Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

varför bråkar mina katter?

jag har två katter som har varit ifrån varandra i två månader och de var bästa vänner de delade soffa de delade allt med varandra och anledningen till att de var ifrån varandra var att samma dag som den ena katten skulle föda kattungar så började de bråka, så vi var tvungna att sära på dem under tiden som kattungarna växte och flytta hemifrån. Och nu har båda kommit hem igen och de bråkar och tjafsar utan bara den. och min fråga är hur ska jag göra för att få det bli bra igen?. snälla ge mig svar snarast jag klarar inte av det här snart hjälp mig

Veterinären svarar

Hej Krister.
När katter varit ifrån varandra eller har börjat associera varandra till en negativ känsla så kan det vara svårt att ändra på detta. Men det är absolut värt ett försök. Du får tänka att du får börja om från början och separera katterna helt i hemmet.
En av katter får bo i ett separat rum.
Själv introduktionen efter att man haft katter separerade är oerhört viktig.
Det är viktigt att introduktionen sker långsamt och försiktigt, här kommer tålamodet in igen :-)
Målet är att katterna ska känna sig lugna, ej irriterade, ej bli aggressiva och att de ska bli vänner eller i alla fall acceptera varandras närvaro igen.
 Att låta de sköta det själva är för riskabelt. Katter har inte lika tydliga kroppsspråk som tex vi och hundar har. Du vet ju hur en hund ser ut när den vill leka, när de nästan bugar och viftar på svansen, katter är inte lika tydliga och det kan lätt bli missförstånd.
Så till det rent praktiska.
Börja med att ha katterna separerade. Gör det mysigt till allihopa med olika sovplatser, kattlåda (gärna två stycken),  mat och vattenskål. Kom ihåg att inte ha kattlådan nära mat/vatten eller sovplats utan så långt ifrån som det går. Klösmöjlgheter är också  viktiga.
Försök att då och då stryka en filt eller handduk längs ena katten och lägg ut denna till den andra och tvärtom så att då vänjer sig vid varandras dofter. Gör även så att ni stryker handduken runt hörn och ställen där katterna brukar stryka sig.
Och se till att de associerar varandras dofter till någon positivt.  Så länge de fortfarande reagerar på något sätt på varandras dofter skall detta fortsätta att göras tills de inte längre luktar extra mycket utan mer beter sig som om de är vana vid varandras doft, att det är som vilken filt/hörn/doft som helst.
Under den här tiden ska de fortfarande inte se varandra.
De kommer säkerligen att lukta på varandra genom dörrens nedre kant,  låt detta bli en positiv upplevelse. Ge båda sin mat, gärna lite extra god mat vid kanten, lek och kel är också positiva upplevelser. Börja inte precis vid kanten utan låt de successivt komma närmre och närmre varandra. Fortfarande så ska de inte se varandra.
Om de reagerar kraftigt genom att fräsa eller liknande, i vilket stadium ni än är i så måste ni börja om. Det är viktigt då att backa och ta om det från där ni var där det fungerade som bäst sist.
Det är alltid bra att först låta de lukta och höra varandra, det är minst hotfullt.
Om det nu går bra och ni märker att katterna är lugna så kan man prova att byta rum så att dena ena katten får bo i ena rummet och den andra som brukar vara ute får bo där. Fortfarande ska de inte se varandra.
Detta ska ni bara göra när ni har koll och ser hur katterna reagerar.  Skulle någon bli jättestressad, får ni backa. Om ni arbetar och inte hemma, låt de vara där de är mest vana vid att vara.
Sedan när ni märker att de är lugna med varandras ljud och dofter så  kan ni sätta för kompostgaller (som då måste gå från golv till tak)  eller annat typ av galler i dörröppningen. Häng över en filt eller sätt över ett skynke så de fortfarande inte kan se varandra. Men detta ska också ske successivt. Öppna och låt det bara vara galler emellen med ett skydd i några minuter men stäng sedan dörren igen. Upprepa detta kanske 5-6 ggr per dag och förläng tiden successivt.
Fortsätt med att öva på att låta de vara nära varandra, utan att se varandra, och att de då får äta, leka eller liknande i närvaro av varandra. Tvinga de inte till något, detta är något de ska vilja själva.  De ska vara nyfikna och vana vid varandra.
Åter igen, om de undviker varandra, någon av de, känner sig rädd eller reagerar på ett sätt sominte är positivt måste ni backa, stänga dörren igen och vänta in tills det är lugnt igen.
Ibland kan det ta bara två veckor innan två katter vänjer sig varandra men ibland kan det ta några månader. Det viktiga är ert tålamod.
Katten visar ett intresse när de sträcker ut tassen mot varandra,  vill se den andra, klöser mot dörren eller liknande. Men de kan också  göra detta för att hon vill ha sitt revir ifred, detta kan vara lite svårt att skilja.
Om du känner dig osäker på om du kan ta ett steg framåt, så vänta. Du ska vara säker på din sak, veta att katterna är lugna och att de trivs med situationen.
Sedan kan man börja, under korta stunder dra upp skyddet lite och låta katterna skymta varandra. Men minsta reaktion, avbryt, backa och börja om senare. Inget av detta ska ske snabbt eller inom en viss tid,  katterna kommer visa men det är bra om du kan ligga steget före och avbryta innan något händer.
Detta kan man sedan successivt utöka genom att låta katterna se på varandra en längre tid, dra upp skynket lite mer osv.
När ni märker att de lever som vanligt, när de har sniffat och nosat på varandra nos mot nos, när de känner sig lugna kan man börja tänka på  att låta de träffas.
Fortsätt att låta de associera varandra till positiva saker. Som att få godis eller deras favoritmat nära varandra, favoritsovplatsen,  kontakt med er och så vidare.
Under hela tiden är det vitkigt att ni inte lämnar katterna ensamna tillsammans.
Om det blir för mycket för snabbt så blir introduktionen inte så lugn som vi önskar att den ska bli. Målet är ju som sagt att katterna ska bli vänner, att ingen ska känna sig hotad och att de kan leva tillsammans.
Sedan måste ni tänka på det jag skriver om på min hemsida, på vad man ska tänka på när man har fler än en katt. Och på det jag skrev i början av mailet. Lite kortfattat igen:
Det ska finnas minst en kattlåda per katt. Flera matskålar och drickplatser utformade på olika sätt. Flera olika sovplatser, gömda,  synliga, lågt och högt. Detta gäller även gömställen, som är viktiga för våra katter.
Det ska finnas flera olika klösbrädor uppsatta på olika ställen,  framför allt där katterna ofta är, vid er huvudingång och vid de flesta in och utgångar till alla rummen.
Det är också viktigt att ni ger katterna lite privattid. En och en. Så att alla känner att de har din uppmärksamhet.
Om du håller en katt och en annan närmar sig, var positiv och låt glad och nyfiken om den andra katten, katten i famnen förstår inte vad du säger men kan på något sätt läsa av din trygghet med att det är något positivt.
Det är viktigt att kattlådorna inte står bredvid eller nära varandra.  När två katter inte är helt vänner med varandra helt ska de inte behöve dela toalett eller stå på lådan och riskera att bli påhoppad av den ena. När de är på lådan är de mycket sårbara.
Försök att behålla alla era rutiner som vanligt, även under introduktionen. Jag vet att det kanske känns som otroligt mycket att tänka på, men det är inte så svårt egentligen, bara lite tålamod, hopp och fantasi så kommer det här att lösa sig. 
Om det uppstår problem, separera katterna och börja om från början.  Det hela gick troligtvis för snabbt. Se över miljön och framför allt är det viktigt att ni är helt säkra på att katterna är friska, inte ha ont i sina tänder, leder, mage m.m.
Lycka till nu.
Med Vänlig Hälsning // Sophie Liström

Veterinären svarar om Katt

 • Avlivning

  Hej! Har en 11årig katt som sedan något år tillbaka minskat i vint, sista tiden drastiskt. Har konstaterad artros efter ett besök hos veterinären pga en benskada. Denna katt har blivit alltmer skygg och drar sig undan. Kissar i diskhoar och i duschen. Klöst märken på grannens bil och springer in till dem ibland när de öppna dörren och de är tyvärr superallergiska mot pälsdjur. Vi har fick vårt första barn förra året och har…

  Willbagge

  Av: Willbagge

 • Är min katt understimulerad?

  Hej! Jag har två ragdolltjejer på 7 månader. Den ena är mycket lugn och tyst, medan den andra är väldigt uppmärksamhetskrävande. Hon går runt och kurrar och jamar väldigt mycket och kommer fram till oss som att hon vill säga någonting flera gånger om dagen. Det är väldigt mysigt att hon gör det men jag är orolig att hon är missnöjd med någonting. Hon brukar också jama högt och titta upp i taket som att…

  Feliciabargh

  Av: Feliciabargh

 • Kattunge och våra äldre katt

  Hej! Har en fråga angående våra två katter. Vi har en hona som är lite över 1 år och för 3 veckor sedan hämtade vi en hankatt. Ja en kattunge som då var 12 v och alltså nu är 15 v. För några dagar sedan började han tutta på honan och hon accepterar det utan bekymmer. Varför gör dom så och ska vi plocka bort han när vi ser att han börjar? Kan han få…

  VeronicaClausen

  Av: VeronicaClausen

Fler frågor om Katt

Forum Katt

 • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

  Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

 • Pratande katt om nätterna..

  Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

 • Glaukom katt

  Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons