Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Sköldkörtel

Hej!

Funderar på olika behandlingar kring sköldkörtel vs att inte behandla.  Kost, tabletter och jodbehandling. Utan behandling så blir katten successivt sämre. Stämmer? Finns det inga andra alternativ? Kan inte bota, men lindra månne?

Är läkemedlen Thacapzol och Felimazole likvärdiga? Eller finns det någon skillnad som gör den ena medicinen bättre lämpad än den andra beroende på kattens tillstånd/problem i övrigt? Om en katt redan har låg halt av röda blodkroppar, är det uteslutet med denna behandling? Njurbekymmer?

Jodbehandling uppfattar jag att man inte vill göra på gamla katter då den är för ansträngande. I synnerhet om katten har andra krämpor som t.ex. problem med njurarna. Stämmer?

Y/D-kost får inte blandas med annan om den ska ha avsedd effekt? Kan katter som inte har dylika besvär äta av den utan problem? Om man har flera katter är det svårt att förhindra menar jag.

Stort tack för svar :)

Veterinären svarar

Hej!

Att inte behandla är sällan ett alternativ under en längre period då katten blir successivt sämre och mår dåligt av sin sjukdom.

Tablettbehandlingen kan ha vissa biverkningar och kräver att man kan ge katten tabletter 1-2 ggr/dag samt regelbundna blodprovskontroller hos veterinär. Felimazole och Thacapzol innehåller samma substans (Tiamazol) men Thacapzol är tillverkat för människor och Felimazole för katt.

Jodbehandling görs även på äldre katter men många väljer inte detta hos en mycket gammal katt då det är det oftast är det dyraste alternativet. Man kan även göra jodbehandling på katter med annan sjukdom men många väljer bort det just på grund av kostnaden och att katten måste vara inskriven på djursjukhus en vecka. Om katten har en annan samtidig sjukdom med dålig prognos som t.ex. allvarligt sjuka njurar kan det vara onödigt att utsätta katten och plånboken för jodbehandlingen då prognosen för njursjukdomen tyvärr kan vara dålig. De flesta väljer därför inte jod-behandling om katten är allvarligt sjuk i något annat eller mycket gammal.

Y/D måste ges strikt och man får inte tillsätta något annat överhuvudtaget för att det ska fungera. Det är ofarligt för friska katter att äta y/d men man bör ge de friska katterna tillskott av vanlig kattmat dagligen (det räcker med 1 msk).

Om katten har anemi bör en orsak till detta hittas och helst behandlas innan behandling sätts in.

Förutom ovanstående behandlingsmetoder kan man även operera bort sköldkörteln.

Läs mer om hypertyreos hos katt här!

Hoppas mitt svar kunde hjälpa dig!

Vänliga hälsningar

Veterinären svarar om Katt

 • Selen till katt

  Vår snart 17 år gamla katt har hyperthyroidism. Han har ätit Hill's Y/D i snart 2 månader. Vi skall ta ett nytt prov efter nyår. Alternativet till y/d är tydligen cellgifter vilket inte känns så bra. Jag har hört att selen skall reglera sköldkörtelhormonerna. Kan man ge honom selentillskott och i så fall hur mycket skall en katt på c:a 4 kg ha?

  elisabet_booth

  Av: elisabet_booth

 • Anemi - behandlinng

  Hej! Om en katt har låg halt av röda blodkroppar, finns det tabletter (receptfria/receptbelagda) eller kost som kan ges för att öka halten? Jag gissar att blodpudding skulle kunna vara ett alternativ, men dessvärre avskyr katten det. Orsaken till frågan är att vi skulle behöva behandla katten med tabletter för sköldkörtelproblem, men då det minskar halten av röda blodkroppar är det ju inte helt lyckat. Tips?

  zehlma

  Av: zehlma

 • Sköldkörtel

  Hej! Funderar på olika behandlingar kring sköldkörtel vs att inte behandla. Kost, tabletter och jodbehandling. Utan behandling så blir katten successivt sämre. Stämmer? Finns det inga andra alternativ? Kan inte bota, men lindra månne? Är läkemedlen Thacapzol och Felimazole likvärdiga? Eller finns det någon skillnad som gör den ena medicinen bättre lämpad än den andra beroende på kattens tillstånd/problem i övrigt? Om en katt redan har låg halt av röda blodkroppar, är det uteslutet med…

  zehlma

  Av: zehlma

Fler frågor om Katt

Forum Katt

 • Kattunge skadad tasa

  Hej, Jag har en kattunge på 10 veckor vars framtassar drabbats av några slags sårskorpor, se bild nedan. Jag undrar om det är någon här som varit med om något liknande samt om jag bör ta honom till veterinären pga det? ”Såren” läcker inte, han kan stödja sig på tassarna…

 • Kastrerad hankatt som leker

  Hej! Jag har en liten hankatt på 6 månader som fick en bukoperation då hans testiklar fastnade i magen. Det har gått sex timmar sedan operationen och han leker i sitt klätterträd och hoppar upp på höga bänkar. Försöker få honom att lugna ned sig men det är nästintill omöjligt.…

 • Katt med tvångsbeteende

  Vår katt jamar konstant och på nätterna envisas han med att ligga på husses huvud, så fort husse rör på sig, börjar han jama och stryka sig mot hans huvud. Är detta ett tvångsbeteende eller separationsångest?

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons