Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Resa med kanin

Hej,
Åker från stockholm till oslo den 23e. Vi stannar där i ca 4-5 dagar. Har en hermelinhane på 4 år här hemma som jag inte riktigt vet vem jag vill ge till då min andra kanin dog när jag var bortrest, så jag funderar på att ta med honom. Han har endast åkt bil några enstaka gånger i max 30 min. Är dock väldigt rädd att han ska bli så pass rädd att han får en chock eller blir sjuk, särskilt eftersom att det är en lång resa. Han är ganska lättskrämd, dock brukar det oftast gå över fort. Han har fått en chock förut när han blev skrämd av något djur, hans ögon var rinniga och slutna och tandköttet rött och han andades fort hela natten men på morgonen var han normal igen. Är det okej att ta med sin kanin på en ca 7 timmars bilresa? Har du några tips på hur jag ska göra för att göra det så bekvämt som möjligt? Är det stor chans för chock eller sjukdom efteråt?
Tack på förhand

Veterinären svarar

Hej!

Jag förstår ditt dilemma! Det är som att välja mellan pest eller kolera. Hur du än gör, kommer din kanin att bli stressad. Du måste helt enkelt bestämma själv vad du tror är bäst för din kanin.

Tar du med honom, tycker jag att du ska ha honom i en transportbur som är täckt på alla sidor utom en. Lägg in något i buren som luktar “hemma” och se till att det finns hö att äta och vatten att dricka. Undvik hastiga inbromsningar och svängningar samt se till att han har samma mat och miljö där ni ska vara.

Väljer du att lämna honom hemma, får du försöka hitta någon som är van vid kaniner och lämna telefonnummer till den veterinär du brukar gå till.

Båda sätten innebär risker, så var väldigt uppmärksam på din kanin tiden under din resa och någon/några veckor efter hemkomsten.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Kanin

 • Resa med kanin

  Hej, Åker från stockholm till oslo den 23e. Vi stannar där i ca 4-5 dagar. Har en hermelinhane på 4 år här hemma som jag inte riktigt vet vem jag vill ge till då min andra kanin dog när jag var bortrest, så jag funderar på att ta med honom. Han har endast åkt bil några enstaka gånger i max 30 min. Är dock väldigt rädd att han ska bli så pass rädd att han…

  Neda

  Av: Neda

 • Klarar kaninen en flytt

  Hej Jag har en kanin på ungefär 6 år. Han är väldigt rädd och när jag tar in honom från hans utebur slår han hjärta jätte fort. Han har åkt bil förut men kortare stäcka. Då kissade han på sig och var väldigt nervös. Nu ska jag föytta ungefär en tim med bil bort och jag undrar om jag kan ta med kaninen? Kan han dö av rädslan och hjärtklappningen? Hur kan man hålla honom…

  glada_tjejen

  Av: glada_tjejen

 • Kanin på flyget

  Hej ! Jag bor utomlands och har en kanin här. Den är köpt här i Malta och är fullt frisk. Det jag verkligen skulle vilja veta är hur den kommer klara ett flyg hem till Sverige. Jag har kollat upp många olika flyg bolag som kan flyga med djur till Sverige och känner mig säker på att jag kommer kunna ta med kaninen på flyget. Det som oroar mig är att detta kommer skada min…

  isabelle1994

  Av: isabelle1994

Fler frågor om Kanin

Forum Kanin

 • Utbrott av ny form av kaningulsot

  Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

 • Ögonsjukdomar kanin

  Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

 • Värmeslag kanin

  Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2024 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.