Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Förstoppning på kanin

Hej! Jag har en kanin här hemma som verkar ha fått ont i magen då han föredrar att ligga ner, han ser spänd ut. Han har under några dagar haft dålig avföring dvs. han verkar vara hård i magen. Han tappar just nu mycket päls, inte fläckvis utan som en linje som började i nacken och fortsätter längre ner ju mer ny päls han får. Tror det finns risk att han fått i sig en hel del av pälsen, då jag märker att det i hans avföring finns ‘‘trådar’’ som jag antar består av päls. Kan detta ha orsakat förstoppning? Jag vet inte vad jag ska göra för att få igång hans mage. Hört att kamomill-te är bra för detta men vad kan mer göras? Han har inte fått ändrat foder eller miljö. Han är fem år gammal.

Väldigt tacksam för svar då jag är orolig och vill hjälpa min lilla kanin så fort som möjligt!
Hälsningar Josefin

Veterinären svarar

Hej Josefin!
När en kanins mage krånglar kan det väldigt snabbt bli allvarligt och man ska alltid söka veterinärhjälp med en gång. Om det skulle vara stopp i mag-tarmkanalen, är det riktigt allvarligt och behandlar man inte snabbt kan kaninen avlida. Har man tur kan tillståndet lösa sig av sig själv men man bör aldrig chansa.
Vid det här laget har saken säkert löst sig på ett eller annat sätt men läs artikeln om magtarmsjukdomar på kaniner så får du mer kunskap om hur de uppstår och hur man ska tänka när det blir problem. Du får också lära dig vad du kan göra för att förebygga sjukdomarna.

Veterinären svarar om Kanin

 • hon äter inte,rör sig inte,dricker inte

  hej! jag har en dvärgvädur,hona som inte äter eller rör sig eller nånting. vi märkte det idag. Igår blev det ingen mat eller vatten. Hon bara sitter och blundar i ett hörn hela tiden. Jag har varit dit två gånger och lyft upp hon för att se vad som är fel men märker inget. hon kan röra sig med hon villinte det. När jag lyfte ut henne satt hon sig bara i en grop och…

  alven04

  Av: alven04

 • Utfodring och avföring

  Hej Jag heter Claes och har en dvärgvädur och undrar över utfodring och hennes avföring. Hon har fri tillgång till färskt hö dagligen. Hon får också pellets och olika grönsaker som sallad morot o ibland paprika. Vad jag har läst så väljer en kanin bort det som den tycker minst om. Min kanin väljer pellets o grönsakerna först. Hon är pigg o äter som vanligt. Men hennes avföring är ibland kletig men också fina pluttar…

  Claes Linneby

  Av: Claes Linneby

 • Kurrande Mage

  Hej! Läste lite här i era forum om kurrande mage på kanin. Vår ena kanin har god aptit, äter bra hö, dricker som hon ska, pigg, kissar, och bajsar fina pluttar. Sen får hon 1 tesked pellets varje kväll. Får motion så gott som hela dagarna då hon springer fritt. Men kurrande/bubblande magen är ju inte riktigt normalt, så min fråga är. Hur länge ska jag hålla hennes diet på bara hö innan jag köper…

  Haikola

  Av: Haikola

Fler frågor om Kanin

Forum Kanin

 • Utbrott av ny form av kaningulsot

  Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

 • Ögonsjukdomar kanin

  Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

 • Värmeslag kanin

  Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons