Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kanin med svullen mage

Hej!
Min hermelinkanin, hona på 5,5 år, har blivit svullen/uppblåst om magen. “Svullnaden” kom i måndags och samma dag gav jag henne mer färska grönsaker än vad hon är van vid. Tänkte att svullnaden berodde på maten, men hon är fortfarande “svullen” nu efter tre dagar. Hon har under senaste dygnet bajsat lite mjukare och större pluttar än vad hon brukar. Hon verkar inte ha jätteont i magen, hon blir lite sur när jag lyfter upp henne. Annars går hon på toa som vanligt, skuttar omkring som vanligt och äter och dricker som vanligt. Kan den “svullna” magen bero på maten, och i så fall när borde “svullnaden” gå över? Finns det något jag kan göra? Ge henne något särskilt att äta? Försiktigt massera magen?

Tack så jättemycket på förhand!

Med vänlig hälsning,
Hanna Österberg
hanna99osterberg@gmail.com

Veterinären svarar

Hej Hanna!

Det är risk att din kanin blivit gasig i magen. Det kan absolut bero på att du givit mer grönsaker än du brukar göra. Alla foderförändringar ska man alltid vara mycket försiktig med när det gäller kaniner.

Har man otur kan det leda till trumsjuka som kan vara en besvärlig och farlig sjukdom.

Nu låter det som att din kanin inte är så illa däran än men jag tycker ändå du ska ta henne till veterinären. Dels för att kolla upp om mina misstankar är korrekta men även för att kunna behandla och förebygga.

Läs gärna mer om mag- och tarmsjukdomar i artikeln som jag länkat till.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Kanin

 • hon äter inte,rör sig inte,dricker inte

  hej! jag har en dvärgvädur,hona som inte äter eller rör sig eller nånting. vi märkte det idag. Igår blev det ingen mat eller vatten. Hon bara sitter och blundar i ett hörn hela tiden. Jag har varit dit två gånger och lyft upp hon för att se vad som är fel men märker inget. hon kan röra sig med hon villinte det. När jag lyfte ut henne satt hon sig bara i en grop och…

  alven04

  Av: alven04

 • Utfodring och avföring

  Hej Jag heter Claes och har en dvärgvädur och undrar över utfodring och hennes avföring. Hon har fri tillgång till färskt hö dagligen. Hon får också pellets och olika grönsaker som sallad morot o ibland paprika. Vad jag har läst så väljer en kanin bort det som den tycker minst om. Min kanin väljer pellets o grönsakerna först. Hon är pigg o äter som vanligt. Men hennes avföring är ibland kletig men också fina pluttar…

  Claes Linneby

  Av: Claes Linneby

 • Kurrande Mage

  Hej! Läste lite här i era forum om kurrande mage på kanin. Vår ena kanin har god aptit, äter bra hö, dricker som hon ska, pigg, kissar, och bajsar fina pluttar. Sen får hon 1 tesked pellets varje kväll. Får motion så gott som hela dagarna då hon springer fritt. Men kurrande/bubblande magen är ju inte riktigt normalt, så min fråga är. Hur länge ska jag hålla hennes diet på bara hö innan jag köper…

  Haikola

  Av: Haikola

Fler frågor om Kanin

Forum Kanin

 • Utbrott av ny form av kaningulsot

  Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

 • Ögonsjukdomar kanin

  Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

 • Värmeslag kanin

  Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons