Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

sjukdomar hos en väldigt gammal katthane

Hej, jag har en 20 år gammal kastrerad hankatt. Han har alltid varit frisk och välmående, men i vinter har han dels gått ner mycket i vikt, magrat av ordentligt och verkar ha tungt med andningen. Han tar liksom i med hela kroppen när han andas och låter också konstigt. Han spinner väldigt mycket, det har han alltid gjort, men nu låter det ihåligt liksom. Han är ännu väldigt matfrisk och leker tom ibland, följer även med mig på kortare promenader. Är det bara att låta tiden ha sin gång, eller finns det något jag kan göra för honom som underlättar hans sista tid? Jag vill inte ha honom gå på mediciner eller förlänga ett ev lidande. Bör jag åka in och undersöka honom?

Veterinären svarar

Hej!

Bara det att du själv lagt märke till att hans andning har förändrats och att han har börjat magra av är skäl nog att ta honom till veterinär för en undersökning. Man ska aldrig bara “låta tiden ha sin gång” om ens äldre katt börjar ändra beteende och verkar besvärad av något. Då riskerar man att katten lider och det önskar ju ingen ska ske. Faktiskt är det dessutom din skyldighet enligt djurskyddslagen att kontakta veterinär när du märker att din katt skulle kunna vara sjuk.

Veterinären kan bedöma vad den tunga andningen beror på. Tre misstankar skulle kunna vara hjärtsvikt, astma eller cancer. Avmagring kan bero på ytterligare en rad sjukdomar såsom exempelvis hyperthyreos och njursvikt.

Hur mycket du väljer att utreda din katts sjukdom (genom exempelvis blodprov och röntgen) och hur mycket du är beredd att medicinera din katt väljer du.
Men det är något du bör välja efter att ha hört veterinärens misstankar och diskuterat era tankar kring eventuella behandlingsmöjligheter. En veterinär har full förståelse för om du väljer att istället låta honom somna in i ett sådant här läge.

Veterinären kan hjälpa dig att hitta en lösning som ger din katt ett värdigt slut på sitt långa liv. Det kan innebära olika saker beroende på hur katten mår och vad ni hittar vid undersökningen. Men det är inte otänkbart att det är dags för din katt att få somna in. 20 år är en imponerande ålder på en katt och tyder på att han haft ett fint liv hos dig :)

Lycka till!

Veterinären svarar om Katt

 • läckage i hjärtat

  Hej, jag var hos veterinären med min katt pga att hans far o bror dog snabbt o det var förmodligen hjärtat. Veterinären såg på ultraljud att han hade ett läckage på hjärtat, inte stort,vi skulle vara tillbax efter 1år,men jag sänkte tiden till 6 månader istället. Vad innebär detta? Vad kan hända mm. Finns det ngt jag borde tänka på?. Tacksam för svar. // jenny

  jenny_lindqvist

  Av: jenny_lindqvist

 • blekt tandkött

  Hej Har en katt på ca 12 år som har fått väldigt blekt tandkött, nästan ingen färg alls. Undrar vad man ska göra åt det?

  sylvia_karlsson

  Av: sylvia_karlsson

 • sjukdomar hos en väldigt gammal katthane

  Hej, jag har en 20 år gammal kastrerad hankatt. Han har alltid varit frisk och välmående, men i vinter har han dels gått ner mycket i vikt, magrat av ordentligt och verkar ha tungt med andningen. Han tar liksom i med hela kroppen när han andas och låter också konstigt. Han spinner väldigt mycket, det har han alltid gjort, men nu låter det ihåligt liksom. Han är ännu väldigt matfrisk och leker tom ibland, följer…

  inkan

  Av: inkan

Fler frågor om Katt

Forum Katt

 • Pratande katt om nätterna..

  Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

 • Fotograf Stockholm

  Behöver du fler kattbilder till ditt Instagram? https://smajl.se/

 • Terrorist katt!

  Hej på er. Jag behöver er hjälp. Verkligen hjälp. Jag vet snart inte vad jag ska göra. Min ena hankatt håller på att terrorisera grannen och hennes honkatter. Alla är kastrerade. Min är kastrerad rätt sent då det är en hittekatt så han har tyvärr lusten kvar. Han är och…

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons