Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kanin med hängande öga och öra

Hej jag är en tjej på 12 år min kanin Sam är en hane (inte kastrerad) på bara 4 månader, han är en blandning mellan dvärgvädur och lejonhuvad. Han dricker och äter med god aptit men alldeles nyss upptäckte jag att ena hans öga var mer stängt än det andra jag är jätte ledsen men jag hade råkat sparka till honom lite när jag höll på att ramla men jag tror det gick bra för att hans öron var uppåt men kan det bero på det? På samma sida som ena hans öra hänger mer på är alltså även ögat lite mindre öppet än det andra. Jag försökte kolla ifall hans pupil drog ihop sig genom att lysa försiktigt med en svag lampa, jag kunde inte se så bra men den drog iallafall ihop sig. Nu efter en stund är hans öga mer öppet igen. Men eftersom att ena hans öra hänger mer på ena sidan (samma sida som ögat ver mer stängt på) så jag blev jätte orolig för att han kunde ha en hjärntumör för att min klasskompis hade det och ena hans sida blev svagare, han gick bort en tid efter dom märkt det:(. Jag skulle bli jätte glad för svar jag får ångest och gråter jag vill inte att det ska bli som för honom som för min klasskompis. Kan jag göra något eller är det farligt? Och hans bajs är lite mjukt, han äter tillräckligt med hö tror jag och jag ger inte honom för mycket färskt.

Veterinären svarar

Hej!

Jag förstår din oro. Visserligen är hjärntumörer väldigt, väldigt ovanligt på kaniner men det finns andra neurologiska sjukdomar som kan vara riktigt besvärliga.

Om du skulle råkat sparka till din kanin lite för hårt kommer han att successivt bli bättre och bättre. Då tycker jag inte att du ska oroa dig.

Blir han inte bättre, bör du söka hjälp hos en kaninkunnig veterinär. Man bör då röntga hans skalle, titta ner i hans öron samt ta ett blodprov som kan ge en fingervisning om han lider av någon allmän infektion eller om han bär på den besvärliga parasiten Encephalitozoon cuniculi.

Jag vill inte skrämma upp dig men kunskap om sjukdomar och problem som kan drabba det djur man har, är alltid bra att ha. Jag tycker du ska läsa artikeln om neurologiska sjukdomar och den om öroninfektioner på kaniner.

Jag hoppas att din kanin redan är bättre!

Veterinären svarar om Kanin

 • Kanin med hängande öga och öra

  Hej jag är en tjej på 12 år min kanin Sam är en hane (inte kastrerad) på bara 4 månader, han är en blandning mellan dvärgvädur och lejonhuvad. Han dricker och äter med god aptit men alldeles nyss upptäckte jag att ena hans öga var mer stängt än det andra jag är jätte ledsen men jag hade råkat sparka till honom lite när jag höll på att ramla men jag tror det gick bra för…

  Samlyxe

  Av: Samlyxe

 • Parasit, förlamning/nervskada. Hjälp!

  Hej! Min 9 åriga kanin har testats positivt för parasit, lever och njurar är ok. Hon har haft problem för många år sedan med balansen och huvud på sne osv. Nu har hon fått problem med sitt bakben, vilket MajBritt på Evidensia Helsingborg konstaterade antagligen var förlamning/nervskada pga parasit. Vilket jag själv också skulle tro på. Jag sa att jag vill göra allt jag kan för att testa om något kan hjälpa min kanin. Jag…

  mahogny

  Av: mahogny

 • Fel på balanssinnet

  Hejsan! Vi har en kanin på 3 år. Ända sen han var liten, och började öppna ögonen så har han gungat med huvudet i sidled när han sitter still. Veterinären sa att det kan vara något med hans balanssinne. När hon höll hans huvud still, så rörde sig ögonen istället. Och hon sa att det inte borde vara något allvarligt eftersom han har haft det så länge. Jag undrar om du också tror att det…

  TESSI666

  Av: TESSI666

Fler frågor om Kanin

Forum Kanin

 • Utbrott av ny form av kaningulsot

  Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

 • Ögonsjukdomar kanin

  Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

 • Värmeslag kanin

  Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons