Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hjärtfel/problem med andning

Hej Marianne!
Har mailat Mälaren i hopp att få tag på dig först utan att boka tid, men jag gör ett försök här också!

Min rex på 4 år har ökad andningsfrekvens och låter rosslig. En röntgen visade lunginflammation och bactrim och metacam sattes in. Han blev inte bättre och en ny röntgen visade ingen förbättring, testade vibranord men han blev inte bättre.
Besökte Roslagsrull där röntgen och ultraljud på hjärtat gjordes och det visade med största sannorlikhet hjärtfel, han åt vetamedin en vecka men blev inte bättre. Sedan fick han baytril 14 dagar men blev inte bättre. Väntar nu på att få luftrörsvidgande medicin som är det sista dom kan göra för mig där. Därför frågar jag nu dig om du tror man kan göra någonting mer, förstår att det är svårt utan att ha sett journalerna.
Tror du att du kan hjälpa mig att få min kanin bra kommer jag boka in ett besök hos dig. Jag vill inte stressa honom i onödan och åka till Sthlm igen, bor i värmland så det är en bit att åka, därför vill jag ha ett preliminärt utlåtande från dig utifrån den informationen jag nu gett dig. Han är pigg för övrigt men har gått ner lite i vikt.

Kikar du i Mälarens mail hittar du mitt mail även där och telefonnummer om du vill ringa upp mig. Annars inväntar jag svar här.
Du är mitt sista hopp om att få min kanin bra.

Med Vänliga Hälsningar
Nathalie

Veterinären svarar

Hej Nathalie!

Tyvärr kan olika typer av luftvägslidande vara mycket besvärliga och svårbehandlade på kaniner. Förutom att det är vanliga sjukdomar, kan de ha många orsaker och det kan vara besvärligt att komma fram till rätt diagnos.

Om det är en lunginflammation, är det väldigt svårt att veta vilken bakterie/virus/svampsjukdom som är orsaken. Det är väldigt svårt att tolka röntgenbilder och det är i stort sett omöjligt att på ett säkert sätt komma ner i lungorna för provtagning. Oftast börjar man provbehandla mot bakterier med de antibiotika som kaniner tål och helt enkelt ser om de hjälper. Du har provat dig igenom ett antal men det finns några stycken kvar. Det finns ingen behandling mot virus och det är kan vara väldigt svårt att behandla svampsjukdomar.

Andra orsaker till tung andning och rosslighet kan vara hjärtsjukdom, tumörsjukdom eller andra mer ovanliga sjukdomar som astma. Du skriver att de gjort ultraljud på Roslagstull och har misstänkt hjärtsjukdom. Dock svarade inte din kanin på Vetmedin men satte de inte in vätskedrivande? (Impugan). Vid hjärtsjukdom, kan det behövas för att tömma vätska ur lungorna. Det är dock generellt, jag vet ju inte hur det specifika fallet med din kanin är.

Jag förstår att du är förtvivlad och vill göra allt för din kanin. Tyvärr kan jag inte lova att jag kan hjälpa dig. Det jag skulle råda dig att börja med är att få ett nytt ultraljud gjort av specialister. Du hittar riktigt duktiga ultraljuds- och hjärtspecialister på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Jag tycker det är viktigt att veta säkert om det är något fel på hjärtat eller inte.

Om allt skulle vara bra med hjärtat, kan jag hjälpa dig med andra provtagningar som kan ge mer ledtrådar (blodprov och röntgen) och man kan prova fler försöksbehandlingar.

Har vi riktigt otur, kan det hända att din kanin blir allt sämre vad vi än gör. Några av de vanligaste orsakerna till att kaniner inte blir bra, är att vi har att göra med tumörsjukdom, bakterier som är resistenta mot de antibiotika vi kan använda eller att det har blivit böldbildning i lungorna. Då är man chanslös.

Du är självfallet välkommen till mig men ha inte allt för stora förhoppningar att det går att göra något.

Veterinären svarar om Kanin

 • Hjärtfel/problem med andning

  Hej Marianne! Har mailat Mälaren i hopp att få tag på dig först utan att boka tid, men jag gör ett försök här också! Min rex på 4 år har ökad andningsfrekvens och låter rosslig. En röntgen visade lunginflammation och bactrim och metacam sattes in. Han blev inte bättre och en ny röntgen visade ingen förbättring, testade vibranord men han blev inte bättre. Besökte Roslagsrull där röntgen och ultraljud på hjärtat gjordes och det visade…

  Nathaliemjau

  Av: Nathaliemjau

 • min kanin

  hej min kanin dog i går av en rovfågel , vi tror han vart ihjälskrämd och han dog bara någon minute innan vi kom hem kunde vi ha räddat han på någe sätt typ fått igån hjärtat på han ??

  steffe33

  Av: steffe33

 • Medicinering mot hjärtsvikt/lungödem?

  Hejsan! Jag har 8 stycken underbara kaniner varav en av dom har problem med hjärtsvikt och lungödem sedan en tid tillbaks. Har får medicin mot lungödemet två gånger om dagen och det har fungerat bra tills nu. Han andas allt kraftigare fast att han inte rör på sig och han får kräkljud dagligen. Jag ser att han oftast inte mår så bra och jag tänker såklart inte låta honom lida, men i mellan åt är…

  Sara Eriksson

  Av: Sara Eriksson

Fler frågor om Kanin

Forum Kanin

 • How could I dispute Cash app to bring cashback?

  The bank ally purposes you to dispute Cash app inside two charging cycles.Additionally, It can't beat more than 90 days achieving getting complaints. The Cash app can take a cutoff of a half year to turn them all out that you gave concession on your charge card account. On the…

 • How to Syringe feed your Rabbit

  Rabbits are animals that consume food throughout the day and night. These animals have fast metabolism rate, so if they stop eating, they can develop health issues rapidly. So rabbits must keep eating a steady amount of food continuously. However, sick rabbits or rabbits recovering from pain might not…

 • Utbrott av ny form av kaningulsot

  Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

Gå till forumet om Kanin

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons