Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Flytta med katt

Hej! Jag och min familj bor i en by på landet och har eventuellt tänkt att flytta till ett annat hus cirka 1 km härifrån. Vi har en social kastrerad hankatt på åtta år. Han är väldigt ofta ute speciellt på dagarna, han sover oftast inne men ibland på sommarn är han ute hela dygn, han kommer in och äter, dricker, sover och myser mm.  Vi är lite bekymrade över att han kanske kommer att börja dra sig tillbaka till vårt gamla hem när vi eventuellt flyttat. Han har tyvärr väldigt svårt att gå på låda så det kommer bli svårt att försöka hålla honom inne. Det jag egentligen undrar är om det brukar vara svårt att flytta med en katt och vad vi kan göra för att förebygga att han inte kommer att dra sig tillbaka till de gamla trakterna?

Veterinären svarar

Hej!

Ni kommer antagligen ha ett överlapp med hans gamla revir i och med att ni inte flyttar så långt bort. Det är alltså möjligt att han drar sig “hemåt”. Det är därför viktigt att han inte släpps vind för våg utan att ni säkrar att han känner sig trygg och hemma i nya miljön och försöker ha honom under relativ uppsikt i starten på nya platsen.
Se även till att han är ordentligt märkt ifall han skulle komma bort.

Vänj din katt vid transportburen i god tid. Gör den till en mysig plats att sova och äta i. Ha vana filtar etc i buren och spraya Feliway spray i buren. Spraya gärna feliway i bilen med vid resan och ställ buren så katten kan se ut.

i det nya hemmet använder ni också vana filtar etc så din katt får en chans att känna igen vana dofter etc. Skapa en trygg plats till din katt direkt och använd Feliway adaptor för att skapa trygghet och rogivande signaler som får katten att må så bra som möjligt i den nya miljön. Använd gärna Zylkene med för maximal effekt.

Tänk på att ny miljö betyder nytt revir. Din katt kan bli skrämd av andra katter i nya området etc så var lite försiktig och extra uppmärksam på din katt i starten i den nya miljön. En katt som gärna är hemma trivs. En katt som hela tiden håller sig borta från hemmet är det större risk känner sig stressad i den nya miljön.

Lycka till!

Veterinären svarar om Katt

 • Att resa med katt

  Jag har en hittekatt på ett år som är väldigt bunden till mig. Han gömmer sig så fort någon annan kommer in hemma medans med mig är han hur go och mysig som helst. Jag bor I Italien och planerar nu min hem resa till jul… Frågan är: Ska jag ta med honom eller är det bättre om jag lämnar honom hon några vänner medans jag är borta? Tyvärr går det inte några direkt flyg…

  BRITTA ANDERSSON

  Av: BRITTA ANDERSSON

 • Dokument

  Hej! Vilka handlingar som krävs för att transportera en kattunge från Italien? Bör kattunge vaccineras ?

  sergey711

  Av: sergey711

 • Åka bort med katt

  Hejsan! Jag ska åka hem och besöka mina föräldrar över några dagar över helgen och ska då ta med min katt. Jag bor i lägenhet och mina föräldrar i hus och har en stor trädgård så det hade ju varit kul för oss båda att komma ut och få lite frisk luft :) Undrade bara om ni har några tips för att man ska få honom att bli så bekväm som möjligt med detta? Planen…

  molsve13

  Av: molsve13

Fler frågor om Katt

Forum Katt

 • Kattunge skadad tasa

  Hej, Jag har en kattunge på 10 veckor vars framtassar drabbats av några slags sårskorpor, se bild nedan. Jag undrar om det är någon här som varit med om något liknande samt om jag bör ta honom till veterinären pga det? ”Såren” läcker inte, han kan stödja sig på tassarna…

 • Kastrerad hankatt som leker

  Hej! Jag har en liten hankatt på 6 månader som fick en bukoperation då hans testiklar fastnade i magen. Det har gått sex timmar sedan operationen och han leker i sitt klätterträd och hoppar upp på höga bänkar. Försöker få honom att lugna ned sig men det är nästintill omöjligt.…

 • Katt med tvångsbeteende

  Vår katt jamar konstant och på nätterna envisas han med att ligga på husses huvud, så fort husse rör på sig, börjar han jama och stryka sig mot hans huvud. Är detta ett tvångsbeteende eller separationsångest?

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons