Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kanin som har fått njursten

Hej,
vår kanin är ca 4 år gammal. Hon har inte haft några problem med hälsan tidigare.
Vi hade dock upptäckt att hon hade svårt att lyfta upp vänster tass varför vi åkte till
veterinären. Tassen var bra men de såg njurstenar i båda njurar. Hon fick smärtstillande Loxicom 1,2 ml/dag i 4-5 dagar.
Hon är rätt så pigg kanin och äter bra. Hon dricker vatten.
Veterinären säger att det inte går att operera bort stenar från båda njurar och att i stort sätt inte finns något man kan göra för kaninen.
Vi är oroliga och våra barn vill inte avliva henne.
Finns det något eller någon som kan hjälpa oss. Finns det medicin, mat eller något annat man kan ge till kaninen så att hon kissar ut stenar eller att stenarna “smälter”.
Kan man verkligen inte operera båda njurar inte ens om man tar en i taget?
Vänligen svara så fort som möjligt så att vi vet vad som är bäst att göra och att vi kan hjälpa vår kanin så fort som möjligt.
Vi har tänkt oss vända oss till någon annan veterinär också för att få ev fler svar, extra undersökning och råd.
Tack på förhand.

Veterinären svarar

Hej!

Vilken otur ni har. Njursten är inte så vanligt på kaniner och när båda njurarna dessutom är drabbade kan det bli extra komplicerat. Om det bara vore den ena njuren skulle man kunna opera bort hela njuren men det går ju inte att operera bort båda njurarna.

Frågan är dock om stenarna smärtar eller gör annan skada. Kaniner är mycket dåliga på att visa om och när de har ont men jämför man med människa, är det stenar som passerar ner till urinblåsan och ut genom urinröret samt de stenar som fastnar som gör ont. Man kan också må mycket dåligt om stenarna hindrar njurens funktion och/eller skadar njuren.

Jag vågar inte säga om stenarna er kanin har besvärar henne. Man måste veta mycket mer om henne och se röntgenbilderna. Man måste också ta blodprov för att se hur njurarna fungerar. Jag vet heller inte om du varit hos en kaninkunnig veterinär men i vilket fall, är det aldrig fel med med en second opinion.

Om man tror/vet att njurstenarna inte besvärar kaninen, kan hon självfallet leva vidare men man måste följa upp henne ofta med kontroller, röntgen och blodprover.

Det finns tyvärr inget säkert sätt att få bort de befintliga stenarna men man kan förebygga nya och hindra tillväxt av de befintliga genom att utfodrar kaninen med endast hö och mycket bladgrönsaker som innehåller mycket vatten. Är kaninen dålig på att dricka man man “tvångsvattna” henne med en plastspruta.

Hoppas mitt svar varit till nytta!

Veterinären svarar om Kanin

 • Kissar och dricker han för mycket?

  Hej! Jag har en Dvärgvädurs hane som är ca 4 månader gammal. Vi har precis köpt honom och jag är lite orolig över hur mycket han dricker och kissar. Han har en vattenflaska som rymmer 500 ml. Under ett dygn har han nästan druckit upp hela. Sen så kissar han väldigt, väldigt mycket. Man får städa buren minst en gång om dagen. Kanske ser det mer ut eftersom jag har spån i buren. Jag vet…

  lisa_philipsson

  Av: lisa_philipsson

 • Kanin med urinproblem

  Hej! Jag har en kanin som heter Bull och är 9 snart 10 år gammal. Han har alltid varit rumsren och har alltid fått springa löst i huset. Han är alltid glad och springer efter en vart man än går. Ett par dagar har han nu ''kissat på sig'' på golvet vilket han aldrig tidigare gjort. Jag tycker att hans ena testikel har krympt till jätteliten samtidigt den andra ännu är normal storlek. Jag vet…

  helenazilliacus

  Av: helenazilliacus

 • 3 årig hane

  Hej! Det är så att min 3 åriga hane har börjat druckit alldeles för mycket vatten, mot för vad han brukar göra och han går till sin toalett och kissar hela tiden. Har aldrig hört när han kissat innan, men nu riktigt sprutar det ur honom så att jag hör det. Han är pigg annars och äter mat, men blir orolig när han inte är som han brukar. Tacksam för snabbt svar!

  evamatildan

  Av: evamatildan

Fler frågor om Kanin

Forum Kanin

 • Utbrott av ny form av kaningulsot

  Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

 • Ögonsjukdomar kanin

  Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

 • Värmeslag kanin

  Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons