Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kanin och hund

Hej!
Jag är mamma i en familj som har en kanin som husdjur.
Kaninen är 7 år och är lös inomhus dygnet runt.

Min dotter och hennes sambo har en labrador som nu är ca 7 månader. Sedan de skaffade hunden blir det mer sällan de kommer hit och hälsar på då de inte vill lämna hunden hemma och våra kanin inte är hundvan. Hans erfarenhet av hundar sträcker sig till när grannens greyhound smitit hit och nosar utanför hans utebur på sommaren. Då har han stampat och varit märkbart stressad.

Vid tre tillfällen har min dotters hund varit inne i huset, första gången bar jag vår kanin i famnen och pratade lugnt med honom, hunden var lugn och skällde inte. De två sista gångerna har kaninen fått vara på övervåningen och hunden på nedervåningen med stängd dörr emellan. Hunden har inte jagat runt och letat efter kaninen.
Jag vill gärna att vi ska kunna träffas och att de ska kunna ta med sig hunden hit men min sambo tycker att det är kaninens hem och då får de inte ha med den, kaninen blir stressad bara av att känna doften. Han brukar stampa när han kommer ner efter att de har åkt men det är bara en eller två stamp.
Hade det varit goda vänner så hade jag hållit med min sambo men nu är detta familjen, då tycker jag att vi ska anstränga oss lite mer för att få det att fungera. Kaninen kanske inte kan bli kompis med labradoren men ändå lära sig att den doften inte är förknippad med fara.

Är jag “helt ute och cyklar” i mina tankegångar?
Har du några bra råd och synpunkter?

Hälsningar Cecilia

Veterinären svarar

Hej Cecilia!

Man kan lära en kanin och hund att samexistera och de kan t.o.m. bli “bästisar”. Då måste dock kaninen och hunden vara tillsammans nästan dagligen. Om de bara träffas då och då, är risken stor att det blir samma jobbiga upplevelse för kaninen varje gång. Ju mer sällan hunden är där, desto mer kommer kaninen att reagera som den gjorde senaste gången.

Jag håller med din sambo om att det är en stress för kaninen men det är inte en stress som en frisk kanin inta kan klara av. I det fria är livet sannolikt inte stressfritt för kaniner. De är ständigt utsatta för rovdjur och rovfåglar.

Personligen tycker jag att den bästa lösningen är att göra som ni gjorde; att kaninen får vara på övervåningen när hunden är där. Visst känner han lukten nät hunden har åkt hem men det bör han klara av.

Självfallet får ni själva avgöra om ni vill utsätta kaninen för det här eller inte.

Lycka till!

Veterinären svarar om Kanin

 • Hjärtat slår jätte hårt

  Hej! Jag har en kanin på ca 5 månader och ända sen jag köpte henne har hennes hjärta slagit väldigt hårt, man ser hur hjärtat slår om man är nära henne och ibland slår de hårdare och snabbare beroende på situationen. Övrigt så äter och dricker hon bra och är väldigt pigg. Kan det vara något fel på hennes hjärta?

  Nellie.for@hotmail.com

  Av: Nellie.for@hotmail.com

 • Hampa som bottenmaterial?

  Hej! Jag har just sett att man kan köpa hampa och ha som bottenmaterial till kaniner och gnagare. Är det ett bottenmaterial du rekommenderar eller inte? Stort tack på förhand!

  Adrienne

  Av: Adrienne

 • Kanin och hund

  Hej! Jag är mamma i en familj som har en kanin som husdjur. Kaninen är 7 år och är lös inomhus dygnet runt. Min dotter och hennes sambo har en labrador som nu är ca 7 månader. Sedan de skaffade hunden blir det mer sällan de kommer hit och hälsar på då de inte vill lämna hunden hemma och våra kanin inte är hundvan. Hans erfarenhet av hundar sträcker sig till när grannens greyhound smitit…

  Caramell16

  Av: Caramell16

Fler frågor om Kanin

Forum Kanin

 • Utbrott av ny form av kaningulsot

  Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

 • Ögonsjukdomar kanin

  Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

 • Värmeslag kanin

  Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2024 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.