Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Katts beteende o ev sjukdomar?

Hej,
Har en av 3 katter som har lite annorlunda beteende i sin personlighet.  Då denne Ludde (hankatt) som är drygt 5 mån gammal. Äter konstant och verkar inte ha mätthet. Samt han gör sina behov väldigt ofta. Ludde gör även ifrån sig i säng o på golv. Och har inte lärt sig än att krafsa över dom gånger han gör i lådan.

Han har e förmåga att putta undan dom andra katterna o fräsa åt allt när det gäller mat.  Förkärlek till mat o godis men sen han kom till oss så får han bara blöt o torrfoder. Och har prövat en mängd olika produkter i lyssnat o läst många tips som vi tagit efter. Och han stressar gärna i sig maten. Medans dom andra två äter lugnt.

Han har också en genetisk åkomma med skelett förändring i svansen vilket gör att han helst håller svansen nere o de samlas avföring i hans långa päls. Vilket vi har svårt att få bort. Vi får inte röra svansen för då drar han sig undan. Har försökt bada men svårigheter där med.
Han har även ögonkatar som han genomgår behandling för just.

De vi inte vet är hur vi skall göra pga beteendet. Och få hjälp med han är kostsamt nog att vi funderar på ett katthem med mer professionell hjälp än vad vi klarar av. Samt frågan kvarstår om ungkatt som Ludde kan ha sköldkörtelhormon förändring? Om det är vanligt förekommande hos ungkatter.

Har haft katter hela livet men inte nån som Ludde.

Tack på förhand

Veterinären svarar

Hej!
Bra att ni har kontakt med veterinär! Det behöver ni fortsätta med för det verkar som att han har problem även med maten. Dessutom kan avföring som är svår att få bort orsaka frätskador om det sitter för länge. Kanske behöver ni hjälp att tvätta bort det?

Mycket bra att ni är uppmärksamma på hans beteende. När man har flera katter ska man ha minst en extra av alla resurser, dvs av allt som katten behöver. Om ni har 3 katter bör ni ha minst 4 kattlådor,  4 vattenskålar, 4 matskålar, 4 klösbrädor,  4 gömställen och 4 upphöjda liggplatser. Dessa ska placeras ifrån varandra så att katterna inte kan tävla om mat eller jaga varandra från platsen.

Om han stressar i sig maten förslår jag att ni gör så att han inte kan äta så snabbt. Lägg torrfodret i en aktiveringsboll (en boll med hål i som släpper ut lite mat åt gången om den rullas av katten). Testa att gömma torrfoder i toarullar och äggkartonger. Då kan han inte stressa i sig maten.

Det kan vara så att Ludde är en katt som inte trivs så bra med andra katter. Katter är solitära djur och trivs nästan alltid bäst utan artfränder.

Lycka till!
Vänliga hälsningar Maria Bornhede

Veterinären svarar om Katt

 • Katts beteende o ev sjukdomar?

  Hej, Har en av 3 katter som har lite annorlunda beteende i sin personlighet. Då denne Ludde (hankatt) som är drygt 5 mån gammal. Äter konstant och verkar inte ha mätthet. Samt han gör sina behov väldigt ofta. Ludde gör även ifrån sig i säng o på golv. Och har inte lärt sig än att krafsa över dom gånger han gör i lådan. Han har e förmåga att putta undan dom andra katterna o fräsa…

  magnus_berntsson

  Av: magnus_berntsson

 • Orolig katt

  Hej! Jag har en kastrerad hankatt på 16år. Vi har problem med att han är väldigt orolig och kan inte sitta still. Han kan endast komma till ro i ca 1/2 - 1 timme och sen går han upp och skriker igen. Han glömmer att han äter eftersom han går till sin matskål var 10:e minut. Han skriker väldigt högt och vi har varit med honom hos veterinären och hans AT var bra. Jag undrar…

  amanda_h94@hotmail.com

  Av: amanda_h94@hotmail.com

 • Helnervös ragdoll

  Hej Jag har haft katthem i många år så jag är van vid det mesta, men den här stackaren till katt som är en ragdoll kastrerad hankatt 7 år vet jag inte vad jag ska ta mig till med Han blev omplacerad hos mig i augusti förra året , då kom ägaren hit med denna katt + hans helbror . Ägaren berättade att katten hade ramlat ut från balkongen och varit på rymmen i 6…

  Ragdoll

  Av: Ragdoll

Fler frågor om Katt

Forum Katt

 • Kattunge skadad tasa

  Hej, Jag har en kattunge på 10 veckor vars framtassar drabbats av några slags sårskorpor, se bild nedan. Jag undrar om det är någon här som varit med om något liknande samt om jag bör ta honom till veterinären pga det? ”Såren” läcker inte, han kan stödja sig på tassarna…

 • Kastrerad hankatt som leker

  Hej! Jag har en liten hankatt på 6 månader som fick en bukoperation då hans testiklar fastnade i magen. Det har gått sex timmar sedan operationen och han leker i sitt klätterträd och hoppar upp på höga bänkar. Försöker få honom att lugna ned sig men det är nästintill omöjligt.…

 • Katt med tvångsbeteende

  Vår katt jamar konstant och på nätterna envisas han med att ligga på husses huvud, så fort husse rör på sig, börjar han jama och stryka sig mot hans huvud. Är detta ett tvångsbeteende eller separationsångest?

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons