Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Aggressiv sköldpadda med felväxt skal

Hej
I september övertog jag en 38årig rysk stäppsköldpadda vars skal är felväxt (för litet och täcker inte över rumpan) tydligen på grund av att han varit uppväxt på mjölk och vitt bröd av sin första ägare. Han verkade dock pigg och glad och han fick ett stort hem med rätt mat, rätt lampor, vitaminer et c. Jag har dock valt att inte dvala honom då han inte blivit dvalad av ägaren innan mig (hon visste inte hur ägarna innan dess gjort)
Efter ett några månader blev han väldigt aggressiv och det går inte längre att mata honom utan att han springer efter mina händer och bits. Samma sak när jag städar buren. Nu för tiden kan han inte ens gå lös (på varmt) golvet utan att han jagar efter oss och bits.  Han är riktigt otäck när han sätter den sidan till.
Nu är mina frågor: 1, är det fel att ha en missbildad sköldpadda (han verkar inte lida av felväxten, men vad vet jag) ? 2, Jag tror inte han brunstar då han varit aggressiv sen i december, så varför är han så aggressiv? Är han sjuk och/eller bör han avlivas? (Då han har felaktigt växt skal samt är 38år har jag inte kunnat tecka en försäkring) Jag vet inte vad jag ska ta mig till längre.

Tacksam för svar

Veterinären svarar

Hej!

Jag tror faktiskt att det är brunst. Sannolikt har den bättre skötseln på gott och ont lett till att hormonsystemet vaknat. Att det är december spelar ingen roll. Djur i inomhusmiljö känner ju inte att det är vinter i Sverige.

Jag har haft flera patienter med samma beteendeproblem som jag behandlat med hormonchip (kemisk kastration). Det har fungerat väldigt bra i alla fall hittills men säker på att det fungerar på alla individer kan man inte vara eftersom det är en väldigt ny behandlingform.

Nackdelen är att behandlingen kan kosta en slant (ca 2000:- skulle jag gissa) och att den inte varar hela livet utan man måste upprepa behandlingen vid behov.

Jag tycker du ska kontakta en veterinär, helst reptilkunnig, för att få din sköldpadda kollad om det kan vara ett lämpligt alternativ.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Reptil

 • Pytonorm i öms?

  Hej, jag har en fråga angående min kungspyton. Hon är ca 1 meter lång och jag tror inte att hon har vuxit klart ännu. För ca en månad sen testade jag att övergå till att mata henne med 30-70 grams råttor istället för vuxna möss och det funkade fint, men eftersom jag fortfarande har lite möss kvar i frysen så har jag varierat och matat henne varannan gång med råttor och varannan med möss. Så…

  Becco

  Av: Becco

 • Hybino gecko matvägrar

  Hej! Jag har en Hybino gecko (släkt med leopardgecko) som inte har ätit på snart 3 veckor. Hon är ca 2 år gammal och brukar äta allt jag erbjuder henne, som kackerlackor, syrsor och larver. För ca 2 veckor sedan flyttade det in en leopardgecko till henne som också till en början matvägrade. Men efter ett tag började hon äta igen. Ca 1 vecka därefter slutade hybino geckon äta. Vad kan det vara för fel?…

  Corneli_a

  Av: Corneli_a

 • Vad gör dom?

  Hej! Jag har två vattensköldpaddor som är hanar. Jag ser att dom så ofta som varje dag liksom håller armarna/klorna mot varandra och liksom skakar/vibrerar. Väldigt nyfiken på vad det är dom gör. Tacksam för svar!

  elinviktoria01

  Av: elinviktoria01

Fler frågor om Reptil

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons