Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

hur farlig är det för katten att äta näbbmöss.

hej , min katt fångade precis en liten näbbmus , men åt inte upp den . och till min förfäran så såg jag på nätet att dom är giftiga. så min fråga blir ju då förstås hur giftiga är dom ? och vad händer om min katt skulle äta en ? finns det något som man kan göra själv hemma om jag sett att min katt har tagit en och ätit upp den? vore tacksam för svar snarast då min lilla katt tydligen är en riktig jägare. mvh sissela

Veterinären svarar

Hej Sissela!

Det är faktiskt mycket ovanligt att katter äter just hela näbbmöss då de kan utsöndra ett sekret från sina körtlar som är väldigt osmakligt.

Det är inte alla näbbmöss som är giftiga, utan bara en del arter.

“Rävar och katter, liksom andra däggdjur med välutvecklat luktsinne, äter vanligtvis inte upp näbbmöss trots att de fångar dem. Katter älskar att leka med dem, men den som är oförståndig nog att äta upp en näbbmus börjar må illa. På sidan av kroppen mellan fram- och bakbenen sitter doftkörtlar som gör djuren oaptitliga.

Den största av våra näbbmöss, vattennäbbmusen, är inte bara illasmakande utan rent av giftig. Spottkörtlarna producerar ett förlamande gift som leds in i bytet via underkäkens stora framtänder. Vattennäbbmusen behöver därför inte nöja sig med enbart nattsländelarver, vattengråsuggor och andra vattenlevande smådjur utan kan fånga så stora byten som grodor.

Vattennäbbmusen tillhör sålunda den exklusiva skaran av giftiga däggdjur. Det finns bara fem i hela världen, varav två är näbbmöss. “

Den mängden gift en näbbmus har i sig kan påverka djur stora som grodor, ofta brukar katter inte bli påverkade, det som kan hända är att de blir illamående.

Om en katt skulle äta många näbbmöss eller om den redan innan har ett nedsatt immunförsvar så kan katten bli mer påverkad men jag skulle inte oroa mig.

Låt din katt jaga och leva livet, katter är födda till jaga och det är det mest naturliga beteendet de har, våra vackra rovdjur!

Se till att du avmaskar din katt om du ser att den har mask!

Och självklart att du bara håller koll på att den mår bra, skulle den visa att den mår dåligt eller inte bete sig som vanligt så är det klart att du bör kontakta en veterinär och då upplysa denne om att din katt ofta jagar näbbmöss.

Lycka till!

Med Vänlig Hälsning // Sophie Liström, leg. Djursjukskötare

Veterinären svarar om Katt

 • Hjulbent katt

  Hej! Vi har en kattunge på 16 veckor, och han är hjulbent på bakbenen, och lite mindre hjulbent på frambenen. Jag undrar om det är normalt, om det kommer att växa till sig? Eller kommer han få problem när han blir äldre? Mvh / Emelia

  EmeliaEriksson

  Av: EmeliaEriksson

 • Giftiga växter

  Jag har en katt som har en förkärlek att äta på bladen hos växter, inte blommorna. Har nu köpt lite växter till min rabatt, nu lyckades hon äta lite på ett blad från en alunrot. Kan inte hitta ngn info om den är giftig?? Ville dubbelkolla om jag kan ha dessa växter, alltså är ofarliga för katter. Akleja, stjärnflocka, flocknäva och stäppsalvia. Är det växter som är ofarliga?

  tiramix

  Av: tiramix

 • Smittorisk

  Hej jag har hepatit c och vår kattunge rivs endel och jag undrar om jag kan smitta min son med hepatit om katten river mig och sen senare honom? Orolig och har inte tänkt på det förrän nu.

  erika_wretström

  Av: erika_wretström

Fler frågor om Katt

Forum Katt

 • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

  Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

 • Pratande katt om nätterna..

  Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

 • Glaukom katt

  Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons