Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Semesterresa med/utan kanin

Vi ska åka bort 1,5 vecka och funderar på hur vi bäst ordnar det för vår lejonhuvade kanin på 6 år. Vi kommer åka bil ca 5 h, stanna där i 1,5 v och sedan köra hem i ca 5 h igen. Han är ofta för sig själv i sin bur eller ute på sin matta, i vår närhet. Han är inte äventyrlig av sig och trots att buren är öppen dygnet runt så går han aldrig utanför sin matta utanför buren.
Vi funderar på dessa 3 alternativ, vad skulle du rekommendera?
1. Följa med oss. Vi har bara åkt med honom i bilen kortare sträckor till och från veterinär etc. Då har vi inte märkt något särskilt med honom, ingen indikation på att han inte gillar att åka bil. Är bilresan för lång? Tänkte att han kanske kan vara i buren i bilen, eller måste han vara i reseburen (kattbur)?
2. Bo hemma hos vän. Jag har hört att kaniner är känsliga för förändringar och det kan hända att de slutar äta, dricka och dör när man åker iväg på semester och lämnar över dem till någon annan. Kanske blir stressigt också om nya människor (barn) klappar etc.
3. Vara kvar hemma och grannarna ger mat, gör rent toa och ev bur. Blir han för ensam då under denna 1,5 v? Om detta alternativ är en möjlighet hur länge bör grannarna vara hos honom dagligen för att han inte ska bli för ensam?

Veterinären svarar

Hej!

Det är svårt att säga vad som är bäst eftersom situationen och kaninens personlighet varierar. Jag tycker dock att alternativ 3 är det sämsta eftersom ni bara har en kanin. Det är inte bra för kaniner att vara ensamma och inte har kontinuerlig övervakning.

Om kaninvakterna är kunniga på kaniner och kan avgöra om en kanin mår dåligt eller är i behov av veterinärhjälp, kan det vara det bästa alternativet. Om inte, skulle jag ta med kaninen på resan.

Sammanfattningsvis finns det inget perfekt alternativ. Man får helt enkelt försöka bestämma vad som är det minst dåliga.

Hoppas allt går bra!

Veterinären svarar om Kanin

 • Resa med kanin

  Hej, Åker från stockholm till oslo den 23e. Vi stannar där i ca 4-5 dagar. Har en hermelinhane på 4 år här hemma som jag inte riktigt vet vem jag vill ge till då min andra kanin dog när jag var bortrest, så jag funderar på att ta med honom. Han har endast åkt bil några enstaka gånger i max 30 min. Är dock väldigt rädd att han ska bli så pass rädd att han…

  Neda

  Av: Neda

 • Klarar kaninen en flytt

  Hej Jag har en kanin på ungefär 6 år. Han är väldigt rädd och när jag tar in honom från hans utebur slår han hjärta jätte fort. Han har åkt bil förut men kortare stäcka. Då kissade han på sig och var väldigt nervös. Nu ska jag föytta ungefär en tim med bil bort och jag undrar om jag kan ta med kaninen? Kan han dö av rädslan och hjärtklappningen? Hur kan man hålla honom…

  glada_tjejen

  Av: glada_tjejen

 • Kanin på flyget

  Hej ! Jag bor utomlands och har en kanin här. Den är köpt här i Malta och är fullt frisk. Det jag verkligen skulle vilja veta är hur den kommer klara ett flyg hem till Sverige. Jag har kollat upp många olika flyg bolag som kan flyga med djur till Sverige och känner mig säker på att jag kommer kunna ta med kaninen på flyget. Det som oroar mig är att detta kommer skada min…

  isabelle1994

  Av: isabelle1994

Fler frågor om Kanin

Forum Kanin

 • Utbrott av ny form av kaningulsot

  Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

 • Ögonsjukdomar kanin

  Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

 • Värmeslag kanin

  Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2024 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.