på en panterkameleont, nära norrtälje. och vart i närheten man kan hitta vetrinär med kunskap om reptiler.

  emma_carlberg

  Av: emma_carlberg

 • Hälsokontroll på orm

  Hej! Min fråga är hur en hälsokontroll på en orm går till. (Ur veterinärens och djurvårdarens synvinkel) Förberedelser? Vad tittar ni på? Skulle bli jätteglad ifall ni ville svara väldigt utförligt på dessa frågor :) MVH M

  Malinnee

  Av: Malinnee

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons