Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Katts beteende o ev sjukdomar?

Hej,
Har en av 3 katter som har lite annorlunda beteende i sin personlighet.  Då denne Ludde (hankatt) som är drygt 5 mån gammal. Äter konstant och verkar inte ha mätthet. Samt han gör sina behov väldigt ofta. Ludde gör även ifrån sig i säng o på golv. Och har inte lärt sig än att krafsa över dom gånger han gör i lådan.

Han har e förmåga att putta undan dom andra katterna o fräsa åt allt när det gäller mat.  Förkärlek till mat o godis men sen han kom till oss så får han bara blöt o torrfoder. Och har prövat en mängd olika produkter i lyssnat o läst många tips som vi tagit efter. Och han stressar gärna i sig maten. Medans dom andra två äter lugnt.

Han har också en genetisk åkomma med skelett förändring i svansen vilket gör att han helst håller svansen nere o de samlas avföring i hans långa päls. Vilket vi har svårt att få bort. Vi får inte röra svansen för då drar han sig undan. Har försökt bada men svårigheter där med.
Han har även ögonkatar som han genomgår behandling för just.

De vi inte vet är hur vi skall göra pga beteendet. Och få hjälp med han är kostsamt nog att vi funderar på ett katthem med mer professionell hjälp än vad vi klarar av. Samt frågan kvarstår om ungkatt som Ludde kan ha sköldkörtelhormon förändring? Om det är vanligt förekommande hos ungkatter.

Har haft katter hela livet men inte nån som Ludde.

Tack på förhand

Veterinären svarar

Hej!
Bra att ni har kontakt med veterinär! Det behöver ni fortsätta med för det verkar som att han har problem även med maten. Dessutom kan avföring som är svår att få bort orsaka frätskador om det sitter för länge. Kanske behöver ni hjälp att tvätta bort det?

Mycket bra att ni är uppmärksamma på hans beteende. När man har flera katter ska man ha minst en extra av alla resurser, dvs av allt som katten behöver. Om ni har 3 katter bör ni ha minst 4 kattlådor,  4 vattenskålar, 4 matskålar, 4 klösbrädor,  4 gömställen och 4 upphöjda liggplatser. Dessa ska placeras ifrån varandra så att katterna inte kan tävla om mat eller jaga varandra från platsen.

Om han stressar i sig maten förslår jag att ni gör så att han inte kan äta så snabbt. Lägg torrfodret i en aktiveringsboll (en boll med hål i som släpper ut lite mat åt gången om den rullas av katten). Testa att gömma torrfoder i toarullar och äggkartonger. Då kan han inte stressa i sig maten.

Det kan vara så att Ludde är en katt som inte trivs så bra med andra katter. Katter är solitära djur och trivs nästan alltid bäst utan artfränder.

Lycka till!
Vänliga hälsningar Maria Bornhede

Veterinären svarar om Katt

 • Katts beteende o ev sjukdomar?

  Hej, Har en av 3 katter som har lite annorlunda beteende i sin personlighet. Då denne Ludde (hankatt) som är drygt 5 mån gammal. Äter konstant och verkar inte ha mätthet. Samt han gör sina behov väldigt ofta. Ludde gör även ifrån sig i säng o på golv. Och har inte lärt sig än att krafsa över dom gånger han gör i lådan. Han har e förmåga att putta undan dom andra katterna o fräsa…

  magnus_berntsson

  Av: magnus_berntsson

 • Orolig katt

  Hej! Jag har en kastrerad hankatt på 16år. Vi har problem med att han är väldigt orolig och kan inte sitta still. Han kan endast komma till ro i ca 1/2 - 1 timme och sen går han upp och skriker igen. Han glömmer att han äter eftersom han går till sin matskål var 10:e minut. Han skriker väldigt högt och vi har varit med honom hos veterinären och hans AT var bra. Jag undrar…

  amanda_h94@hotmail.com

  Av: amanda_h94@hotmail.com

 • Helnervös ragdoll

  Hej Jag har haft katthem i många år så jag är van vid det mesta, men den här stackaren till katt som är en ragdoll kastrerad hankatt 7 år vet jag inte vad jag ska ta mig till med Han blev omplacerad hos mig i augusti förra året , då kom ägaren hit med denna katt + hans helbror . Ägaren berättade att katten hade ramlat ut från balkongen och varit på rymmen i 6…

  Ragdoll

  Av: Ragdoll

Fler frågor om Katt

Forum Katt

 • Fotograf Stockholm

  Behöver du fler kattbilder till ditt Instagram? https://smajl.se/

 • Pratande katt om nätterna..

  Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

 • Terrorist katt!

  Hej på er. Jag behöver er hjälp. Verkligen hjälp. Jag vet snart inte vad jag ska göra. Min ena hankatt håller på att terrorisera grannen och hennes honkatter. Alla är kastrerade. Min är kastrerad rätt sent då det är en hittekatt så han har tyvärr lusten kvar. Han är och…

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons