Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kanin som nyser

Hej!

Jag skriver till dig eftersom jag och min veterinär har slut på idéer och inte vet vad vi ska göra med min lilla kanin som bara nyser och nyser. Det började i höstas, sista veckan i Augusti började hon nysa. Ganska oskyldigt i början, några enstaka nysningar någon gång om dagen. Jag tog henne till vet efter två veckor utan att det blev bättre, undersökte tänderna och tog en odling på snoret.
Odlingen visade ingenting så vi bestämde att jag skulle avvakta och se vad som hände. Men hon blev sämre, nös kraftigare och oftare och oftast fyra-fem gånger i rad. Hon började bli konstant blöt om nosen, aldrig tjockt och vitt men alltid blött. Så vi åkte till vet igen, tog ny odling och denna gång i öronen också eftersom hon fällt ena örat. Dessutom röntgades tandrötter och mellanöron men utan att vet hittade något. Odlingen visade inget nu heller men vet tyckte att jag skulle testa en bactrimkur och se om det kan hjälpa. Nu har hon fått bactrim i tre veckor men det blir inte bättre, snarare tvärtom.

Jag vill helst slippa ta henne till vet igen då vi har långt att åka och hon blir väldigt stressad av det vilket hon bara mår sämre av, och det har hittills inte gett något. Men, hon nyser mycket nu, 10-15 gånger i rad flera gånger om dagen, och har konstant ansträngd andning och blöt nos. I övrigt är hon pigg och glad, har god aptit och fungerar bra i flocken. Hon är fem år gammal och någon slags blandras, väger 1,8kg. Hon har inte extremt kort näsa eller något annat som skulle kunna påverka.

Tacksam för svar och råd
Mvh Måne genom matte Magdalena

Veterinären svarar

Hej Magdalena!

Som du märkt kan snuva på en kanin bli riktigt, riktigt besvärligt och allvarligt. Du vet säkert också att kaniner bara kan andas genom nosen så blir det helt tilltäppt, kan kaninen kvävas.

Nåväl, hittills har din veterinär gjort rätt typ undersökningar. Jag är dock orolig att odlingarna från näsan inte varit riktigt rätt tagna eftersom de inte visade något. Man måste ha extra tunna kulturetter (provtagningsstickor) och man måste upp en bra bit i näshålan så att man får material från näshåleväggen. Det är sannerligen inte lätt eftersom kaniner har mycket små näsborrar och dessutom avskyr de man man petar på nosen. Tar man bara “snor” blir det ingen växt.

Provet är grundläggande för vilken typ av antibiotika man ska behandla med. Snuva är svår nog att behandla även om man vet exakt vilken bakterie det är och även om man behandlar med det mest effektiva antibiotikat. Det kan ta många veckor av behandling med både lokal och allmän antibiotika. I vissa fall får man inget fullständigt tillfrisknande utan man får nöja sig med en förbättring och att det går att hålla snuvan i schack. Har man otur hjälper inte behandlingen alls. Anledningen är att snor och bakterier samlas i bihålorna dit medicinen inte når. Det finns operationer där man öppnar upp nosryggen och sköljer ur bihålorna men detta är en stor och ganska drastisk operation.

Tyvärr är det inget du kan göra själv hemma förutom att hålla så rent runt nosen det bara går. Diskutera provtagningen med din veterinär och fråga om de negativa proven kan bero på att de inte är så vana vid att ta nosprover på kaniner. I så fall kanske de kan remittera dig till någon som gör det ofta och brukar få bra svar.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Kanin

 • min kanin andas konstigt

  min kanin är ungefär 3år p hon har andas konstigt ett tag nu det började för några dagar sedan det är som hon är snuvig eller som om det täppt igen i näsan hon andas väldigt tungt men äter och dricker normalt hon är i värme men andas tungt ska jag gå till en vetrinär

  linn_nilsson

  Av: linn_nilsson

 • min kanin nyser

  Hej, min kanin har börjat nysa lite grann. Hon är pigg och äter som vanligt. Hon har dock inte druckit så mycket senaste dygnet. Jag blir orolig. Kan det bero på att hon har fått mycket gurka och vitkål på senaste? Hon ser ut att må bra annars.

  kassi_nopolu

  Av: kassi_nopolu

 • Nyser igen...

  Hej, Malva är en 5-årig steriliserad hona som för 3 veckor sen fick diagnos grav pneumoni. Hon fick behandling med AB (men för de nedre loberna i lungorna), Atarax samt Bricanyl. Även bisolvon vid hostattacker. Malva slutade att hosta och nysa under denna behandling. Bricanylen slutade Malva ta några dagar innan AB och Ataraxen tog slut. Men sen Bricanylen slutade ges så började malva nysa igen. Idag hörde jag även en hostning igen. Kan det…

  Zizzi

  Av: Zizzi

Fler frågor om Kanin

Forum Kanin

 • Utbrott av ny form av kaningulsot

  Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

 • Ögonsjukdomar kanin

  Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

 • Värmeslag kanin

  Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons