Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Allmän fråga fjäll+hud mjölksnok

Hej! Jag har en allmän fråga om hur ormars hud och fjäll fungerar.
Min sinaloa-mjölksnok hade nyligen ömsproblem på huvudet. Efter att ha fått veterinärhjälp skrapades till slut delar av fjället bort för att undvika vidare problem med det skadade fjället. Efter ett par ömsningar ska det fungera bättre sa de.
Det jag nu allmänt undrar är, läker/växer fjäll tillbaka? Och tar det i sådana fall flera ömsningar? Huden är inte skadad, men man ser huden där fjället är borta. Hur känslig är huden nu när den är blottad?
Tack på förhand!
/hälsningar Sofie

Veterinären svarar

Hej Sofie!

Alla levande varelsers hud nybildas underifrån och det övre “gamla” hudlagret slits bort i större eller mindre “sjok”. På oss människor kan det vara i form av mjäll eller så små bitar hud att vi knappt ser dem. En stor del av vanligt damm är t.ex. hudflagor som vi släppt ifrån oss. När det gäller reptiler är hudbitarna mycket större och på ormar ska de ju släppa hela det gamla övre hudlagret i ett enda stycke.

Blir huden skadad på en orm, kan det vara lite svårt att få ömsningshuden att släppa på ett normalt sätt och man måste hjälpa till lite. Det är helt rätt att det kan ta några ömsningar innan det fungerar som vanligt igen. Har skadorna i huden varit väldigt djupa, t.ex. operationsärr, kan det dröja längre och det kanske kommer att behövas lite extra hjälp resten av livet.

Om huden på din orm endast är ytligt skadad, tror jag inte det är någon fara och det kommer sannolikt att läka på ett bra sätt. Som vid alla skador på huden, finns det alltid en liten risk för infektion. En intakt hud är ju det allra bästa skyddet mot angrepp av bakterier och svamp. Var därför extra noga med hygienen i terrariet och i din orms miljö tills såret är helt läkt.

Är du orolig att såret inte läker på ett bra sätt, ska du självfallet söka veterinärhjälp.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Reptil

 • Rosa utslag

  Hej! Jag har en gulbukad vattensköldpadda som jag har tagit över från en vän. Har idag upptäckt att den har rosa utslag på halsen och på simhuden mellan klorna. vad kan detta bero på? tacksam för svar! MVH Elin Johansson

  ElinJohansson

  Av: ElinJohansson

 • ömsnings poblem

  under en resa tidigare i veckan ömsade min leopardgecko men han fick inte av allt skinn från svanstippen (ca 1 cm) och eftersom skinnet torkade är det som finns kvar av den delen av svansen skinn och ben, det är helt stelt och jag undrar om han kommer tappa den delen av svansen, om det är farligt för ödlan eller om han får leva med det resten av livet.

  mallow

  Av: mallow

 • Konstiga blåsor på ryggen

  Jag har en skäggagam som nu har fått gulaktiga blåsor (tror jag) på ryggen! Det är inte vanligt ömsande! Jag kan bifoga bild om det skulle hjälpa. Vad kan det vara?

  mariawagenius

  Av: mariawagenius

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons