Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

E. cuniculi

Hej!

För någon månad sedan var jag tvungen att ta bort min hermelin på grund av e. cuniculi. Vi var hos tre olika veterinärer och två av dem sa att det var en hjärntumör och att det inte gick att göra något. Jag misstänkte e. Cuniculi redan hos den första veterinären eftersom han inte hade öroninflammation men hade en märkbar lutning på huvudet. Den tredje sa att det solklart var e. Cuniculi och kunde också göra bedömningen att han inte gick att rädda. Innan vi besökte den tredje veterinären så ringde jag även en veterinärjour, men de hade dålig koll på  e. Cuniculi och sa dessutom att det var ovanligt.

Men e. Cuniculi är väl inte ovanligt? Det är väl tyvärr ganska vanligt att de är bärare på organismen även om det aldrig bryter ut några symptom? Jag försöker lära mig mer om denna hemska organism, var kan man hitta mer information?

Sen har jag dessutom en liten vädursdam här hemma på 4 år. Hon flyttade till oss som kaninunge och har därmed levt med min avlidna hermelinhane hela sitt liv. Då jag inte vill att hon ska behöva bo ensam resten av sitt liv skulle jag så småningom vilja försöka introducera en ny kompis till henne. Men hur går jag tillväga när det kommer till smittorisken? Kommer hon smitta den nya i så fall? Hur testar jag om hon har organismen? Gör man det hos veterinär eller skickar man in till något laboratorium? De är lösgående i lägenheten.

Tack för din hjälp!
Vänlig hälsning, Johanna

Veterinären svarar

Hej Johanna!

Vad tråkigt med din kanin! Jag håller dock med dom att E cuniculi är vanligt på kaniner och de symptom du beskriver beror oftast på E cuniculi eller öroninfektion.

Vill man veta om en kanin är infekterad med parasiten kan man ta ett blodprov och se om kaninen har s.k. antikroppar mot parasiten, dvs försvarsceller i blodet mot organismen. Har kaninen inga antikroppar, är det osannolikt att den är smittad (om den inte alldeles nyss blivit smittad).

Om du vill kolla din hona, tar man ett blodprov och skickar till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt). Det kan förhoppningsvis någon av veterinärerna där du bor hjälpa dig med.

Du kan läsa lite grand om infektionen i artikeln om neurologiska sjukdomar på kanin som jag länkat till.

Hoppas det går bra med din honkanin!

Veterinären svarar om Kanin

 • Kanin med hängande öga och öra

  Hej jag är en tjej på 12 år min kanin Sam är en hane (inte kastrerad) på bara 4 månader, han är en blandning mellan dvärgvädur och lejonhuvad. Han dricker och äter med god aptit men alldeles nyss upptäckte jag att ena hans öga var mer stängt än det andra jag är jätte ledsen men jag hade råkat sparka till honom lite när jag höll på att ramla men jag tror det gick bra för…

  Samlyxe

  Av: Samlyxe

 • Parasit, förlamning/nervskada. Hjälp!

  Hej! Min 9 åriga kanin har testats positivt för parasit, lever och njurar är ok. Hon har haft problem för många år sedan med balansen och huvud på sne osv. Nu har hon fått problem med sitt bakben, vilket MajBritt på Evidensia Helsingborg konstaterade antagligen var förlamning/nervskada pga parasit. Vilket jag själv också skulle tro på. Jag sa att jag vill göra allt jag kan för att testa om något kan hjälpa min kanin. Jag…

  mahogny

  Av: mahogny

 • Fel på balanssinnet

  Hejsan! Vi har en kanin på 3 år. Ända sen han var liten, och började öppna ögonen så har han gungat med huvudet i sidled när han sitter still. Veterinären sa att det kan vara något med hans balanssinne. När hon höll hans huvud still, så rörde sig ögonen istället. Och hon sa att det inte borde vara något allvarligt eftersom han har haft det så länge. Jag undrar om du också tror att det…

  TESSI666

  Av: TESSI666

Fler frågor om Kanin

Forum Kanin

 • Utbrott av ny form av kaningulsot

  Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

 • Ögonsjukdomar kanin

  Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

 • Värmeslag kanin

  Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons