Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet alla dagar 09-24
 • ✓ Kostnadsfritt med djurförsäkring
 • ✓ 98,5% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Resa bort - Kattunge

Hej!

Vi har skaffat en kattunge som nu är 14v. Vi har haft henne i 2 veckor och har haft semester samtidigt och lämnat henne ensam i max 1 timme. Nu måste vi tyvärr resa bort i 9-10 dagar och har sett till att katten kan vara hos en släkting (som har en äldre innekatt och är hemma om dagarna). Kan det vara dåligt för vår katt att byta miljö igen, eller ge framtida problem? Hon hade inga problem när hon flyttade till oss utan tyckte mest allt var spännande och hon är inte alls skygg. Hon är snarare rätt kaxig och kommer från ett hem där det fanns andra katter (och människor) i olika åldrar som hon inte hade några problem med.

Veterinären svarar

Hej Henrik!

Mycket svårt att svara på i förhand om hur det kommer att gå. I vanliga fall skulle jag rekommendera er att låta någon bo hemma hos er istället då katter oftast är mycket känsliga med att byta miljö, och framför allt att träffa andra katter, framför allt också för den äldre katten.

Men jag måste också nämna att för vissa så går det ändå hur bra som helst. Problemet kan bli att katten börjar känna sig otrygg och det kan ge framtida problem.

Hoppas att ni hittar den bästa lösningen för er och för katten!

Om ni flyttar katten ta med dennes egna kattlåda/sovplats/matplats m.m. Ni kan även ta hjälp av Feliway, ett lugnande feromon, doftämne, som får katten att känna sig tryggare i sin miljö.  Är det så att det bara är för denna period skulle jag låta katterna få vara isär så de slapp träffa varandra.

Antingen som sagt, vilket jag ändå skulle rekommendera, är om ni kan hitta någon som kan bo hemma hos er med er nya kattunge. Den kan vara själv mer än en timma, det är inga problem. Jag bifogar ex text om vad ni ska tänka på när det gäller kattens miljö för övrigt.

Även om din katt är strikt innekatt eller utekatt så är det viktigt att hemmamiljön är så trygg och aktiverande som möjligt.

Har du fler än en katt är det många saker man ska tänka på, se nedan. Detta för att katter inte lever i flock utan var och en tar vara på sig själv.

I allmänhet ska man komma ihåg att katten är ett rovdjur som spenderar större delen av sin vakna tid jagandes byte, den sover/vilar mycket och är starkt revirberoende.

Allt detta behöver vi försöka tillgodose i kattens hemmamiljö. Det är bra att alltid ha i åtanke hur katten lever ute i det vilda.

Matvanor

Som nämnt ovan är katter rovdjur. Att få sin mat serverad i samma matskål dag ut och dag in tar bort mycket av det som katten faktiskt är skapad för, att jaga. Låt inte matskålen stå bredvid vattenskålen, katter i det vilda äter och dricker sällan på samma ställe. Det börjar komma riktigt bra aktiveringsmatskålar för katter nu. Sådana där de får jobba lite för att få sin mat. Använd er gärna av några sådana. Även om ni bara har en katt, ha gärna flera matplatser åt katten. På olika höjder, i klätterställningen, uppe på en hylla, på blombrädan m.m. Lägg ibland maten, förutsatt att du ger torrfoder, i en toarulle så de får kämpa lite för att få ut den. Det finns jättebra foderbollar som man kan lägga maten i. Eller varför inte använda en äggkartong, endast fantasin kan stoppa dig.

Det är viktigt att man till en början alltid visar katten de nya matplatserna annars kommer den att ha som vana att stå och titta på sin tomma matskål, förra matplats.

Vi har gärna en bild av att katter ska vara lite runda, försök att ändra den bilden. Katter är smidiga, slanka djur som inte skall vara överviktiga. Anpassa fodret om din katt är kastrerad till exempel. Om din katt är överviktig så finns det jättebra bantningsfoder som kan hjälpa dig och din katt att gå ner i vikt.

Katter har inte samma smaksinne som vi har och de fungerar inte som oss. Bara för att katten jamar och stryker sig emot dig behöver det inte betyda att den vill ha mat, prata och kela med katten istället.

Sedan som sagt, uppmuntra jakten och att katten får arbeta lite för sin mat, även om det bara handlar om att hoppa upp på några hyllor så är det bättre än en matskål på samma plats, dag ut och dag in.

Använd gärna porslinskålar hellre än plast, det är mer hygieniskt.

Matplatserna, liksom sovplatser och vattenkällor skall ej stå nära någon kattlåda. Katter äter, dricker eller sover helst inte på samma ställe som den har sin toalett, de är renliga djur.

Vattenkällor

Kom ihåg att inte ha vattenskålarna nära matskålarna. Genom att göra drickandet en mer stimulerande aktivering kan vi också få våra katter att dricka mera, vilket är bra för deras hälsa, framför allt om de äter torrfoder. Ha gärna flera vattenskålar/vattenkällor till din katt.

Det finns jättebra vattenfontäner som man kan använda, katten brukar tycka om att dricka när vattnet rör på sig.

Ställ fram ett dricksglas till katten, en vattenkaraff, en djup vattenskål och en grund vattenskål. Även här kan bara fantasin stoppa dig. Lägg en tunn pingisboll i vattnet som rör sig när katten dricker, även det här är stimulans.

Kattlådor

Man bör alltid ha en låda per katt och sedan en utöver. Man skall inte ha dessa kattlådor bredvid varandra. Bor man i ett hus med flera våningar, bör det finnas minst en kattlåda per våning.

Katter behöver ett mjukt underlag i sin kattkåda. Pellets och större stenar bör därför undvikas. Det skall vara en mjuk, finkornig klumpbildande sand. Ha som mål att den ska se ut som sanden i sandlådorna. Katternas tassar är jättekänsliga och de använder en stor kraft när de går på lådan så detta är viktigt.

De flesta katter vill ha mycket sand i sin låda, gärna minst 15 cm djupt så att de kan gräva ordentligt. Lådan bör vara så pass stor (hög om man har med tak) så att katten kan stå raklång, vända sig utanproblem och sitta med rak rygg. Detta är extra viktigt om man har en äldre katt.

Katter föredrar oftast lådor utan tak, gärna ståendes emot ett hörn så att de kan ha ryggen fri men ändå ha lite koll på vad som händer runt omkring.

Lådan skall stå på en lugn och trygg plats men ändå lättåtkomlig. Katten skall inte behöva bli störd av en annan katt, en hund, springande barn eller andra ljud så som tvättmaskin, en toalett som spolas eller liknande. Den skall inte behöva leta efter sin kattlåda, när den behöver gå så ska lådan vara lätt att komma fram till. Kattlådorna skall ej stå nära matskålar, vattenkällor eller sovplatser, katter är väldigt renliga djur, samma som vi i det här fallet, inte så många av oss som gärna sover, äter eller dricker på samma ställe där vi går på toaletten.

Om man har en äldre katt är det viktigt att tänka på att man inte skall ha höga kanter på lådan eller ordna någon typ av ramp till lådan. Äldre katter får precis som vi människor problem med lederna och då är detta viktigt.

Kattlådan bör tömmas en gång om dagen och göras rent helt och hållet ca 1 gång i månaden. Använd då oparfymerat rengöringsmedel.

Undvik all form av parfymerad sand, det vi tycker luktar gott är inte detsamma som katter tycker luktar gott. De behöver ha sin doft för att känna sig trygga.

Klösbrädor

Katter vässar inte bara sina klor när de klöser utan de stärker även sitt revir. Det är viktigt att vi uppmuntrar de att göra detta så att de känner sig trygga i sin hemma miljö. Det finns väldigt många olika varianter på klösmöjligheter, alltifrån klösmattor man lägger på golvet, klätterställning, klöspelare, klösbrädor du sätter upp på väggen m.m. Ha gärna lite blandat.

Se till att ha en klösbräda vid huvudentren till erat hem och vid alla eventuella andra utgångar där dofter utifrån kan komma in. Se till att de sitter tillräckligt högt så katten verkligen kan sträcka på sig ordentligt när den klöser.

Sedan bör det finnas en klösmöjlighet i varje rum, framför vid in och utgången till rummet, även här för att uppmuntra att katten skall kunna märka sitt revir.

Sovplatser

Katter spenderar mycket tid sovandes och vilandes. Se till att ha många olika sovplatser till katten. Utnyttja höjden, katter älskar att se ut över sitt revir. Tänk tredimensionellt när du inreder ditt hem till din katt.

Ha gärna en sovplats så att den kan titta ut genom ett fönster, en gömd sovplats i en garderob eller under sängen. Det finns massa mjuka, gosiga bäddar man kan köpa till sin katt. Man kan även med fantasin tillverka massa med mysiga sovplatser, även dessa skall vara trygga och katten skall inte kunna bli störd av små barn, hundar eller andra katter när den vilar.

Sovplatserna, liksom mat-och vattenkällor skall ej stå nära någon kattlåda. Katter äter, dricker eller sover helst inte på samma ställe som den har sin toalett, de är renliga djur.

Aktivering

Både att ha anpassat miljön med hjälp av flera matplatser, olika vattenkällor, klösmöjligheter och viloplatser ger katten aktivering. Detta är viktigt för att vår katt skall trivas.

Köp gärna hem kattgräs, det är bra aktivering för din katt och även bra för magen om katten har problem med hårbollar.

Se till att katten får tillgång till frisk luft om den inte får gå ut. Ha fönster öppna på glänt, med spärrar så att de inte kan ta sig ut. Näta in balkongen om det finns möjlighet till det så att de får vara ute på den.

Alla dofter som luften bär med sig är aktivering för katten.

Leksaker, ja det finns en hel uppsjö av leksaker, även vissa just för ändamålet aktivering, unna din katt detta.

Lycka till!

Med Vänlig Hälsning // Sophie Liström

Veterinären svarar om Katt

 • Avlivning

  Hej! Har en 11årig katt som sedan något år tillbaka minskat i vint, sista tiden drastiskt. Har konstaterad artros efter ett besök hos veterinären pga en benskada. Denna katt har blivit alltmer skygg och drar sig undan. Kissar i diskhoar och i duschen. Klöst märken på grannens bil och springer in till dem ibland när de öppna dörren och de är tyvärr superallergiska mot pälsdjur. Vi har fick vårt första barn förra året och har…

  Willbagge

  Av: Willbagge

 • Är min katt understimulerad?

  Hej! Jag har två ragdolltjejer på 7 månader. Den ena är mycket lugn och tyst, medan den andra är väldigt uppmärksamhetskrävande. Hon går runt och kurrar och jamar väldigt mycket och kommer fram till oss som att hon vill säga någonting flera gånger om dagen. Det är väldigt mysigt att hon gör det men jag är orolig att hon är missnöjd med någonting. Hon brukar också jama högt och titta upp i taket som att…

  Feliciabargh

  Av: Feliciabargh

 • Kattunge och våra äldre katt

  Hej! Har en fråga angående våra två katter. Vi har en hona som är lite över 1 år och för 3 veckor sedan hämtade vi en hankatt. Ja en kattunge som då var 12 v och alltså nu är 15 v. För några dagar sedan började han tutta på honan och hon accepterar det utan bekymmer. Varför gör dom så och ska vi plocka bort han när vi ser att han börjar? Kan han få…

  VeronicaClausen

  Av: VeronicaClausen

Fler frågor om Katt

Forum Katt

 • Min katt har fått en "vårta"/böld på hakan

  Hej Vill gärna ha lite tips och råd. Min katt är 12 år. Hona. Innekatt. Bondkatt som är 25% norsk skogskatt. Kastrerad och haft god hälsa hela livet. Nu sedan i höstas har hon fått någon slags böld på hakan som jag undrar om någon har några tips på vad…

 • Avancerad veterinärmedicinsk behandling

  Vilken är den mest avancerade veterinärmedicinska behandlingen, oberoende av djurslag, som utförs i Sverige och i Världen just nu (2016)?

 • Om din katt kissar eller bajsar utanför sin kattlåda

  Lär dig mera om vad du skall göra om din katt kissar eller bajsar utanför sina låda.

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2018 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons