Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Avmaskning av kamelont

Hej! Jag var nyligen på en mässa i Hamm och köpte på mig några Melleris kameleonter(Trioceros melleri) och vill nu för säkerhets skull avmaska dessa djur. Vilket preparat rekommenderar ni och hur ska det doseras?
Med vänlig hälsning, Tord Gillström

Veterinären svarar

Hej Tord!

Jag rekommenderar faktiskt inte avmaskning av reptiler generellt. De är ju vilda djur och en viss parasitförekomst kan t.o.m. vara till fördel för dem. Har reptilen symptom (avmagring, kräkning, lös avföring eller annat) och/eller det visar sig att parasitbördan är stor, ska man självfallet behandla.

Vill du veta hur läget är med just dina kameleonter, är det bättre att lämna in träckprover för att se hur det ser ut. Finns det några få parasiter som brukar förekomma på vilda exemplar, kan det vara bättre att låta dessa vara obehandlade. Förekommer det sjukdomsframkallande parasiter eller om det blivit överväxt, vet man vilka det handlar om och vad man bäst behandlar med.

Du kan lämna in träckprover på veterinärkliniker som jobbar med reptiler eller SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt).

Lycka till!

Veterinären svarar om Reptil

 • Avmaskning av kamelont

  Hej! Jag var nyligen på en mässa i Hamm och köpte på mig några Melleris kameleonter(Trioceros melleri) och vill nu för säkerhets skull avmaska dessa djur. Vilket preparat rekommenderar ni och hur ska det doseras? Med vänlig hälsning, Tord Gillström

  totte_gillström

  Av: totte_gillström

 • pris på en koll

  Hej undrar hur mycket en koll kostar på en panterkameleont, nära norrtälje. och vart i närheten man kan hitta vetrinär med kunskap om reptiler.

  emma_carlberg

  Av: emma_carlberg

 • Hälsokontroll på orm

  Hej! Min fråga är hur en hälsokontroll på en orm går till. (Ur veterinärens och djurvårdarens synvinkel) Förberedelser? Vad tittar ni på? Skulle bli jätteglad ifall ni ville svara väldigt utförligt på dessa frågor :) MVH M

  Malinnee

  Av: Malinnee

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skäggagam misstänkt mbd

  Hej! Har innförskaffat en liten skäggagam, inte så liten kanske runt 15cm. Men bara 3-4 mån gammal. Sen vi skaffat honom har han inte velat äta. Vi har rätt uvb och inredning. Rätt fuktighet o.s.v. Förutsättningarna är som dom ska, dock började vi bli oroliga när han inte åt på…

 • Skötselråd landsköldpadda

  Lansköldpaddor är tysta, behagliga djur som lämpar sig väl för pälsallergiker. Det är dock mycket viktigt att noga ta reda på hur de lever i det vilda och hur de ska skötas i fångenskap.

 • Vikt

  Hej, jag har en vuxen dvärgskäggagam som snart är två år, och väger ca 58 g, ca 24 cm och undrar om hon behöver bli bättre på att äta?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons