Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Parasit, förlamning/nervskada. Hjälp!

Hej!
Min 9 åriga kanin har testats positivt för parasit, lever och njurar är ok. Hon har haft problem för många år sedan med balansen och huvud på sne osv. Nu har hon fått problem med sitt bakben, vilket MajBritt på Evidensia Helsingborg konstaterade antagligen var förlamning/nervskada pga parasit. Vilket jag själv också skulle tro på. Jag sa att jag vill göra allt jag kan för att testa om något kan hjälpa min kanin. Jag ska tvätta henne dagligen och smörja med zinksalva pga urin och bajs som rinner och smetas ut kring ändan och bakben, det har blivit bättre. Men dock ser jag att hennes päls lätt faller av, den ser vit ut undertill och man kan nästan dra av den..mjäll, åkomma av parasit? Rörligheten och balansen är inte rolig att se, dock äter Mahogny bra (är idag 9 år) samt är pigg i övrigt, vilket är drivet till att vilja ge behandlingen ett försök. Maj-Britt själv ville rådfråga Cecilia Trädgård och Roslagstull kring vilken behandling vi skulle kunna sätta in och detta skulle jag få besked om i fredags. Vilket jag inte fick och nu är Maj-Britt borta i 1 vecka och här står jag med en kanin som blir lidande i detta och en ägare som är orolig och tog ledigt ifrån jobbet idag för att ringa runt. Jag fick tag i Marie Göransson på Evidenisa som skrev ut Metacam samt Axilur. Jag ifrågasätter inte någons kompetens men Mahogny har aldrig fått Axilur under de alla vändor som hon har behandlats, samt att Maj Britt som är duktig på kaniner inte vill skriva ut något åt Mahogny förrän hon talat med Cecilia/Roslagstull och inte har gjort det undrar jag över behandlingen som Marie skrev ut, som inte har träffat Mahogny och inte heller samtalat med Maj Britt. Samtidigt känner jag att behandling måste sättas in och det omgående, men vill ju ha den bästa tänkbara. Hur låter det i dina öron kring behandlingen? Börjar bli desperat nu då jag tycker att Mahogny blir allt sämre i balansen samt att jag varken kan kommunicera med Maj Britt eller Cecilia!
Mvh Helena Nilsson

Veterinären svarar

Hej Helena!

Det kan bli lite besvärligt när man involverar allt för många och/eller inte får tag på “rätt” veterinärer.

Jag tycker dock att det är helt rätt i ett akut skede sätta in behandling med Axilur och Metacam. Jag tycker dock man ska ta ett blodprov för att kolla om din kanin verkligen lider av E cuniculi (parasiten som kan sätta sig på nervsystemet) eller om det är något annat som orsakar besvären.

Eftersom din kanin är gammal måste du vara beredd på att det kanske inte finns hjälp att få. Dels kan det vara sjukdomar som inte går att behandla men det kan även vara så att kaninen pga ålder inte svarar 100%-igt på behandlingen.

Fortsätt med den behandling du fått tills du fått kontakt med någon av de kaninkunniga veterinärerna.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Kanin

 • Kanin med hängande öga och öra

  Hej jag är en tjej på 12 år min kanin Sam är en hane (inte kastrerad) på bara 4 månader, han är en blandning mellan dvärgvädur och lejonhuvad. Han dricker och äter med god aptit men alldeles nyss upptäckte jag att ena hans öga var mer stängt än det andra jag är jätte ledsen men jag hade råkat sparka till honom lite när jag höll på att ramla men jag tror det gick bra för…

  Samlyxe

  Av: Samlyxe

 • Parasit, förlamning/nervskada. Hjälp!

  Hej! Min 9 åriga kanin har testats positivt för parasit, lever och njurar är ok. Hon har haft problem för många år sedan med balansen och huvud på sne osv. Nu har hon fått problem med sitt bakben, vilket MajBritt på Evidensia Helsingborg konstaterade antagligen var förlamning/nervskada pga parasit. Vilket jag själv också skulle tro på. Jag sa att jag vill göra allt jag kan för att testa om något kan hjälpa min kanin. Jag…

  mahogny

  Av: mahogny

 • Fel på balanssinnet

  Hejsan! Vi har en kanin på 3 år. Ända sen han var liten, och började öppna ögonen så har han gungat med huvudet i sidled när han sitter still. Veterinären sa att det kan vara något med hans balanssinne. När hon höll hans huvud still, så rörde sig ögonen istället. Och hon sa att det inte borde vara något allvarligt eftersom han har haft det så länge. Jag undrar om du också tror att det…

  TESSI666

  Av: TESSI666

Fler frågor om Kanin

Forum Kanin

 • Utbrott av ny form av kaningulsot

  Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

 • Ögonsjukdomar kanin

  Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

 • Värmeslag kanin

  Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons