Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Smal kanin

Fick hem två kaniner för ett tag sedan. Varav en jag ägt sen hon var liten med sålde henne och har nu henne igen. Hon har alltid varit lite tjock. Men nu när vi fick hem henne var hon jättesmal. Man ser benen och känns som att hon ska gå sönder när man håller i henne. Hon har troligtvis inte fått i sig så mycket mat då den andra kaninen bestämmer och tar all mat.

Vi tar ut henne så hon får äta i lugn och ro och hon får även havre till sin pellets. Och hö, vatten och grönsaker. Hon har inte mask och alla andra kaniner här är i form. Finns det något man kan ge så hon tjockar på sig. Vi är rädda att hon inte kommer klara vintern?

Mvh Klara;)

Veterinären svarar

Hej Klara!

En frisk kanin ska inte behöva gödas för att vara normalviktig. Den ska t.o.m. kunna hålla sig fin i hullet på enbart hö.

Även om din kanin suttit med en annan kanin som varit dominant, tror jag inte det är den enda orsaken till den låga vikten. Jag tror att något är på tok men kaninen. De vanligaste orsakerna är tandsjukdomar, parasitsjukdomar, kroniska infektioner och tumörsjukdomar.

Mitt råd är att du tar kaninen till en kaninkunnig veterinär som kan kolla upp de tänkbara orsakerna.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Kanin

 • hon äter inte,rör sig inte,dricker inte

  hej! jag har en dvärgvädur,hona som inte äter eller rör sig eller nånting. vi märkte det idag. Igår blev det ingen mat eller vatten. Hon bara sitter och blundar i ett hörn hela tiden. Jag har varit dit två gånger och lyft upp hon för att se vad som är fel men märker inget. hon kan röra sig med hon villinte det. När jag lyfte ut henne satt hon sig bara i en grop och…

  alven04

  Av: alven04

 • Utfodring och avföring

  Hej Jag heter Claes och har en dvärgvädur och undrar över utfodring och hennes avföring. Hon har fri tillgång till färskt hö dagligen. Hon får också pellets och olika grönsaker som sallad morot o ibland paprika. Vad jag har läst så väljer en kanin bort det som den tycker minst om. Min kanin väljer pellets o grönsakerna först. Hon är pigg o äter som vanligt. Men hennes avföring är ibland kletig men också fina pluttar…

  Claes Linneby

  Av: Claes Linneby

 • Kurrande Mage

  Hej! Läste lite här i era forum om kurrande mage på kanin. Vår ena kanin har god aptit, äter bra hö, dricker som hon ska, pigg, kissar, och bajsar fina pluttar. Sen får hon 1 tesked pellets varje kväll. Får motion så gott som hela dagarna då hon springer fritt. Men kurrande/bubblande magen är ju inte riktigt normalt, så min fråga är. Hur länge ska jag hålla hennes diet på bara hö innan jag köper…

  Haikola

  Av: Haikola

Fler frågor om Kanin

Forum Kanin

 • Utbrott av ny form av kaningulsot

  Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

 • Ögonsjukdomar kanin

  Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

 • Värmeslag kanin

  Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons