Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Svullen och hängande svans?

Hej! Min utekatt kom in i förrgår med hängande svans. Min syster försökte bära honom och då fräste han åt henne och ägnade sedan dagen under soffan. Han åt inget.
Igår kom jag hem och då kom han fram och både åt och drack, men svansroten var jättesvullen. Alltså vi snackar dubbelt så stor.
Han är kelig som vanligt men är rädd om rumpan/svansen och bär den inte högre än så att den står rakt ut från kroppen. Mycket av tiden spenderar han fortfarande under soffan.
Jag kollade i rumpan och det såg vanligt ut, men i hans avföring fanns det lite rött, vet inte om det är blod?
Han är okej med att man klappar på svansen och klämmer lite, och då har jag känt att det är som en blåsa på ena sidan av roten. Huden är svullen men ändå mjuk, om ni förstår. När jag däremot försökte lyfta på svansen igår i samband med att kolla rumpan så jamade han och flyttade bort från mig.
Ser inga spår av blod eller sår på svansen. Jag undrar vad han kan ha råkat ut för och vad jag skall göra?

Veterinären svarar

Hej! Jag rekommenderar dig att åka till kliniken med din katt. Jag tror att han har ont just nu. Svullen svansen kan bero på en bit skåda eller på en fraktur (t.ex om han blivit påkörd av en bil). På kliniken mina kollegor kan ge han en smärtstillande och titta ordentlig på svansen. Dom kan raka päls och kolla om det finns någon bit sår eller dom kan ta en röntgen bil för att utesluta en fraktur på svansen. Med en röntgen bil dom kan även kolla i buken eftersom du har hittat i hans avföring något rött.
Tack och lycka till med katten

Veterinären svarar om Katt

 • Det är något fel på katten!?!

  Jag har en 8 årig han katt som enligt veterinären har en fraktur i bäckenet. Han har fått smärtstillande men äter inte, vi "tvångsmatar" och ger han vatten genom att spruta in genom munnen. Men han är "vissen" och väldigt trött. Han reagerar inte när man ger/gör något han gillar. Svara innan vi tar beslutet atvavliva honom!! // Love my cat ( namn: Sid)

  Lulu

  Av: Lulu

 • Kattunge med ryggfraktur

  Hej! Min kattunge (18 veckor) råkade ut för en tragisk olycka denna veckan. Vi fann honom och då kunde han inte stå på sina bakben. Röntgen visade att han brutit ryggen på två ställen. Veterinären konsulterade med fler veterinärer om hans situation och om det gick att rädda honom. Han fick bo en natt på djursjukhuset för observation samt smärtlindring. Han hade tur då han inte påvisar någon neurologisk skada och står på alla fyra…

  jessica_tollstoy

  Av: jessica_tollstoy

 • Svullen och hängande svans?

  Hej! Min utekatt kom in i förrgår med hängande svans. Min syster försökte bära honom och då fräste han åt henne och ägnade sedan dagen under soffan. Han åt inget. Igår kom jag hem och då kom han fram och både åt och drack, men svansroten var jättesvullen. Alltså vi snackar dubbelt så stor. Han är kelig som vanligt men är rädd om rumpan/svansen och bär den inte högre än så att den står rakt…

  tyra_ström

  Av: tyra_ström

Fler frågor om Katt

Forum Katt

 • Pratande katt om nätterna..

  Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

 • Fotograf Stockholm

  Behöver du fler kattbilder till ditt Instagram? https://smajl.se/

 • Terrorist katt!

  Hej på er. Jag behöver er hjälp. Verkligen hjälp. Jag vet snart inte vad jag ska göra. Min ena hankatt håller på att terrorisera grannen och hennes honkatter. Alla är kastrerade. Min är kastrerad rätt sent då det är en hittekatt så han har tyvärr lusten kvar. Han är och…

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons