Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Är kaninen "kolonidjur"?

Hej!
Jag undrar om ni stött på begreppet kolonidjur och om det är något som djur delas in som? Jag har flera gånger fått höra att kaniner är kolonidjur och inte flockdjur, oftast från uppfödare. Och det används som skäl till att kaniner bör hållas ensamma. Är alltså kolonidjur ett begrepp som används utanför uppfödarkretsar (inom etologi tex)? Och är det inte innefattat i flockdjur eftersom de lever tillsammans och har ett socialt behov och behöver artfränder?

Veterinären svarar

Hej!

Det är en intressant fråga som jag själv många gånger sökt svar på. Jag vet uppriktigt inte sagt var begreppet koloni kommer ifrån och vad det egentligen betyder. Min tolkning har varit att en koloni är en något mindre flock. Jag har tyckt att begreppet varit onödigt och jag själv säger/skriver “flock”, vilket har givit en del reaktioner.

Att kaniner ska leva ensamma för att de är “koloni-djur” tycker jag är befängt. Så mycket är säkert att en koloni inte består ev endast en individ.

Sen kan man diskutera svårigheterna med att få kaniner att samsas och om en kanin kan betrakta människor som flock/kolonimedlemmar. Fast det är en annan fråga.

Jag önskar jag kunde ge dig ett bättre svar men summan av det hela är att kaniner inte är solitärt levande djur. De lever i grupp, vare sig man kallar gruppen flock, koloni eller något annat.

Veterinären svarar om Kanin

 • Hjärtat slår jätte hårt

  Hej! Jag har en kanin på ca 5 månader och ända sen jag köpte henne har hennes hjärta slagit väldigt hårt, man ser hur hjärtat slår om man är nära henne och ibland slår de hårdare och snabbare beroende på situationen. Övrigt så äter och dricker hon bra och är väldigt pigg. Kan det vara något fel på hennes hjärta?

  Nellie.for@hotmail.com

  Av: Nellie.for@hotmail.com

 • Hampa som bottenmaterial?

  Hej! Jag har just sett att man kan köpa hampa och ha som bottenmaterial till kaniner och gnagare. Är det ett bottenmaterial du rekommenderar eller inte? Stort tack på förhand!

  Adrienne

  Av: Adrienne

 • Kanin och hund

  Hej! Jag är mamma i en familj som har en kanin som husdjur. Kaninen är 7 år och är lös inomhus dygnet runt. Min dotter och hennes sambo har en labrador som nu är ca 7 månader. Sedan de skaffade hunden blir det mer sällan de kommer hit och hälsar på då de inte vill lämna hunden hemma och våra kanin inte är hundvan. Hans erfarenhet av hundar sträcker sig till när grannens greyhound smitit…

  Caramell16

  Av: Caramell16

Fler frågor om Kanin

Forum Kanin

 • Utbrott av ny form av kaningulsot

  Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

 • Ögonsjukdomar kanin

  Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

 • Värmeslag kanin

  Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2024 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.