Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Daniellas hälsotillstånd

Hej Marianne!

Ja, jag vet vad som gäller nu. Tack för senast! Jag tyckte i efterhand att frågan här var överflödig med tanke på att du har undersökt kaninen men tyckte samtidigt att det var bra att du svarade på den här så att inte fler behöver oroa sig.

Daniella vilar mycket och ligger still mycket men har den senaste dagen börjat stödja på sin drabbade tass, inte för att jag petar på den utan för att hon gör det självmant. Hon äter och dricker och bajsar och kissar och är på allmänt gott humör. Hon hoppar fram när buren öppnas och pussas för fulla hus. Dvs, samma gamla glada tjej som hon alltid är. Skillnaden är att hon nog förstått att hon måste vila.

Gällande den veterinärklinik som förespråkat avlivning via telefon blev jag uppriktigt förbannad. Hur kan en klinik, utan att ens ha tittat på varken djuret eller åkomman bara komma med en sån sak, speciellt som jag tydligt informerat om att hon är sitt vanliga jag med en tass som enbart är svullen men bekräftat unte bruten upptill.

Tittar man på djuret och kommer fram till att diagnosen är mycket dyster kan jag förstå att man väljer att den skall få somna, men för mig är det helt bortom allt förstånd hur man kan ge ett sådant besked på telefon utan att kolla upp allmäntillståndet.

Jag tror att det är såhär: De skiter i djuren när de säger så, de kan inte, de orkar inte, det är den lättaste utvägen känns det som. Behöver inte vara så men jag fick den känslan.

Där, kommer vi också till en punkt när jag vill tacka dig! Varför då? Jo hade du inte lärt mig så mycket om kaniner som du har gjort så hade jag nog gjort slag i saken och avlivat henne - i onödan, men kan man sin sak så vågar man ifrågasätta vissa saker, vilket i detta fallet var tur att jag gjorde. Annars hade Daniella gått ett tråkigt öde till mötes.

Vad försöker jag säga??? Jo: Tack Marianne! Det är jag som varit frågvis men det är du som bidrar med kunskapen, och här kom kunskapen om kaniner verkligen till nytta! Jag är dig evigt tacksam! Det vill jag att du ska veta!

Daniella är i allafall sitt vanliga jag, och vi hoppas att det så får förbli! Ha det bäst! MVH Dennis

Veterinären svarar

Hej Dennis!

Tack för berömmet! Det gläder mig att jag kan sprida kunskap både till dig och andra kaninägare. Det är därför det är så bra att fråga. Man lär sig ju inget annars.

Jag beklagar din tråkiga upplevelse när du ringde till en annan klinik. Jag har tyvärr ingen annan förklaring än att det finns stor okunskap och att kaniner generellt kan vara väldigt styvmoderligt behandlade. Det gör mig så ont men jag kan inte göra annat åt det än att hjälpa så många jag kan.

Det gläder mig att Daniella mår bra och verkar läka. det ska bli spännande att se henne på återbesöket.

Du får hälsa henne från mig!

Veterinären svarar om Kanin

 • Bruten fot

  Hej, min mamma råka stänga dörren på min kanins fot så nu är den bruten och det är helt stängd överallt. Vad kan man göra själv just nu?

  Roza

  Av: Roza

 • Daniella blir friskare

  Hej Marianne Daniella mår bättre. Hennes brutna tass anser jag fortfarande vara svullen, men det positiva är att jag vid ett flertal tillfällen sett henne stödja på benet mer och mer. Dessutom såg jag att han två gånger lyckas använda båda tassarna för att tvätta sitt ansikte. Hur länge ska tassen vara svullen? MVH Dennis

  dennis_dominerar

  Av: dennis_dominerar

 • Daniellas hälsotillstånd

  Hej Marianne! Ja, jag vet vad som gäller nu. Tack för senast! Jag tyckte i efterhand att frågan här var överflödig med tanke på att du har undersökt kaninen men tyckte samtidigt att det var bra att du svarade på den här så att inte fler behöver oroa sig. Daniella vilar mycket och ligger still mycket men har den senaste dagen börjat stödja på sin drabbade tass, inte för att jag petar på den utan…

  dennis_dominerar

  Av: dennis_dominerar

Fler frågor om Kanin

Forum Kanin

 • Pip vid andning

  Hej! Vår kanin Rocky är 8 månader, en hona. Hon är frigående inne, äter bra (hö, pinnar, 1 msk pellets om dagen, lite örter och sällan söta grejer), dricker bra och avföring är fina pluttar. Hon har sista dagarna dock låtit lite "pipig" i andningen då och då. Både när…

 • När är det kallt för en dvärg kanin ?

  Hej. Vi har en dvärg kanin (hona) som är ett år gammal. Hon har bott inne första vinter, bajsade och kissade överallt så vi bestämde att flytta henne på terrassen i april och det verkar som att hon trivs bra där. Hon gillar att springa in i lägenheten ett par…

 • Frostskada kanin

  Redan uppkomna frostskador är svårbehandlade eftersom vävnaden snabbt dör när blodcirkulationen upphör. Behandlingen går ut på att ta bort den förfrusna vävnaden och förhindra följdskador.

Gå till forumet om Kanin

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons