Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Rosslig andning, snuva, rinnande öga

Hej!
Min belgiska jättehane på 3 år har sedan en tid tillbaka (ett halvår ungefär) haft en väldigt rosslig andning. Jag trodde att det berodde på att hans burunderlag blivit så pass dammigt men nu ett par veckor efter bytet av det har det inte blivit bättre… Nu har han även blivit snuvig och det ena ögat rinner lite. Han har också tappat matlusten lite och äter inte upp helt. Trots det är han pigg och rör gärna på sig, andningen blir inte värre efter ansträngning. När han är i viloläge så andas han dock normalare och ibland blir det helt vanligt. Han bor i ladugården och det har blivit väldigt kallt väldigt snabbt nu efter hösten så kanske kan snuvan bero på det? Hans första vinter här rann ena ögat också men det berodde antagligen på att det drog kallt i ladugården. Det är i samband med den plötsliga kylan som snuvan och den nedsatta aptiten uppkommit, samt ögat. Jag har funderat på både lunginflammation och någon luftvägsinfektion, samt förkylning men vet inte riktigt då symptomen inte helt stämmer överens (på lunginflammationen då han är så pass pigg). Lite snuvig har han varit förr också eftersom att det blir ganska kallt i ladugården under vintern, det är mer den rossliga andningen jag är orolig över. Jag har 3 andra kaniner (dvärgvädurshonor, också i ladugården) och de visar inga tecken på sjukdom.
Tack på förhand!

Veterinären svarar

Hej!

Med tanke på de symptom du beskriver, tycker jag att du så fort du bara kan, tar din kanin till veterinären. Kaniner är oftast mycket sjukare än de visar eftersom de är genetiskt programmerade att inte visa att de är sjuka eller har ont. n kanin med en allvarlig lunginflammation kan mao se tämligen oberörd ut in i det sista.

Om din kanin inte är för dålig bör man ta en bakterieodling från näshålan och röntga lungorna. Sannolikt blir det behandling med antibiotika.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Kanin

 • min kanin andas konstigt

  min kanin är ungefär 3år p hon har andas konstigt ett tag nu det började för några dagar sedan det är som hon är snuvig eller som om det täppt igen i näsan hon andas väldigt tungt men äter och dricker normalt hon är i värme men andas tungt ska jag gå till en vetrinär

  linn_nilsson

  Av: linn_nilsson

 • min kanin nyser

  Hej, min kanin har börjat nysa lite grann. Hon är pigg och äter som vanligt. Hon har dock inte druckit så mycket senaste dygnet. Jag blir orolig. Kan det bero på att hon har fått mycket gurka och vitkål på senaste? Hon ser ut att må bra annars.

  kassi_nopolu

  Av: kassi_nopolu

 • Nyser igen...

  Hej, Malva är en 5-årig steriliserad hona som för 3 veckor sen fick diagnos grav pneumoni. Hon fick behandling med AB (men för de nedre loberna i lungorna), Atarax samt Bricanyl. Även bisolvon vid hostattacker. Malva slutade att hosta och nysa under denna behandling. Bricanylen slutade Malva ta några dagar innan AB och Ataraxen tog slut. Men sen Bricanylen slutade ges så började malva nysa igen. Idag hörde jag även en hostning igen. Kan det…

  Zizzi

  Av: Zizzi

Fler frågor om Kanin

Forum Kanin

 • Utbrott av ny form av kaningulsot

  Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

 • Ögonsjukdomar kanin

  Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

 • Värmeslag kanin

  Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.