Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet alla dagar 09-24
 • ✓ Kostnadsfritt med djurförsäkring
 • ✓ 98,5% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Hur får jag katterna att bli sams?

Hejsan. Jag har ett problem. Jag och min sambo har precis köpt hus och när vi köpte huset fick vi en katt på köpet. När gubben i huset dog lämnade dom bort katten, men den gick tillbaka. Problemet är att vi redan har en kastrerad hankatt på 1 år. Den gamla katten är en kastrerad hona på 7 år. Ibörjan var det den gamla katten som fräste och va dum, men nu på sista tiden är det den lilla hanen som har blivit elak. Han jagar henne från matskålen så fort hon ska äta och så fort hon hoppar ner från sin stol. Jag vet inte vad vi ska göra längre. Tycker synd om henne efterssom det här är ju hennes hem med. Hon borde ju säga ifrån, men fräser bara åt honom och då går han där ifrån. Men sen händer samma sak igen. Vore synd att behöva göra sig av med katten, tycker så mycket om båda. När den ena är ute är den andra super mysig och kelar hela tiden. Vore jätte tacksam för svar. Vi har bott här i 9 veckor nu, så hur länge kan dom hålla på såhär? Hälsningar Emma

Veterinären svarar

Hejsan Emma!
Jag förstår att det är jobbigt den situationen ni är i.
 
Detta är mycket vanligt och det finns flera olika förklaringar till beteendet. Oftast så är det något som har hänt, vad brukar oftast vara svårt att veta. Det kan vara en ny doft, en syn, en händelse, ett veterinärbesök, en ny katt, fysiska problem, smärta eller liknande som utlöst det hela.  
 
Oftast är det så att katter kan se, höra, känna något som är obehagligt och ”spara” känslan, när de sedan ser sin kattkompis så kan känslan komma fram och katten associerar den andra katten till den här känslan som ofta är obehaglig, skrämmande och hotande för katten.
  
Sitter ni i den här situationen? Det viktigaste ni behöver ha, det är tålamod!
 
Det finns en hel del som ni ska tänka på när ni har fler än en katt. Detta är viktigt att ta hand om när man ska lösa problem som detta. Det står lite kortfattat här nedan, behöver ni ännu mer information om detta finns det i ett separat formulär. Oftast blir det så att katten som reagerar emot den andra inte känner sig tillräckligt trygg i sitt revir, detta behöver man också ta hand om .Katter är inte flockdjur och är inte menade att dela sitt revir med andra, så det är inget konstigt beteende. Sedan kan katter ändå leva i sociala grupper.
 
Det är viktigt att ni sätter upp klösbrädor. Framför allt i huvudentren men även minst en i varje rum, gärna vid olika ingångar till rummen. När katter klöser så stärker de sitt revir och ökar sitt självförtroende. Använd gärna olika typer, sådana som ni sätter på väggen, klöspelare och klösmöbler.
  
Det är viktigt att katterna har flera trygga gömställen. Så att alla kan känna att de kan komma undan från varandra och vara själva!
 
Som hjälp under den här perioden när ni gör om miljön och ska se till att era katter vänjer sig vid varandra igen kan ni bland annat använda er av Feliway, dels i uttaget men även sprayen. Det finns även en spray som heter Felifriend som är till bra hjälp.
 
Prova även Zylkene att ge alla katterna. Det är ett rogivande kosttillskott, ett pulver som man blandar ner i maten oavsett om man ger torrmat eller blötmat. Det baseras på råmjölk och  har en rogivande effekt, tillsammans med Feliway brukar det vara jättebra.
 
När det gäller maten så är det viktigt att katterna inte behöver äta bredvid varandra. Min rekommendation skulle vara att ni har minst 2 matskålar per katt framme och utplacerade på olika ställen i lägenheten på olika höjder och nivåer. Se även till att de ibland får mat på lite andra ställen, ibland i en tom toarulle, tom äggkartoing, i en foderboll m.m. så att de får aktivera sig lite. Katter är rovdjur och jagar större delen av sin vakna tid, vi förtar det när vi har en matskål per katt som de får äta ifrån. Är det tomt i en skål så får de leta upp en skål där det finns mat i, innan man fyller på. Detta kan vara svårt om de äter olika mat förstås, men ändå är det viktigt att de inte behöver äta bredvid varandra, det är inte naturligt för katter att göra det.
 
Detta gäller även vattenskålar. Ni bör ha flera stycken på flera olika ställen. Och i olika utformanden, djupa, grunda, stora, små, vattenglas, vattenfontäner m.m.
 
Ha ett par krukor med kattgräs, det är aktivering och all aktivering stärker självförtroendet.
 
Man ska ha flera kattlådor, minst en kattlåda per katt och en utöver. Jag rekommenderar att ha vanlig kattsand i lådorna och se vad de helst föredrar! Både kristaller och pellets är otroligt hårt, obekvämt och onaturligt för katterna att utföra sina behov i. Jag vet att det skvätter mycket men det finns lådor med högre kanter och stänkskydd. Att byta till en mjuk, finkornig, klumpbildnande sand har hjälpt många katter. Det är jätteviktigt att de känner sig nöjda med sin kattlåda, annars händer det olyckor. Om en katt tömmer hela blåsan någonstans annanstans än i lådan så är det för att den inte är nöjd med sin kattlåda, placering, sand m.m.
 
Jag skulle ha lite sand i en, och mycket i en annan och sen en med det vanliga så kan ni ju se vad katterna föredrar. De visar oss gärna vad de vill. Om en katt kissar i sängen, där det är mjuk, föredrar de troligtvis en låda med mycket fin, mjuk finkornig sand.
 
Ge inte katterna någon uppmärksamhet när ni ser de göra något ni inte önskar, för även ett nej eller en utskällning är uppmärksamhet och kan få katten att göra det igen.
 
Kronisk eller akut stress hos katter, som att de känner sig hotade i sitt revir kan leda till fysiska problem. Jag skulle rekommendera om någon av katterna f inte kissar i lådan, låta de bli undersökta av en veterinär. För stress och oro kan leda till problem, bland annat ideopatisk cystit, en inflammerad urinblåsa, och detta kan komma och gå men är smärtsamt för katten.
 
Även så kan, som nämnt ovan, smärta och fysiska problem göra så att en katt uppträder aggressivt emot de andra katterna. Därav är det mycket viktigt att man alltid har gått till veterinären och uteslutit all fysisk påverkan innan man ändrar miljön, gör man det i omvänd ordning kan det skapa ännu mer problem. Det är vanligt med tandproblem hos katter, vilket kan vara svårt att se, och detta kan orsaka många beteendeproblem.
 
Katter stärker sina sociala band på olika sätt. De har sina egna beteendemönster. De har också en distans till den sociala kontakt de har med andra katter, människor eller andra djur. Lek är ett sätt att stärka den sociala kontakten med varandra, sig själv och med sina ägare. Så är även när katterna stryker sig mot varandra eller putsar varandra.
 
Katter gör allt för att undivka bråk, fysiskt bråk, genom olika kroppspråk, ljud m.m.  De är nattlevande djur, detta är viktigt att komma ihåg.
 
För katter är det här med distans väldigt viktigt. Det är viktigt att de har möjlighet att ha distans till allt som de eventuellt kan känna sig hotade av. Sedan har olika individer olika behov av distans. Människor är likadana, vi vill inte att folk vi inte känner ska komma oss för nära rent fysiskt utan vi har som en bubbla där vi känner oss trygga, om någon kommer närmare blir vi otrygga. Likadant för katterna. Men detta gör inte att katter känner så som vi människor, katter är katter och kan inte känna mänskliga känslor.
 
Om någon tränger sig inpå den här personliga bubblan för snabbt så uppstår det ofta en konflikt. Detta sker ofta när två katter möts för första gången och “får lösa det på egen hand”, man kan göra det så mycket bättre.
 
Alla katter är olika individer och reagerar olika på olika saker.
 
Katter har så kallade olika personal spaces (på eng), det ena är ett de bär med sig hela tiden, den här personliga bubblan som jag pratar om. Det andra är just inom ett specifikt revir, område, lägenheten de bor i, huset eller vad det än kan vara. Och alla reagerar olika, vissa reagerar på så vis att de drar sig undan, blir rädda och bara vill bort från problemet. Andra försöker lösa det genom att försöka driva bort det som hotar.
 
Ju fler katter man har, desto fler problem riskerar man att få. Det är fler personliga bubblor, fler revir och fler beteenden som ska känna sig trygga.
 
Katter lever inte i någon form av hierarki när de lever tillsammans. Det de i sådana fall gör är att de har någon form av tävling av den bästa sovplatsen eller om uppmärksamheten från ägarna m.m.
 
Det brukar ofta vara så att de ändå hittar sitt sätt att dela upp detta genom att någon sover där ett tag, senare tar en annan katt över och sover på samma ställe. Så någon annan speciell social struktur brukar inte finnas bland katter, åter igen, de är inte flockdjur och lever inte på det sättet.
 
De har en viss tolerans med varandra, sig själva, sitt beteende, sin trygghet, men toleransen är olika för olika katter och är den hotad så uppstår konflikter.
 
Om en situation uppstår där två katter kommer i otal med varandra, där den ena blir skrämd, den andra vill driva bort någon eller liknande så kan detta sätta djupa spår, det är här vårt tålamod måste komma in för att låta katterna i lugn och ro hitta sin plats i reviret igen, känna sig trygga och självsäkra igen.
 
Dock är det viktigt att komma ihåg att det här kan sitta så djupt så att den enda lösningen till slut är att hitta ett nytt hem till en av katterna.
 
Det ni behöver allra mest är tålamod! Tålamodet kommer att vara er bästa vän!
 
Intrycken de får av varandra varje sekund är mycket viktiga, ta det i små korta steg, och avbryt kontakten innan ni ser att det går över styr.
 
Själva introduktionen efter att man haft katter separerade är därför väsentlig och oerhört viktig.
 
Det är viktigt att introduktionen sker långsamt och försiktigt, här kommer tålamodet in igen.
 
Målet är att katterna ska känna sig lugna, ej irriterade, ej bli aggressiva och att de ska bli vänner eller i alla fall acceptera varandras närvaro igen.
 
Att låta de sköta det själva är för riskabelt. Katter har inte lika tydliga kroppsspråk som tex vi och hundar har. Du vet ju hur en hund ser ut när den vill leka, när de nästan bugar och viftar på svansen, katter är inte lika tydliga och det kan lätt bli missförstånd.
 
Så till det rent praktiska.
 
Börja med att ha katterna separerade, har ni inte separerat katterna, gör det nu. Gör det mysigt till avar och en med olika sovplatser, kattlåda (gärna två stycken), mat och vattenskål. Kom ihåg att inte ha kattlådan nära mat/vatten eller sovplats utan så långt ifrån som det går. Klösmöjlgheter är också viktiga.
 
Försök att då och då stryka en filt eller handduk längs ena katten, framför allt på halsen, nacken och ryggen, lägg sedan ut denna till den andra och tvärtom så att då vänjer sig vid varandras dofter. Gör även så att ni stryker handduken runt hörn och ställen där katterna brukar stryka sig, i både områden där katterna befinner sig.
 
Och se till att de börjar associerar varandras dofter till någon positivt. Så länge de fortfarande reagerar på något sätt på varandras dofter, som att de fräser eller luktar intensivt, behöver man korta ner stunden filten är där. Sedan skall detta fortsätta att göras tills de inte längre luktar extra mycket utan mer beter sig som om de är vana vid varandras doft, att det är som vilken filt/hörn/doft som helst.
 
Under den här tiden ska de fortfarande inte se varandra, detta är mycket viktigt, kom ihåg tålamodet. Allt det här kan ta dagar, veckor eller månader.
 
De kommer säkerligen att lukta på varandra genom dörrens nedre kant, låt detta bli en positiv upplevelse. Ge båda sin mat, gärna lite extra god mat vid kanten, lek och kel är också positiva upplevelser. Börja inte precis vid kanten utan låt de successivt komma närmre och närmre varandra. Fortfarande så ska de inte se varandra.
 
Om de reagerar kraftigt genom att fräsa eller liknande, i vilket stadium ni än är i så måste ni börja om. Det är viktigt då att backa och ta om det från där ni var där det fungerade som bäst sist.
 
Det är alltid bra att först låta de lukta och höra varandra, det är minst hotfullt.
 
Om det nu går bra och ni märker att katterna är lugna så kan man prova att byta rum så att den ena katten får bo i ena rummet och den andra som brukar vara ute får bo där. Fortfarande ska de inte se varandra.
 
Detta ska ni bara göra när ni har koll och ser hur katterna reagerar. Skulle någon bli jättestressad, får ni backa. Om ni arbetar och inte hemma, låt de vara där de är mest vana vid att vara.
 
Sedan när ni märker att de är lugna med varandras ljud och dofter så kan ni sätta för kompostgaller (som då måste gå från golv till tak) eller annat typ av galler i dörröppningen. Häng över en filt eller sätt över ett skynke så de fortfarande inte kan se varandra. Men detta ska också ske successivt. Öppna och låt det bara vara galler emellan med ett skydd i några minuter men stäng sedan dörren igen. Upprepa detta kanske 5-6 ggr per dag och förläng tiden successivt.
 
Fortsätt med att öva på att låta de vara nära varandra, utan att se varandra, och att de då får äta, leka eller liknande i närvaro av varandra. Tvinga de inte till något, detta är något de ska vilja själva. De ska vara nyfikna och vana vid varandras närvaro även om de inte ser varandra.
 
Åter igen, om de undviker varandra, någon av dem, känner sig rädd eller reagerar på ett sätt som inte är positivt måste ni backa, stänga dörren igen och vänta in tills det är lugnt igen.
 
Ibland kan det ta bara två veckor innan två katter vänjer sig varandra men ibland kan det ta några månader. Det viktiga är ert tålamod.
 
Katten visar ett intresse när de sträcker ut tassen mot varandra, vill se den andra, klöser mot dörren eller liknande. Men de kan också göra detta för att den vill ha sitt revir ifred, detta kan vara lite svårt att skilja.
 
Om du känner dig osäker på om du kan ta ett steg framåt, så vänta. Du ska vara säker på din sak, veta att katterna är lugna och att de trivs med situationen.
 
Sedan kan man börja, under korta stunder dra upp skyddet lite och låta katterna skymta varandra. Men minsta reaktion, avbryt, backa och börja om senare. Inget av detta ska ske snabbt eller inom en viss tid, katterna kommer visa men det är bra om du kan ligga steget före och avbryta innan något händer.
 
Detta kan man sedan successivt utöka genom att låta katterna se på varandra en längre tid, dra upp skynket lite mer osv.
 
När ni märker att de lever som vanligt, när de har sniffat och nosat på varandra nos mot nos, när de känner sig lugna kan man börja tänka på att låta de träffas.
 
Fortsätt att låta de associera varandra till positiva saker. Som att få godis eller deras favoritmat nära varandra, favoritsovplatsen, kontakt med er och så vidare.
 
Under hela tiden är det viktigt att ni inte lämnar katterna ensamna tillsammans.
 
Om det blir för mycket för snabbt så blir introduktionen inte så lugn som vi önskar att den ska bli. Målet är ju som sagt att katterna ska bli vänner, att ingen ska känna sig hotad och att de kan leva tillsammans.
 
Sedan måste ni tänka på det jag skrev om ovan, på vad man ska tänka på när man har fler än en katt. Lite kortfattat igen;
 
Det ska finnas minst en kattlåda per katt. Flera matskålar och drickplatser utformade på olika sätt. Flera olika sovplatser, gömda, synliga, lågt och högt. Detta gäller även gömställen, som är viktiga för våra katter.
 
Det ska finnas flera olika klösbrädor uppsatta på olika ställen, framför allt där katterna ofta är, vid er huvudingång och vid de flesta in och utgångar till alla rummen.
 
Det är också viktigt att ni ger katterna lite privattid. En och en. Så att alla känner att de har din uppmärksamhet.
 
Om du håller en katt och en annan närmar sig, var positiv och låt glad och nyfiken om den andra katten, katten i famnen förstår inte vad du säger men kan på något sätt läsa av din trygghet med att det är något positivt.
 
Det är viktigt att kattlådorna inte står bredvid eller nära varandra. När två katter inte är helt vänner med varandra helt ska de inte behöva dela toalett eller stå på lådan och riskera att bli påhoppad av den ena. När de är på lådan är de mycket sårbara.
 
Försök att behålla alla era rutiner som vanligt, även under introduktionen. Jag vet att det kanske känns som otroligt mycket att tänka på, men det är inte så svårt egentligen, bara lite tålamod, hopp och fantasi så kommer det här att lösa sig. 
 
Om det uppstår problem, separera katterna och börja om från början. Det hela gick troligtvis för snabbt. Se över miljön och framför allt är det viktigt att ni är helt säkra på att katterna är friska, inte ha ont i sina tänder, leder, mage m.m.
 
Lycka till!

Veterinären svarar om Katt

 • Avlivning

  Hej! Har en 11årig katt som sedan något år tillbaka minskat i vint, sista tiden drastiskt. Har konstaterad artros efter ett besök hos veterinären pga en benskada. Denna katt har blivit alltmer skygg och drar sig undan. Kissar i diskhoar och i duschen. Klöst märken på grannens bil och springer in till dem ibland när de öppna dörren och de är tyvärr superallergiska mot pälsdjur. Vi har fick vårt första barn förra året och har…

  Willbagge

  Av: Willbagge

 • Är min katt understimulerad?

  Hej! Jag har två ragdolltjejer på 7 månader. Den ena är mycket lugn och tyst, medan den andra är väldigt uppmärksamhetskrävande. Hon går runt och kurrar och jamar väldigt mycket och kommer fram till oss som att hon vill säga någonting flera gånger om dagen. Det är väldigt mysigt att hon gör det men jag är orolig att hon är missnöjd med någonting. Hon brukar också jama högt och titta upp i taket som att…

  Feliciabargh

  Av: Feliciabargh

 • Kattunge och våra äldre katt

  Hej! Har en fråga angående våra två katter. Vi har en hona som är lite över 1 år och för 3 veckor sedan hämtade vi en hankatt. Ja en kattunge som då var 12 v och alltså nu är 15 v. För några dagar sedan började han tutta på honan och hon accepterar det utan bekymmer. Varför gör dom så och ska vi plocka bort han när vi ser att han börjar? Kan han få…

  VeronicaClausen

  Av: VeronicaClausen

Fler frågor om Katt

Forum Katt

 • Min katt har fått en "vårta"/böld på hakan

  Hej Vill gärna ha lite tips och råd. Min katt är 12 år. Hona. Innekatt. Bondkatt som är 25% norsk skogskatt. Kastrerad och haft god hälsa hela livet. Nu sedan i höstas har hon fått någon slags böld på hakan som jag undrar om någon har några tips på vad…

 • Avancerad veterinärmedicinsk behandling

  Vilken är den mest avancerade veterinärmedicinska behandlingen, oberoende av djurslag, som utförs i Sverige och i Världen just nu (2016)?

 • Om din katt kissar eller bajsar utanför sin kattlåda

  Lär dig mera om vad du skall göra om din katt kissar eller bajsar utanför sina låda.

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2018 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons