Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Vaccination och foder

Hej.

Jag ska hämta min nya familjemedlem på fredag då hon precis blivit 12 veckor gammal. Hon är halv maine coon och halv vanlig bondkatt. Ägarna har valt att inte vaccinera kattungarna då de hade en kull för några år sedan då flera kattungar fick vad de beskrev som “allvarliga biverkningar” av vaccinet.. Kattungen ska vara innekatt. Jag funderar på om jag borde vaccinera henne så snart som möjligt efter jag hämtar henne? Är det vanligt att de får biverkningar av vaccinen och vilka biverkningar kan de få? Är det mer fördelaktigt att vaccinera trots risk för biverkningar än att inte vaccinera?

Min andra fråga rör foder. Jag fick precis reda på att alla katter i hemmet där hon är nu har övergått till att äta “vanlig” kattmat, så hon har alltså redan övergått från kattmat för kattungar till “vanlig” kattmat.. Jag har köpt hem Iamso torrfoder för kattungar och Royal Canin blötmat för kattungar då jag efter efterforskningar gärna vill att hon äter specifik mat för kattungar pga näringssynpunkt. Men borde jag köpa lite av det fodret hon äter nu och sakta övergå till maten specifik för kattungar? Hur sakta ska övergången vara i så fall?

Min tredje fråga gäller kattgodis. Jag har blivit rekommenderad att köpa en aktivitetsboll och undrar om kattungar borde äta kattgodis? Eller om jag tills hon vuxit till sig ska lägga i vanligt torrfoder?

Tack på förhand!
Vänligen
Malin

Veterinären svarar

Hej Malin!

Jag skulle absolut rekommendera att du vaccinerar din kattunge. Allvarliga biverkningar är mycket ovanligt. Vaccineringens fördelar överväger riskerna med vaccinationsbiverkningar.

Biverkningar som kan förekomma är (från FASS):
En lätt, ömmande svullnad vid injektionsstället kan ses under 1 – 2 dygn. En lätt, övergående kroppstemperaturhöjning (upp till 40ºC) kan förekomma under 1 – 2 dygn. I vissa fall kan nysning, hosta, nosflöde och en viss slöhet eller minskad aptit iakttas upp till två dygn efter vaccination. I mycket sällsynta fall kan vaccinet orsaka överkänslighetsreaktioner (pruritus, dyspné, kräkningar, diarré och kollaps).

Vid foderbyte är det alltid bra att göra en långsam övergång från det gamla fodret till det nya. För friska katter brukar det gå bra att byta på 5-7 dagar. Fråga om du kan få med foder från uppfödaren eller köp samma foder själv och gör foderbytet. Jag tycker också att din katt helst ska äta foder för kattungar.

Kattungar kan också äta kattgodis i begränsad mängd. I en aktiveringsboll kan man oftast också lägga själva torrfodret - det behöver inte vara speciellt godis.

Hoppas det var svar på dina frågor!

Vänliga hälsningar

Veterinären svarar om Katt

 • Vaccination

  Hej! Jag har en katt på 2 år och en på 12 veckor. Min 2 åriga katt är inte vaccinerad, har inte tänkt på de då han är innekatt. Men nu ska jag iallafall vaccinera båda och undrar vilken du skulle säga att dom ska ha nu till en början ? Har hört att kattsnuva och kattpest är värst så kanske något som skyddar mot båda dom. Mvh

  majlo

  Av: majlo

 • Kattunge dålig efter vaccin?

  Hej! Jag fick hem min allra förösta kattunge på ca 13 veckor i förrgår, då hon kom var hon alldeles nyvaccinerad mot katt pest och kattsnuva. När hon kom hem var hon snorig och såklart livrädd men sen dagen efter så myste vi massor men hon är varm och snorig och allmänt slö bara sovit hela dagen och jag undrar om jag ska vara orolig?

  Tanjagotke

  Av: Tanjagotke

 • Vaccination och foder

  Hej. Jag ska hämta min nya familjemedlem på fredag då hon precis blivit 12 veckor gammal. Hon är halv maine coon och halv vanlig bondkatt. Ägarna har valt att inte vaccinera kattungarna då de hade en kull för några år sedan då flera kattungar fick vad de beskrev som "allvarliga biverkningar" av vaccinet.. Kattungen ska vara innekatt. Jag funderar på om jag borde vaccinera henne så snart som möjligt efter jag hämtar henne? Är det…

  mricknell

  Av: mricknell

Fler frågor om Katt

Forum Katt

 • Kattunge skadad tasa

  Hej, Jag har en kattunge på 10 veckor vars framtassar drabbats av några slags sårskorpor, se bild nedan. Jag undrar om det är någon här som varit med om något liknande samt om jag bör ta honom till veterinären pga det? ”Såren” läcker inte, han kan stödja sig på tassarna…

 • Kastrerad hankatt som leker

  Hej! Jag har en liten hankatt på 6 månader som fick en bukoperation då hans testiklar fastnade i magen. Det har gått sex timmar sedan operationen och han leker i sitt klätterträd och hoppar upp på höga bänkar. Försöker få honom att lugna ned sig men det är nästintill omöjligt.…

 • Katt med tvångsbeteende

  Vår katt jamar konstant och på nätterna envisas han med att ligga på husses huvud, så fort husse rör på sig, börjar han jama och stryka sig mot hans huvud. Är detta ett tvångsbeteende eller separationsångest?

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons