Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Mystisk död

Hej!

Det hela började med att min katt 7 år kastrerad hankatt fick vita torra tramdynor på samtliga tassar, pratade med vet som tipsade att ge “omega 3” samt smörja in dom med en mjukgörande salva. Gjorde detta men såg ingen förändring. Sen för två veckor sen började han kräkas ofta och den sista veckan kräktes han varje dag. Han åt och drack som vanligt samt fick göra sina behov. Jag upptäckte också att körtlarna på bakbenen var förstorade samt att han tappat färg i pälsen, nästan blivit helt brun (han har varit svart).

Jag uppsökte vet som konstaterade att han hade ett kraftigt blåsljud på hjärtat, svullna körtlar på bakbenen samt högt antal vita blodkroppar och efter en röntgen även kraftig förstoppning.

Dom la in honom en natt och tömde tarmen med lavenemang under lungnade.
Dagen efter ringde dom och sa att han var tömd och nu kunde åka hem då vi skulle fortsätta med ett nytt foder samt medicin (från apoteket för att göra avföringen mjukare).

Vi hämtade honom med glädje och var lyckliga att han var kry och att vi bara
skulle fortsätta som vanligt med ett nytt foder för att underlätta vid toalettbesök. (Återbesök om några veckor för att kolla körtlar och blodkropparna).
Efter cirka 45 minuter hemma föll han plötsligt ihop och cirka 20 sekunder senare var han inte längre med oss. Det jag undrar över är vad kan ha hänt och orsakat detta utifrån hans symptom?

Fick ingen info från vet, dom var lika förvånade som oss. Det enda hon sa var att det kunde vara HCM, men kunde inte säga mer.

Veterinären svarar

Hej
Jag beklagar verkligen er katts bortgång. Jag förstår att det väckt många frågor och undringar med det snabba förloppet.

Den absolut vanligaste orsaken till plötslig död hos katter är hjärtsvikt på grund av tex HCM så det låter inte otroligt som orsak även i ditt fall eftersom katten hade ett kraftigt blåsljud. Om katten också fått lugnande för att kunna ge lavemang kan det även varit en extra belastning på hjärtat som fick det att så att säga “tippa över kanten” just nu.

Att din katt hade förhöjda vita blodkroppar och svullna lymfknutor/körtlar tyder på att han hade en infektion eller möjligen Felint Leukemivirus, en dödlig sjukdom som drabbar blodbildande organ.

Tyvärr kan jag inte vara mer till hjälp än så här. Vill man verkligen veta vad som hänt måste man obducera katten och det skall ju göras i direkt anslutning till dödsfallet.

Vänligen

Veterinären svarar om Katt

 • läckage i hjärtat

  Hej, jag var hos veterinären med min katt pga att hans far o bror dog snabbt o det var förmodligen hjärtat. Veterinären såg på ultraljud att han hade ett läckage på hjärtat, inte stort,vi skulle vara tillbax efter 1år,men jag sänkte tiden till 6 månader istället. Vad innebär detta? Vad kan hända mm. Finns det ngt jag borde tänka på?. Tacksam för svar. // jenny

  jenny_lindqvist

  Av: jenny_lindqvist

 • blekt tandkött

  Hej Har en katt på ca 12 år som har fått väldigt blekt tandkött, nästan ingen färg alls. Undrar vad man ska göra åt det?

  sylvia_karlsson

  Av: sylvia_karlsson

 • sjukdomar hos en väldigt gammal katthane

  Hej, jag har en 20 år gammal kastrerad hankatt. Han har alltid varit frisk och välmående, men i vinter har han dels gått ner mycket i vikt, magrat av ordentligt och verkar ha tungt med andningen. Han tar liksom i med hela kroppen när han andas och låter också konstigt. Han spinner väldigt mycket, det har han alltid gjort, men nu låter det ihåligt liksom. Han är ännu väldigt matfrisk och leker tom ibland, följer…

  inkan

  Av: inkan

Fler frågor om Katt

Forum Katt

 • Kattunge skadad tasa

  Hej, Jag har en kattunge på 10 veckor vars framtassar drabbats av några slags sårskorpor, se bild nedan. Jag undrar om det är någon här som varit med om något liknande samt om jag bör ta honom till veterinären pga det? ”Såren” läcker inte, han kan stödja sig på tassarna…

 • Kastrerad hankatt som leker

  Hej! Jag har en liten hankatt på 6 månader som fick en bukoperation då hans testiklar fastnade i magen. Det har gått sex timmar sedan operationen och han leker i sitt klätterträd och hoppar upp på höga bänkar. Försöker få honom att lugna ned sig men det är nästintill omöjligt.…

 • Katt med tvångsbeteende

  Vår katt jamar konstant och på nätterna envisas han med att ligga på husses huvud, så fort husse rör på sig, börjar han jama och stryka sig mot hans huvud. Är detta ett tvångsbeteende eller separationsångest?

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons