Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Sårskada eller annat?

Har två katter, en 8 år gammal nu i juli, den andre 9 år gammal.
Den yngre katten är det frågan gäller, den äldre uppvisar inga problem på något som helst sätt.
8-åringen har för 5 dagar sen fått sår i ansiktet 3 st vad jag kan se. Ett litet på pannan ett i storlek med en tumnagel på höger kind och sen igår som lillfingernagel på vänster kind. Totalt håravfall runtomkring vad jag har utgått ifrån vara en sår med lite skorpliknande lager på sidorna av det öppna området direkt i linje med pälsen.
Jag sårtvättar katten två ggr om dagen med tvättlapp och klorhexidin från apoteket.
Katten mår utmärkt i övrigt. Han springer runt och jagar den andre katten som vanligt. Ligger o myser, äter och dricker och går på lådan som normalt. Kliar sig inte mer än annars vad jag lagt märke till. Noll svullnader, irritationer, rodnader, var, bölder, illaluktande eller annat som jag läst ska vara typiska indikationer på infektion.
Jag ser inte ett tydligt sår såsom skärsår på nåt av ställena det har bara varit ett antagande från min sida.
Båda katterna är kastrerade hankatter och strikt innekatter.

Mvh

Mathias

Veterinären svarar

Hej Mathias!

Det låter som om du sköter såren på ett bra sätt. Fortsätt med det tills de läkts helt. Om katten börjar må sämre eller om såren börjar vara så ska du kontakta din veterinär. Om såren inte läks efter ca 1 veckas sårvård kan det också vara klokt att kontakta veterinär.
Det mest sannolika är att din katt varit i ett litet slagsmål. Har du lite tur så räcker sårvården fint för att få såren att läkas utan infektion.

Lycka till!

Veterinären svarar om Katt

 • Svullet öga efter slagsmål

  Hej! För några dagar sen var min katt i slagsmål med ett svullet öga som resultat. Jag vet inte om själva ögat är skadat eller om det är runt om. Han var röd i ögat dagen efter och lite svullen. Jag tänkte att det nog skulle bli bra om jag avvaktade några dagar, men idag är hela kinden svullen och ögat nästan helt igenmurat. Han verkar må bra i övrigt, men jag antar att det…

  moa_anderzon

  Av: moa_anderzon

 • skadad svans

  Hej jag har en hankatt på 7år,för några dagar sedan upptäckte jag att svansen hängde som den inte brukar göra,kände på svanstippen (ca 4cm in från tippen)kände då något ungefär som en liten kula,han jamade till ganska kraftigt så det gjorde ju uppenbarligen ont,lite svullen är den,idag(ca 3 dagar senare) tittade min pappa lite på skadan,han såg inte mycket men han säger att det ser ut som ett bett som går tvärs över,känns lite som…

  Elisabeth1964

  Av: Elisabeth1964

 • Sår straxt vid höger öra.

  Hej halloj min älskade han katt Schwullo har fått ett otäckt litet sår samt tappat lite päls runt såret såret har även blivit infekterat och verkligen luktar "bäver" med fint namn.. Är detta farligt för katten eller måste jag ta katten till veterinär station för behandling?

  jonas saxfors

  Av: jonas saxfors

Fler frågor om Katt

Forum Katt

 • Akta er för Häsinge Smådjurs klinik för lurendrejeri!

  Hade varit hos nämnda veterinären för en specifik tandverk hos min katt. Klinken försökte pracka på en "Paket" på 2600 kr. där de tar röntgenbilder för att sedan behandla tanden. Men jag var tydlig på att problemet med den specifika tanden måste åtgärdas. Katten behandlades i kliniken en hel dag…

 • Är min katt sjuk?

  Min katt är ca.9år bondekatt är ute ibland när det är varmt. Han har fått kala fläckar på ansiktet med svarta prickar i och har då börjat dra ansiktet mot spetsiga object. Han får klad vid ögat ibland. Är han allvarligt sjuk?

 • Försäkringar

  Någon som har erfarenhet av och tips på en bra kattförsäkring?

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons