Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till Firstvet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Min katt har börjat äta betydligt mindre

Hej jag har en kastrerad hankatt som nu är 12 år. Han har nyligen börjat äta betydligt mindre och vi har erbjudit honom en rad olika torr och blöt foder. Han nobbar inte helt men äter väldigt lite i förhållande till tidigare.
Först var vi lite glada, då han var ganska kraftig (överviktig) men vi är samtidigt oroliga för att han är sjuk på något sätt.
Han har inte visat några tecken på slöhet eller några andra beteendeförändringar.

Han dricker vatten i samma omfattning som förut.

Bör vi uppsöka en veterinär ?

vänliga hälsningar
Göran Brandt

Veterinären svarar

Hej!
En äldre katt som plötsligt äter sämre bör alltid undersökas av veterinär. Det kan vara så enkelt som tandsten med inflammation i tandköttet (det gör ont och smärtan får katten att avstå från mat) men det kan också vara ett tidigt tecken på något allvarligare problem, exempelvis njursvikt, leverinflammation, tumörer eller överfunktion av sköldkörteln.
Om han snabbt minskar i vikt (oavsett orsak) ökar risken för leverförfettning vilket i sig är allvarligt. Det kan låta lite paradoxalt att en svältande katt får fettlever men när kroppens fettreserver snabbt ska omsättas till energi så hinner inte levrn med utan blir sprängfylld med fett och fungerar sämre.
Förhoppningsvis är det något mindre allvarligt eftersom han är pigg i övrigt men jag tycker absolut att du ska kontakta en veterinär för en undersökning och utifrån eventuella fynd där diskutera vilken behandling som kan sättas in och om det är aktuellt att ta blodprover för vidare utredning. Lycka till!

Veterinären svarar om Katt

 • Banta en katt (av två)

  Hej. Jag har två katter, innekatter och kastrerade. Min ena katt behöver bantas ner lite, men inte min andra. Hur ska jag gå tillväga då? Kan båda äta dietfoder? Vilket? Det funkar inte att ge dom olika många mål mat. Jag försöker leka med honom men inte alltid han vill, och när han väl leker så varar det bara någon minut sen tröttnar han. Nu äter dom Brit foder för steriliserade katter fri tillgång, samt…

  Frick

  Av: Frick

 • Kräkningar

  Hej! Jag har en 3 år gammal hona som är en innekatt. Hon kräks två - tre gånger varannan månad. Är det normalt? Hon kräks alltid upp blötfoder och det spelar ingen roll vilket märke hon får (friskies eller whiskas). Hon brukar ha torrfoder framme men hon får blötfoder två gånger per dag. Trots kräkningarna mår hon bra och springer runt och leker. Är det något farligt? Tack för svar!

  nessrine_medelli_kerri

  Av: nessrine_medelli_kerri

 • Vår kattunge vill inte äta

  Hej, Vi har nyligen fått hem en liten kattunge vid namn Melker (ca.3 dygn sedan). Då vi inte har lärt känna honom helt än, så blir vi så klart oroliga när han inte vill äta riktigt och har ju inget att jämföra med då han är ny i familjen. Han har slickat i sig ytterst lite "blötmat" imorse. Vi försöker få han till att dricka mycket vatten. Men det är också lite han får i…

  amanda_k_jönsson

  Av: amanda_k_jönsson

Fler frågor om Katt

Forum Katt

 • Utekatt som jamar och vill ut

  Hej! Vår katt är en norsk skogskatt och hon är utekatt. Första året var hon inne, men därefter har hon varit ute mer och mer. Hon är nu 3 år- Vi tycker det är mysigt när hon är inne så att vi kan leka med henne, pyssla om henne och…

 • Min katt bits och rivs

  Varför bits och rivs katten?

 • Kattunge skadad tasa

  Hej, Jag har en kattunge på 10 veckor vars framtassar drabbats av några slags sårskorpor, se bild nedan. Jag undrar om det är någon här som varit med om något liknande samt om jag bör ta honom till veterinären pga det? ”Såren” läcker inte, han kan stödja sig på tassarna…

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons