Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Vetkontroll

Hejsan

Jag tänkte ta våran illerhona på 3årskontroll för att se så allt är bra med henne.
Men vet inte riktigt om det är något speciellt man ska kolla?
Våran veterinär är inte så jätte erfaren av illrar vill gärna vara säker så han kolla det mesta man ska vid en 3års kontroll,Vet ju att många får insulinom när dom är 4-5år ska man göra prov på blodsocker nu på kontrollen eller ska vi vänta med såna prover till 4årskontrollen?

Mvh Rebecka

Veterinären svarar

Hej Rebecka!
Vid en hälskontroll på iller är det bra att förutom den yttre undersökningen kontrollera ett blodprov. Även om illern fortfarande är ganska ung, är det aldrig fel att ta ett prov. Man vill då titta på blodsockret, de röda och vita blodpropparna samt lever- och njurvärde.
Vid den yttre undersökningen bör veterinären vara lite extra noga med att kolla tänderna (tandsten), lymfknutorna, bukpalpera (ffa efter knölar och förstorad mjälte) och lyssna på hjärta och lungor.

Veterinären svarar om Iller

 • Iller

  Hej vad bör det kosta när man skaffar en iller med vaccination och mat

  Speed175

  Av: Speed175

 • Tips

  Hej jag vill ha en iller och behöver tips 1.hur kan jag skyda min gecko från den 2.kan den vara i bur när jag är iväg med familjen till Öland eller husvagnen eller om man åker resa

  Speed175

  Av: Speed175

 • Fiskar

  Hejsan jag tänkte undra en sak jag har ett akvarium på 180 l och jag har bara i en fisk (malawiciklider) och en algätare men helt plötsligt märker jag att min fisk äter inte och den har små runda saker i munnen och som sagt vägrar den att äta? har den yngel? detta har pågått länge nu och hennes mun har blivit större, men kan en hona bli med barn av en algätare? kommer yngeln…

  A.S

  Av: A.S

Fler frågor om Iller

Forum Iller

 • Skötselråd iller

  Tamillern som är ett mårddjur släkt med mink och vessla, har domesticerats under flera hundra år och är nu inte bara ett uppskattat sällskapsdjur utan används även till jakt.

 • Mastcelltumör iller

  Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

 • Mjältförstoring iller

  Förstorad mjälte är ett mycket vanligt tillstånd på iller. Orsakerna kan variera men i de flesta fall handlar det om en tämligen ofarlig sjukdom.

Gå till forumet om Iller

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons