Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Salt/magnesium

Hej

Hur mycket ska nivån ligga på salt/magnesium i torrfoder till katt samt hund. Vart ligger gränsen att det är för mycket.

Veterinären svarar

Hej Lisa!
Magnesium är ett salt som behövs för skelettet och för att skapa rätt balans i kroppsvätskorna både i och utanför cellerna. Magnesium är bland annat involverad i olika kemiska signaler i kroppen, i nervimpulserna och musklerna funktion, däribland hjärtats, och ämnesomsättningen. Det finns flera andra salter som kroppen också är beroende av ex. kalium, calcium, natrium, klorid etc. Det blir för omfattande att gå igenom dem alla här, men läs gärna mer i en fysiologibok på egen hand om du är intresserad. Man kan säkert låna en fysiologibok för sjuksköterska studenter etc skriven på svenska som kan ge en bra förståelse för hur salterna i kroppen fungerar.
Det bygger på ett komplext samspel och rätt saltbalans är avgörande för många olika kroppsliga funktioner. Både för lite och för mycket kan vara skadligt. För lite Magnesium kan bland annat yttra sig i muskelsvaghet, kramper, illamående, tappad matlust, dålig skelettkvalitet och hjärt-kärl problem. För mycket magnesium kan å andra sidan ex. leda till urinstensbesvär.
För friska djur är riktlinjen för minsta mängden magnesium som behövs:
hund: 11mg/100kcal (metaboliserbar energi)
katt: 8mg/100kcal (metaboliserbar energi)
Observera dock att det är tal om en balans mellan flera olika salter så fodrets helhetssammansättning är viktig. Om ditt djur är friskt och du ger ett kvalitetsfoder behöver du inte bekymra dig om en eventuell magnesiumbrist och sannolikt inte heller ett magnesiumöverskott.
Om ditt djur däremot redan har ett konstaterat problem med urinkristaller (av struvit-varianten) bör ditt djur få ett foder speciellt utvecklat till djur med problem med urinkristaller (struviter). Dessa foder innehåller bland annat ett ganska lågt innehåll av magnesium och fosfor och ett lägre pH-värde än annars. Sådanna foder säljes endast via din veterinär och produceras av flera olika märken så det brukar gå bra att hitta en variant som din hund/katt vill äta.
Hoppas du fick svar på din fråga!

Veterinären svarar om Katt

 • Hjulbent katt

  Hej! Vi har en kattunge på 16 veckor, och han är hjulbent på bakbenen, och lite mindre hjulbent på frambenen. Jag undrar om det är normalt, om det kommer att växa till sig? Eller kommer han få problem när han blir äldre? Mvh / Emelia

  EmeliaEriksson

  Av: EmeliaEriksson

 • Giftiga växter

  Jag har en katt som har en förkärlek att äta på bladen hos växter, inte blommorna. Har nu köpt lite växter till min rabatt, nu lyckades hon äta lite på ett blad från en alunrot. Kan inte hitta ngn info om den är giftig?? Ville dubbelkolla om jag kan ha dessa växter, alltså är ofarliga för katter. Akleja, stjärnflocka, flocknäva och stäppsalvia. Är det växter som är ofarliga?

  tiramix

  Av: tiramix

 • Smittorisk

  Hej jag har hepatit c och vår kattunge rivs endel och jag undrar om jag kan smitta min son med hepatit om katten river mig och sen senare honom? Orolig och har inte tänkt på det förrän nu.

  erika_wretström

  Av: erika_wretström

Fler frågor om Katt

Forum Katt

 • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

  Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

 • Pratande katt om nätterna..

  Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

 • Glaukom katt

  Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons