Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

hypertyreos + nedsatt njurfuktion

Hej!
Min fundering är kring kombinationen av hypertyreos och nedsatt njurfunktion. Och tankar kring medicinering.

Vi gjorde en seniorkoll på min 14 åriga katt och upptäckte höga värden på både T4 och njurar, detta gjorde att vi provade med medicin mot hypertyreos (Felimazole). Dock fick han starka biverkningar (klåda och rodnad på huvudet, håglöshet, drog sig undan, slutade spinna) så vi avslutade behandlingen efter tre veckor.
Samtidigt har han också börjat äta Royal Canin Renal-foder för att hjälpa njurfunktionen.

Nu ett år senare har vi tagit nya prover, och de låg på ungefär samma nivå som ett år tidigare:
Njurvärde - 400
T4 - 64
Blodtryck mellan 180-220 Vi mätte flera gånger. (Kommer tyvärr ej ihåg nedre värdet)

Vi gjorde också ultraljud på hjärta och njurar. Hjärtat såg bra ut, ej för tjocka väggar. Njurarna hade normal storlek och form.

Nu har jag fått utskrivet Norvasc (1/8 tablett om dagen) och Fortekor (1/2 tablett om dagen). Detta för att sänka blodtrycket och på så sätt hjälpa njurarna.

Han är pigg, social och har glansig päls, äter mycket men med aptit. Väger 3,78kg (har gått ner 0,12kg på ett år) Jag tänker att den överaktiva sköldkörteln bidrar till att han måste äta mycket för att ämnesomsättningen blir väldigt hög.

Jag var inne på att inte medicinera alls eftersom han ser ut att må bra, är social, äter och dricker. Men förstår att det kan vara bra i detta läget att hjälpa njurarna? (Och därför börja ge honom Fortekor.)

Jag är lite skeptisk till Norvasc eftersom det är en medicin för människor och måste doseras i sådan liten dos för små katter. Känner mig mer bekväm med att börja med Forekor för att först se hur det påverkar honom, och sedan kanske börja med Norvasc efter ett tag.
Hur låter det?

Min känsla är att jag inte riktigt vet vad jag ska göra, å ena sidan verkar han må bra, men jag vill göra det jag kan för att underlätta.
Å andra sidan så var det en så dålig erfarenhet när vi började medicinera med Felimazole, så jag blir skeptisk till att hålla på att mixtra med hans inre så att säga.

Och det känns som att allt i hans kropp hänger ihop. Skulle man ha lyckats att medicinera hans hypertyreos så skulle förmodligen hans njurvärden istället ha gått upp alldeles för mycket. Och på ett sätt hjälper hans höga blocktryck till att göra att allt blod pumpas runt genom njurarna. Så det är så svårt att avgöra vad man ska göra, eftersom börjar man sänka det ena så höjs det andra.

Tacksam för svar.
/Hana

Veterinären svarar

Hej!

Vad tråkigt att din katt är sjuk. Det är tyvärr vanligt förekommande att äldre katter får problem med både sköldkörtel och njurar samtidigt.

Du bör ge medicinerna precis som din veterinär har rekommenderat. Om du är orolig för biverkningar är det bäst att prata med din veterinär om dina funderingar så du kan få svar direkt.

Jag skulle absolut prioritera att få ned blodtrycket på din katt. Att gå med så högt blodtryck kan vara mycket skadligt. Norvasc används ofta till katt och brukar fungera bra. Det används också ofta i kombination med Fortekor eller Semintra med goda resultat. Jag skulle inte vara orolig för att använda Norvasc på grund av att det är en människomedicin. Jag förstår att du tycker det känns jobbigt med mediciner då han reagerade så dåligt på Felimazole men det är helt olika mediciner med helt olika biverkningar. Vid behandling med Felimazole förekommer det tyvärr då och då de biverkningar du beskriver.

Ofta måste man behandla sköldkörteln och njursjukdomen simultant men om din katts T4 nu ligger på 64 och han mår ganska bra låter det som att sköldkörtelsjukdomen klarar sig utan specifik behandling för tillfället. Det är dock viktigt att fortsätta behandlingen för njurarna (med Fortekor, njurdiet mm).

Hoppas allt går bra med din katt!

Veterinären svarar om Katt

 • Selen till katt

  Vår snart 17 år gamla katt har hyperthyroidism. Han har ätit Hill's Y/D i snart 2 månader. Vi skall ta ett nytt prov efter nyår. Alternativet till y/d är tydligen cellgifter vilket inte känns så bra. Jag har hört att selen skall reglera sköldkörtelhormonerna. Kan man ge honom selentillskott och i så fall hur mycket skall en katt på c:a 4 kg ha?

  elisabet_booth

  Av: elisabet_booth

 • Anemi - behandlinng

  Hej! Om en katt har låg halt av röda blodkroppar, finns det tabletter (receptfria/receptbelagda) eller kost som kan ges för att öka halten? Jag gissar att blodpudding skulle kunna vara ett alternativ, men dessvärre avskyr katten det. Orsaken till frågan är att vi skulle behöva behandla katten med tabletter för sköldkörtelproblem, men då det minskar halten av röda blodkroppar är det ju inte helt lyckat. Tips?

  zehlma

  Av: zehlma

 • Sköldkörtel

  Hej! Funderar på olika behandlingar kring sköldkörtel vs att inte behandla. Kost, tabletter och jodbehandling. Utan behandling så blir katten successivt sämre. Stämmer? Finns det inga andra alternativ? Kan inte bota, men lindra månne? Är läkemedlen Thacapzol och Felimazole likvärdiga? Eller finns det någon skillnad som gör den ena medicinen bättre lämpad än den andra beroende på kattens tillstånd/problem i övrigt? Om en katt redan har låg halt av röda blodkroppar, är det uteslutet med…

  zehlma

  Av: zehlma

Fler frågor om Katt

Forum Katt

 • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

  Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

 • Pratande katt om nätterna..

  Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

 • Glaukom katt

  Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons