Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

läckage i hjärtat

Hej, jag var hos veterinären med min katt pga att hans far o bror dog snabbt o det var förmodligen hjärtat.
Veterinären såg på ultraljud att han hade ett läckage på hjärtat, inte stort,vi skulle vara tillbax efter 1år,men jag sänkte tiden till 6 månader istället.
Vad innebär detta? Vad kan hända mm.
Finns det ngt jag borde tänka på?. Tacksam för svar. // jenny

Veterinären svarar

Hej Jenny!

När du säger läckage i hjärtat så förmodar jag att du syftar på hjärtsjukdomen HCM som är förhållandevis vanlig bland katter. Hjärtmuskeln förtjockas bland annat, vilket gör att hjärtats pumpfunktion försämras. HCM är delvist ärftligt och vanligare i somliga raser/linjer. Vissa raser har avelsprogram för att försöka screena anlagsbärare.

Det finns en ökad risk för plötslig död om katten har HCM och man ska vara försiktig om katten måste sövas eftersom narkosrisken kan vara förhöjd för katten. Så sköt din katts tänder med tandborstning etc så du undviker sövning bäst möjligt.

Genom att kolla katten regelbundet hos veterinär och följa upp hjärtultraljuden över tid (ofta årligen) så håller du koll på sjukdomens utveckling. Blir sjukdomen mer omfattande kan katten behöva hjärtmedicin. Detsamma gäller om katten börjar utveckla tecken på hjärtsvikt. Tecken på hjärtsvikt kan yttra sig lite olika, men bland annat genom att katten blir tröttare, smalnar av, andas tyngre osv. Om du någonsin ser din katt andas med öppen mun så ska du ta den till veterinär omedelbart eftersom det kan vara ett tecken på allvarliga hjärtproblem.
Dessutom bör du inte avla på din katt, men det har du nog redan förstått.

I övrigt tycker jag du ska njuta av din fina katts sällskap. Det finns många katter som lever ett långt bra liv trots hjärtsjukdom, men du får vara medveten om att hjärtat kan börja ställa till besvär förr eller senare. Så var uppmärksam på din katts hälsa och ta tillvara på tiden ni har tillsammans på bästa sätt!

Lycka till!

Veterinären svarar om Katt

 • läckage i hjärtat

  Hej, jag var hos veterinären med min katt pga att hans far o bror dog snabbt o det var förmodligen hjärtat. Veterinären såg på ultraljud att han hade ett läckage på hjärtat, inte stort,vi skulle vara tillbax efter 1år,men jag sänkte tiden till 6 månader istället. Vad innebär detta? Vad kan hända mm. Finns det ngt jag borde tänka på?. Tacksam för svar. // jenny

  jenny_lindqvist

  Av: jenny_lindqvist

 • blekt tandkött

  Hej Har en katt på ca 12 år som har fått väldigt blekt tandkött, nästan ingen färg alls. Undrar vad man ska göra åt det?

  sylvia_karlsson

  Av: sylvia_karlsson

 • sjukdomar hos en väldigt gammal katthane

  Hej, jag har en 20 år gammal kastrerad hankatt. Han har alltid varit frisk och välmående, men i vinter har han dels gått ner mycket i vikt, magrat av ordentligt och verkar ha tungt med andningen. Han tar liksom i med hela kroppen när han andas och låter också konstigt. Han spinner väldigt mycket, det har han alltid gjort, men nu låter det ihåligt liksom. Han är ännu väldigt matfrisk och leker tom ibland, följer…

  inkan

  Av: inkan

Fler frågor om Katt

Forum Katt

 • Utekatt som jamar och vill ut

  Hej! Vår katt är en norsk skogskatt och hon är utekatt. Första året var hon inne, men därefter har hon varit ute mer och mer. Hon är nu 3 år- Vi tycker det är mysigt när hon är inne så att vi kan leka med henne, pyssla om henne och…

 • Min katt bits och rivs

  Varför bits och rivs katten?

 • Kattunge skadad tasa

  Hej, Jag har en kattunge på 10 veckor vars framtassar drabbats av några slags sårskorpor, se bild nedan. Jag undrar om det är någon här som varit med om något liknande samt om jag bör ta honom till veterinären pga det? ”Såren” läcker inte, han kan stödja sig på tassarna…

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons