Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Dödsorsak

Hej
Vår dotters kanin dog i måndags. Vet att det är omöjligt att säga dödsorsak men måste fråga ändå. Vi har två utekaniner som vi dessutom släpper ut i en större hage runt buren på morgonen och på eftermiddagarna när vi är hemma, så de är vana vid fri tillgång till gräs och annat som växer i gräsmattan. Vi flyttar staketet ibland när de betat av. I söndags flyttade vi det så att de i ena kanten fick tillgång till en klövertuva och högre gräs som inte blivit klippt på ett tag. Dagen efter var den ena kaninen död. Den andra var som vanligt. Kan det ha varit något i gräset? Funderade på om det bara blivit för mycket men som sagt är de vana att gå fritt och beta. De är 3,5 år.
Vi såg också att det fanns små svampar i gräsmattan på ett annat ställe men det ser inte ut som de är ätna på. Eller kan det vara något helt annat?
De har fått “ont i magen”? vid något tillfälle men då har de bara suttit hopkrupna någon dag utan att äta och sen varit som vanligt igen.
Nu låg hon på sidan helt utsträckt, men det är kanske så för alla döda kaniner.
Vill också fråga om råd för den andra kaninen. Kaninerna var syskon och vi har haft dem tillsammans sen de var ungar. Hur funkar det när den ena försvinner. Kan vi ha kvar den andra ensam? Vi tycker synd om honom, men samtidigt tänkte vi inte ha fler djur efter de här. Han äter och dricker som vanligt.

Veterinären svarar

Hej,

Väldigt tråkigt att läsa om det som inträffat. Tyvärr är det väldigt svårt att säga vad dödsorsaken kan vara. Det allra bästa alternativet för att få svar är att skicka in kroppen till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) för obduktion. Läs om hur du går tillväga här: http://www.sva.se/analyser-och-produkter/provtagningsinstruktioner/obduktion
Kaniner trivs och mår allra bäst när dom har sällskap så man brukar rekommendera att ha två kaniner ihop. Väljer ni att inte skaffa en till är det viktigt att ni ägnar kaninen mer tid och aktiverar honom.

Hoppas detta gav er lite svar iaf, beklagar er förlust.

Veterinären svarar om Kanin

 • Dödsorsak

  Hej Vår dotters kanin dog i måndags. Vet att det är omöjligt att säga dödsorsak men måste fråga ändå. Vi har två utekaniner som vi dessutom släpper ut i en större hage runt buren på morgonen och på eftermiddagarna när vi är hemma, så de är vana vid fri tillgång till gräs och annat som växer i gräsmattan. Vi flyttar staketet ibland när de betat av. I söndags flyttade vi det så att de i…

  freabr

  Av: freabr

 • Sjuk kanin!

  Har en liten kanin unge på ca 20v som ligger på sidan med huvudet bakåt och ibland splittrar hon med benen. Vad kan ha hänt??

  Åsa-Hanna

  Av: Åsa-Hanna

 • Min Charlie är ''deppig''?

  Min dvärgvädur Charlie har varit slö & inte lika pigg & alert som han brukar vara idag. Han har inte rört mycket av maten & han gör inget motstånd som han brukar om jag plockar upp han, han är typ slö & rör inte en muskel. Är orolig att han är sjuk, eller ''deppig'' som många säger att vinter-vädret nu brukar ge. Är det nåt allvarligt & borde jag kolla honom hos en veterinär? Är…

  charlotte_lindahl

  Av: charlotte_lindahl

Fler frågor om Kanin

Forum Kanin

 • Utbrott av ny form av kaningulsot

  Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

 • Ögonsjukdomar kanin

  Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

 • Värmeslag kanin

  Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons